AH verslaat Coolblue op lijst grootste webwinkels

Dit artikel delen:
E-commerce

Supermarktketen Albert Heijn is online winkel Coolblue voorbijgestreefd in de Twinkle100, de lijst van grootste onlinewinkels in Nederland. Bol.com, zusterbedrijf van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, blijft de grootste webwinkel van Nederland.

Voor het eerst sinds 2017 is er een nieuwe nummer twee in de Twinkle100 die vandaag gepresenteerd wordt tijdens het e-commerce-evenement Shopping Today.

De redactie van Twinkle rangschikt jaarlijks de grootste online-verkopers in Nederland in de Twinkle100, in samenwerking met het Centre voor Market Insights (CMI) van de Hogeschool van Amsterdam. In de vijftiende editie van de ranglijst werd de online-omzet over 2021 gemeten. De grootste online-verkopers in Nederland zagen hun omzet dat jaar groeien met gemiddeld 27,5 procent. Na de grote sprong van 45 procent in 2020 neemt de online-groei iets af, maar ligt nog altijd hoger dan 2019, 21 procent.

Met een omzet van 4,1 miljard euro is Bol.com voor het tiende jaar op rij de nummer één. 'In de rest van de top-10 is echter een stoelendans te zien', schrijven de samenstellers van de lijst. Coolblue groeide met 11 procent naar 1,57 miljard euro, maar dat was net niet genoeg om de tweede positie vast te houden. Albert Heijn groeide met ruim 30 procent naar 1,6 miljard euro online-omzet.

'De supermarkt is al enkele jaren bezig met een snelle klim in de top-10. Ahold Delhaize bezet nu zowel de eerste als de tweede positie van de Twinkle100. Ook Jumbo en Picnic groeien en behouden posities 7 en 8.

Amazon

Amazon staat dit jaar op de vierde plaats in de lijst; de online-gigant zag naar schatting één miljard euro op het platform omgaan. Zalando en Wehkamp zakken beide een positie. Apple en Ikea maken de top-10 compleet (zie figuur). 

Een aanzienlijk aandeel van de online aankopen in Nederland vindt plaats op platformen - volgens de Marketplace Monitor 2021 (Multiscope en HvA) is dat zelfs zo in 55 procent van de aankopen. Tot deze editie werden platformen alleen opgenomen in de Twinkle100 wanneer hun omzet primair uit eigen verkopen afkomstig was; daarmee ging de lijst echter voorbij aan een sterk groeiend aandeel online transacties. Om die reden worden nu ook platformen in de lijst opgenomen waarop voornamelijk externe verkopers actief zijn. Hierdoor komen eBay, AliExpress en Wish nieuw binnen in de top-100 en maken enkele Nederlandse platformen als Winkelstraat, V&D en Otrium voor het eerst hun opwachting in de ranking.

Flitsbezorgers

Twinkle keek ook naar de opkomst van 'snelle bezorgdiensten voor boodschappen. In 2021 werd er op het gebied van e-commerce weinig nieuws zo breed uitgemeten in de media als de opkomst van flitsbezorgers. Gorillas, Flink, Getir en Zapp streden in 2021 om wie het snelst marktaandeel kon veroveren. Uiteindelijk haalden er twee de Twinkle100: Gorillas staat op 67 en Flink op 85.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-10-13T13:00:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.