AMS-IX ziet internetverkeer verdubbelen door corona

‘Over een paar jaar zal 100GE de norm zijn’

Dit artikel delen:
Stijging

Internetknooppunt AMS-IX in Amsterdam heeft in 2022 29.4 Exabyte aan data op zijn platform verwerkt. Dat is een verdubbeling van het verkeer dat in 2018 het knooppunt kruiste. Vier jaar geleden kwam de stroom van AMS-IX, dat één van de grootste knooppunten ter wereld is, uit op 14.1 Exabyte.

AMS-IX-directeur Peter van Burgel stelt vast dat met name gedurende de coronajaren de groei op het platform spectaculair was. Daarbij wijst hij op het  gebruik van internetdiensten en digitalisering van de samenleving. ‘Elk jaar worden er weer nieuwe apparaten en diensten gebruikt die meer internetverkeer genereren.’

Het hoogst gemeten piekverkeer op de Internet Exchange in Amsterdam kwam zondagavond 17 oktober 2022 uit op 11.6 Terabit per seconde. Dat komt neer op de gelijktijdige streaming van zo’n 6,2 miljoen TikTok-filmpjes of 2,3 miljoen hd-video’s.

100GE

Ook zag AMS-IX het aantal aangesloten netwerken stijgen naar 889. De meeste netwerken maken daarbij gebruik van 10 Gigabit Ethernet-poorten (GE). Het aandeel 100GE-poorten stijgt echter snel, van 360 in 2021 tot 428 in 2022. Het knooppunt verwacht dat over een aantal jaren 100GE de norm zal zijn.

Ook het aantal partners van AMS-IX blijft groeien. AMS-IX telt zestig resellers als partners en is hierdoor te bereiken vanuit zo’n achthonderd datacenters in 64 landen. Daarnaast heeft AMS-IX afgelopen jaar strategische partners geholpen met het opzetten van eigen knooppunten. In 2022 zijn dergelijke punten opgezet in Singapore, Cairo, Kolkata en Hyderabad.

Minder roaming door reisbeperkingen in 2021

Ook het verkeer op AMS-IX’s Global Roaming Exchange (GRX) is in 2022 sterk gestegen. De GRX faciliteert de uitwisseling van mobiele roaming data, waarvan personen op mobiele netwerken in het buitenland gebruikmaken.

‘In 2022 werd een piekverkeer van 312 Gbps aangetikt, maar liefst 52 procent hoger dan het piekverkeer uit 2021. Waarschijnlijk komen deze verschillen door de pandemie die in 2021 nog in volle hevigheid heerste. Het aantal mensen dat naar het buitenland ging reizen, bleef beperkt, wat verkeer op de GRX heeft getemperd in dat jaar’, stelt AMS-IX. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Internet

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-02-06T10:52:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.