Betaalstandaard Ideal over enkele weken van start

Dit artikel delen:

Het gezamenlijke elektronische betaalsysteem van de Nederlandse banken - Ideal - zal volgens de Rabobank eind augustus of begin september worden gelanceerd. De banken zullen voor de dienst uiteenlopende tarieven hanteren.

De banken hadden steeds augustus als lancering aangegeven, later dan de oorspronkelijke introductie die voor medio 2005 stond gepland. Nu wordt het op zijn laatst begin september. "Pin me niet vast op een exacte datum," zegt woordvoerder Paul van de Berg van de Rabobank. "We zijn nog met testen bezig. De bedoeling is dat we meteen na de vakantieperiode live gaan. Alle banken die Ideal gebruiken doen dan ook gelijk mee.”

Met Ideal kunnen webgebruikers betalen via de betaaldiensten van hun eigen bank en dus in hun vertrouwde betaalomgeving blijven. Bij de aankoop kunnen ze kiezen tussen betalingen per bank of per creditcard. Tot nu toe is alleen in kleine kring geëxperimenteerd met enkele tientallen webwinkels en enkele honderden consumenten, de zogenoemde soft launch, die in juli heeft plaatsgevonden. De testen lopen door tot aan de lancering.

Er komt geen standaardtarief voor Ideal, zo zeggen de banken. De tarieven verschillen per bank en hangen bovendien af van het betaalpakket dat door webwinkels wordt aangeschaft. Zo kunnen creditcardbetalingen worden gecombineerd met Ideal betalingen of kan alleen voor Ideal betalingen worden gekozen. In het laatste geval betaalt men minder. Webwinkels kunnen de benodigde software zelf installeren.

De deelnemende banken – Postbank, ING en ABN Amro – zullen over ongeveer veertien dagen hun tarieven bekend maken. Alleen de Rabobank wilde voor Emerce alvast een tipje van de sluier oplichten: de bank hanteert inschrijvingskosten vanaf 100 euro en maandelijkse kosten vanaf 40 euro voor een standaardoplossing.

Maximaal zal 250 euro aan inschrijvingskosten in rekening worden gebracht en 80 euro aan maandelijkse kosten. De transactiekosten bedragen 25 eurocent. De verwachting is dat de tarieven van de overige banken daar niet veel van afwijken. De Rabobank  hanteert de eerstkomende maanden lagere introductietarieven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-09T11:15:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.