Voorstel bewaarplicht EC ziet levenslicht

Dit artikel delen:

De Europese Commissie (EC) deed gisteren een officieel voorstel voor een richtlijn met betrekking tot de bewaarplicht van verkeersgegeven van datacommunicatie.

In grote lijnen zegt het voorstel dat gegevens over vaste en mobiele telefonie een jaar bewaard moeten worden. De data over internetcommunicatie moeten zes maanden opgeslagen worden. De aanbieders kunnen een tegemoetkoming krijgen om te voldoen aan de richtlijn. Het voorstel benadrukt dat de richtlijn vastlegt dat niet de inhoud van de communicatie opgeslagen zal worden.

Het voorstel moet eerst nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement voordat het een definitieve richtlijn wordt. Ondertussen is de Europese Raad van Ministers (ER) ook bezig met een voorstel. Grootste verschil tussen het voorstel van de EC en de ER is bewaartermijn van de gegevens.

Internetserviceprovider Xs4all buigt zich nog over het voorstel van de EC, maar wil wel alvast een voorlopige reactie geven. “Het voorstel is aanzienlijk beter dan dat van de Europese Raad. Wat goed is aan het voorstel is de bewaartermijn en dat de gemaakte kosten zullen worden gecompenseerd,” zegt technisch-directeur Simon Hania.

Hoe hoog die tegemoetkoming zal zijn is ook voor Xs4all nog onduidelijk. “Maar er wordt in ieder geval erkend en herkend dat de gemeenschap de kosten moet dragen”, zegt Hania. Toch is Xs4all nog niet tevreden over het voorstellen. “Het bevat nog wat witte vlekken en open eindjes.”

Zo is het voor de internetaanbieder nog onduidelijk of het voorstel nadat het eenmaal aangenomen is nog uitgebreid kan worden met wat er nog extra bewaard moet worden. “Het voorstel zegt iets over het e-mailverkeer, wie waar geweest is en VoIP-verkeer, maar zegt bijvoorbeeld niets over andere dingen, zoals chatcontacten of videoconferenties”, aldus Hania.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-22T12:47:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.