NS regelt zijn ICT-inhuur online

De Nederlandse Spoorwegen hebben voor de inhuur van ict-professionals een online marktplaats ingericht. De portal is bestemd voor alle leveranciers van flexibele arbeid: van adviesbedrijven en detacheringsbureaus tot zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Het systeem werd gebouwd door hr-adviesbedrijf Brightbox HR in samenwerking met ontwikkelaars van TheNextFlex. Die dienstverlener bouwde de toepassing met behulp van SaaS-platform Force.com.

Met de 'Inhuurdesk ICT' kan de NS het inhuurproces van flexibele arbeid beter beheersbaar maken, aldus de dienstverleners. Als een van de grootste inhuurders van flexwerk in Nederland, zou NS volgens hen 8 tot 40 procent op de kosten kunnen besparen. De marktplaats is te vinden op de pagina inhuur.ns.nl.

P&O-directeur Gerard Groten van de Nederlandse Spoorwegen legt uit waarom zijn organisatie voor de oplossing heeft gekozen: 'Het is ons doel om niet alleen de beheersbaarheid van het inhuurproces te verbeteren om kostenbesparing te realiseren, maar ook om bij te dragen aan een meer transparante markt van flexibele arbeid.'

Het ontwerpen en implementeren van de online marktplaats voor ict-inhuur bij de NS nam anderhalve maand in beslag. Brightbox HR is een dochterbedrijf van ABN Amro en levert oplossingen waarmee organisaties hun personeelszaken en de processen daarbij kunnen automatiseren en meetbaar maken. TheNextFlex is een Salesforce- en SAP-dienstverlener en is onderdeel van ict-dienstverlener The Next View in Den Bosch.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De URL werkt (nog?) niet. Misschien dat er eerst wat gewerft moet gaan worden..

Hier werkt ie gewoon hoor! Gewoon: inhuur.ns.nl Alleen heb je een account nodig om verder te kunnen komen....

Ik zou wel eens willen weten waarop die 8 tot 40 procent besparing gebaseerd is. Het uitschakelen van brokers, payrollers, bemiddelaars, headhunter of welke middleman dan ook betekent niet automatisch dat je ook direct gaat besparen:

-De tarieven van de grote detacheerders zullen niet lager worden alleen doordat de NS een nieuw portal gebruikt
-Het direct inhuren van een ZZP-er bespaart je hooguit 10% op het uurtarief ten opzichte van het huren via een bemiddelaar. En bemiddelaars zullen nog steeds intekenen op aanvragen van het NS portal.
- Bij andere inhuurportals (bijvoorbeeld UWV) zit er altijd nog een contractafhandelaar tussen die rond de 1 euro per gewerkt uur vraagt voor het parkeren van alle contracten, is dat in het geval van de NS ook zo?
- Ben tenslotte benieuwd wat de NS voor deze Saas dienst moet betalen en hoeveel eigen personeel (bijvoorbeeld recruiters) er extra nodig zijn.

Om Richard bij te staan...ik zag inderdaad al dat 2 partijen de aanvragen zelf ook verder uitzetten in de markt.
Zonde!
Verder sta ik wel achter een open markt model en juich ik dit ook zeer toe bij de NS.

Hallo, account aanvragen lukt, maar ik zie geen opdrachten en lege marktplaatsen?

Goed initiatief. Ben zelf freelancer en vraag mij al langer af waarom ik bij grote partijen niet rechtstreeks kan contracteren. Soms zitten er bij inhuur wel 3 of meer partijen tussen, die weinig waarde lijken toe te voegen dan exclusieve contracten met opdrachtgevers.

Hm, een portal om vraag en aanbod op werkgebied bij elkaar te brengen, maar dan alleen het aanbod van NS. Dus als ik iets bij NS wil doen moet ik daar kijken. En als ik bij een andere partij iets zoek, dan moet ik naar de portal of community van dat bedrijf?
Hoe gaat een ZZP'er al deze sites in de gaten houden? Misschien ligt hier een mooie rol voor de bemiddelaars. O nee, de essentie was nu net om die er tussenuit te laten...

Volgens mij is de NS hier visionair bezig.
De markt voor met name IT personeel is sterk aan het flexibiliseren.
Ondanks dat blijft het voor individuele ZZP'ers of kleine ondernemers moeilijk om zonder accountmanagement of bemiddeling onder de aandacht te komen van interessante projecten.
Door de zuiver commerciele insteek van met name bemiddelaars word de markt behoorlijk verstoord omdat vooral het tarief en de te behalen marge voor de bemiddelaar leidend is, niet de beste prijs/prestatie verhouding.
Dat vertaalt naar matige kwaliteit en laag commitment zonder de voordelen van een goede klant-leverancier verhouding.

Als NS in staat blijkt met haar partners om de screening en regie van de inhuur ook goed voor elkaar te krijgen voorspel ik dat zij EN betere tarieven krijgen EN meer kwaliteit.

Het zou erg interessant zijn als de NS over ca. een jaar de lessons learned in een paper zou publiceren !

je kan je gewoon aanmelden als zzp'er, helaas staan er geen enkele aanbiedingen op de site

Prima initiatief dat zouden er meer moeten doen.
Dat buro's ook aanbiedingen doen is prima. Als ze toegevoegde waarde hebben dan is het ook niet erg als ze hiervoor betaald krijgen.

Die 8-40 procent is eenvoudig te halen door de bemiddelaars soms twee of drie er tussen uit te halen. Daar die besparing kunnen ZZPers goedkoper worden in gehuurd. Dat zal tot gevolg hebben dat ook detacheerders mee moeten.

Kan het niet laten nog eens te reageren :-)

Waar komt toch die stellige overtuiging vandaan dat er vaak/altijd "veel" partijen in de keten zitten? Ik heb in 14 jaar freelancen veel opdrachten via bureau's gedaan en welgeteld 1x zat er nog een ander bureau in de keten. In alle andere gevallen was het bureau de enige schakel tussen ZZP-er en de klant. De laatste pak 'm beet 3 a 4 jaar wordt er 8 a 10 euro marge op mijn uren gemaakt en als ik bedenk dat daarvoor mijn acquisitie en accountmanagement wordt gedaan en ik zeker weet dat ik binnen 30 dagen mijn centen krijg vind ik dat helemaal niet zo'n slechte deal.

Begrijp me niet verkeerd, ik wil graag vaker direct bij de klant een contract afsluiten maar hij is er vaak niet op ingericht (kent de wetten en regels niet, heeft geen idee hoe hij ICT-ers moet werven etc.) en ik ben er zelf ook niet op ingericht (sales is niet mijn ding).

Ik ben heel erg voor direct inhuren maar ben wel kritisch op dit soort initiatieven omdat ze vaak voornamelijk grote detacheerders en bemiddelaars aanmoedigen om in te schrijven en die moeten dan ook nog een euro extra afrekenen aan de contractafhandelaar (zoals dat bij UWV het geval is).

Bedrijven als de NS zouden (als ze echt zelf en direct ZZP-ers willen inhuren) nog meer visie tonen als ze gewoon hun aanvragen op de plekken zouden tonen waar ze nu al de ICT ZZP-ers kunnen bereiken (linkedin groepen, specialistische ZZP jobboards etc).

@Richard: toch even wat kleins rechtzetten: UWV draagt GEEN geld af aan een contractafhandelaar, ook niet die ene euro, dat doen ze echt allemaal zelf. Dat laat natuurlijk onverlet dat het werk dat tussenpartijen doen heel nuttig kan zijn voor een ZZP'er en dat dat ook best het geld waard is. Maar het komt wel degelijk heel vaak voor dat er minstens twee partijen tussen mij en de "eind"klant zitten en dat is om een hoop redenen niet handig (probeer maar eens te achterhalen bij een te late betaling bij welke partij de betaling nu precies is blijven hangen...) Dus persoonlijk ben ik hartstikke blij met dit initiatief van de NS.

@Richard de Jong: ik weet nog niet zeker hoe het gaat bij de NS, maar vergelijkbare initiatieven van de provincie Gelderland, UWV en Politie Amstelland sturen je een mail als er een aanvraag is gepubliceerd in de categorie(en) waar je je voor ingeschreven hebt. Is dus alleen maar een kwestie van je mailbox in de gaten houden :-)

@vincent. Je vroeg in je reactie op dit artikel om 'lessons learned'. Nu: dit staan grotendeels in dit interview met de verantwoordelijke binnen de NS.

http://www.zipconomy.nl/2011/12/lisette-hetzler-ns-inhuur-onze-deuren-staat-wagenwijd-open-voor-ict-zzp%E2%80%99ers/

een beetje verdekt is het al aangegeven........
Alle opdrachtgevers zullen een soortgelijke site opzetten als de NS om ZZPers aan te trekken.

Hoe waar en wanneer moeten al die ZZPers al die sites van opdrachtgevers in de gaten houden?

Vragen die grote projecten niet automatisch ofwel vanzelfsprekend toch om overkoepeling, een tussenpersoon, ofwel, geen ZZPers maar een contracthouder die zijn werknemers / onderaannemers / ZZPer sde klus laat klaren.....

Precies dat wat de NS waarmee de NS uit het verleden alervaring had bij het uitbesteden van grote klussen aan 1 bedrijf.

Een ommekeer van het ZZPer zijn is dus aan de orde in een geval van grote langdurige klussen. Alleen, NS lijkt het beestje maar moeilijk bij de naam te kunnen of willen noemen.

@Richard: Ik kom anders een hele hoop partijen tegen die elkaars opdrachten direct kopieren en vaak pakt elke tussen partij tussen de 5-15% op zich niet zo erg als het tarief dan nog maar wel marktconform is en dat de partijen die ertussen zitten niet op omvallen staan en op tijd betalen.

Ik ben bij een aantal partijen waaronder de NS direct ingeschreven. Je lacht je soms kapot als er weer een opdracht is geplaatst op 1 van deze kanalen, want ik krijg daarna tientallen mailtjes van tussenpartijen die claimen dat het hun eindklant is, maar het tarief ligt wel vele malen lager.

LS,

Interessante artikel, zzp-ers ICT bij de NS.
Hoe kan je je aanmelden ?

JSC ja bekend verhaal, die boeven rollen over elkaar heen om zo snel mogelijk te bellen.
Tegenwoordig godzijdank wat minder maar vier maal de zelfde opdracht op een week is geen uitzondering. Alsof ICTers allemaal achterlijk zijn.

Hoe dan ook ben benieuwd of het experiment van de NS vruchten afwerpt.
If so dan zal het welicht navolging hebben hetgeen dan verre gaande consequenties voor alle detacherings cowboys zal hebben.

Vacatures bij NS

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-17T16:11:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.