Slecht perspectief voor student HBO-Informatica

De perspectieven voor hbo-afgestudeerden zijn de komende jaren slechter dan ze in jaren geweest zijn. Maar liefst 45 procent van de huidige eerstejaars zit in een studierichting waar de verwachtingen ongunstig zijn. De studie informatica wordt samen met commerciële en communicatiestudies, opleidingen voor de toeristische sector, bedrijfskunde en sociaal werk een 'riskante' studie genoemd. Da kans op een baan zou slecht zijn.

Dat blijkt uit de Keuzegids HBO 2015, die vandaag verschenen is. Naast de bekende ranglijsten van beste opleidingen wordt bij elke studie ook de baankans tot 2018 vermeld. Wie alle studies in de gids langsloopt, ziet dat die kansen maar voor 23 procent van de huidige studenten gunstig zijn. 'Voor vijf procent zijn ze redelijk en bijna driekwart krijgt (veel) meer moeite om passend werk te vinden. Zij zullen veel vaker werk op mbo-niveau of zelfs daaronder moeten accepteren', staat in het bericht over het verschijnen van de gids.

In het voorwoord van de Keuzegids HBO 2015 gaat hoofdredacteur Frank Steenkamp in op het nieuwe leenstelsel, dat op een erg ongunstig moment wordt ingevoerd. 'Het idee is dat jongeren zelf investeren in een diploma met een kansrijke toekomst. En juist dat idee wankelt: Al die studenten gaan lenen, velen vinden nooit die droombaan en hikken nog vijfendertig jaar tegen een fikse studieschuld aan.'

Steenkamp stelt dat het enige wat er voor de studiekiezer op zit, is meer tijd en moeite steken in een goede studiekeuze. 'Het helpt dan om te weten waar de kansen op werk de komende jaren nog gunstig zijn. Dat is nog steeds het onderwijs, behalve leraren voor talen, en de techniek, behalve de bouwsector en informatica', aldus Steenkamp. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Vreemd hoor, na alle recente berichten over personeelstekort (bv. dit bericht: http://www.computable.nl/artikel/nieuws/loopbaan/5117310/1458016/tekort-aan-personeel-en-krediet-remt-groei-ict.html).

". Zij zullen veel vaker werk op mbo-niveau of zelfs daaronder moeten accepteren', staat in het bericht over het verschijnen van de gids."

Als de HBO'ers op 'de plek' van de MBO'ers komen te zitten: hoe slecht moet het perspectief voor MBO'ers dan wel niet zijn? Immers, waarom nog een MBO'er aannemen als je een HBO'er voor MBO-salaris kunt aannemen.

Eerlijk gezegd geloof ik het onderzoek trouwens niet zo. Al jaren lees je het tegengestelde: dat ICT HBO'ers juist relatief goed werk kunnen vinden.

Ja ik zat al op dit artikel te wachten en werd zowaar op mijn wensen bediend.

Dat je met een pretstudie niet ver komt had je vooraf kunnen weten.
Maar saillant is toch dat er voor de ICTer ook geen vacatures zijn te vinden, terwijl we dagelijks toch lezen dat er een schreeuwend tekort aan is en we 'talent' uit het buitenland moeten importeren !

Ergens zit hier een discrepantie....
- Ofwel de conclusies van de HBO-keuzegids-2015 kloppen niet
- Ofwel er is geen tekort aan ICT colega's

Feit is dat op dit moment jonge php en dotnet kloppers alsmede klikklakklaar beheerders zo aan de bak komen

Huh, wat heeft het vinden van een droombaan nu te maken met het aflossen van je studieschuld..?
(Alsof je wanneer je niet meteen een baan vindt na het afronden van je HBO-opleiding, dat diploma meteen niets meer waard is en je de komende 35 jaar staat af te wassen tegen minimumloon?)

Zie ook dit artikel:
http://www.computable.nl/artikel/nieuws/loopbaan/5088461/1458016/programmeur-heeft-meeste-kans-op-ictbaan.html

Las het ook al op NOS. Wat een vreemd bericht. Dit onderzoeksbureau van maar liefst 10 personen groot meent achter hun bureau te kunnen bepalen wat de kansen zijn voor HBO informatici..

De praktijk leert dat een HBO-er informatica vrij snel een baan heeft na afstuderen. De meeste worden direct al tijdens de afstudeerstage weggekaapt.

Zoals helaas te vaak: De onderwijs en onderzoekskant mist de aansluiting bij de praktijk...

En juist dat idee wankelt: Al die studenten gaan lenen, velen vinden nooit die droombaan en hikken nog vijfendertig jaar tegen een fikse studieschuld aan.'

Of je zoekt gewoon een bijbaan naast je opleiding waar je naast de weekenden ook in de zomervakantie terecht kan zodat je geen of een kleine studieschuld hebt bij afstuderen.

Overigens staat dit bericht haaks op de tientallen 'tekort aan ICT personeel' berichten die ik jaarlijks lees.

En ook mijn ervaring is dat ICT'ers vaak al voor het behalen van hun diploma een getekend contract hebben liggen bij een werkgever.

Het enige waar ik me een beetje in kan inleven is dat er steeds meer ICT opleidingen komen met een (web)design, marketing of communicatie element die zichzelf nog niet hebben bewezen tegenover de ICT opleidingen die al jaar of 20 aanwezig zijn zoals bedrijfskundige informatica, technische informatica en hogere informatica.

In het onderzoek van Elsevier staat iets heel anders. Informatica is voor WO/HBO studenten nog steeds een prima keuze:
https://www.dropbox.com/sh/6u125hr1r8qhb2j/AAC39Wz9KO6vEXQsD8Sqz2dLa?dl=0

Denk dat het bericht weleens zou kunnen kloppen, richting HBO informatica is ondertussen zo breed geworden dat niemand meer zit te wachten op nog een bachelor die alleen nog maar vast kan stellen dat de computer een identiteitscrisis heeft en er daarom externe expertise benodigd is.

Uit wereldwijde marktonderzoeken onderzoeken blijkt al jaren achter elkaar dat indien je zorgt dat je van school afkomt met de juiste ICT-kennis dat de banen voor je voor het oprapen liggen. Wat tips die ik mee wil geven aan de huidige generatie HBO-studenten:
1. Wacht niet met het opbouwen van werkervaring tot je afgestudeerd bent. Indien wij zelf schoolverlaters aannemen is het van belang dat ze kunnen aantonen dat ze ook tijdens hun studie al ervaring hebben opgedaan met het werken met de juiste technieken. (in ons geval de open source stack).
2. Daarbij is het van belang dat je niet alleen maar werkervaring hebt in een beperkte set tooling. Laat zien dat je ook conceptueel snapt hoe techniek werkt. Dus maak jezelf wegwijs in verschillende besturingssystemen. Bouw eens een hybride stack en kijk eens of je alle applicaties aan elkaar gekoppeld krijgt.
3. Daarnaast is het bijhouden van de belangrijkste nieuwe software tools ook belangrijk. Momenteel is kennis van tooling zoals Puppet, Ansible en OpenStack erg gewild bij werkgevers.
3. Certificeer jezelf! Biedt je school geen mooi pakket aan certificeringen, investeer hier dan zelf in. Er zijn verschillende certificeringen te behalen die zeer betaalbaar zijn. Zo heb je bijvoorbeeld voor rond de 60 Euro het LPI Linux Essentials certificaat en voor ongeveer 200 Euro kun je al LPIC-1 gecertificeerd zijn.

Onderzoeken die de vraag naar open source expertise onderbouwen vind je hier: http://www.linuxfoundation.org/publications/linux-foundation/linux-adoption-trends-end-user-report-2014

Informatie over LPI certificeringen vindt je hier: www.lpi.org

Ik denk dat het onderzoeksbureau zich vergist. ik ken eigenlijk geen werkeloze ICT schoolverlaters. Zowel, neem even contact op :-)

Ik denk dat Ewout op een zeker punt het wel bij het rechte eind heeft.
Een serieus bedrijf is niet op zoek naar een spijker specialist maar naar een timmerman die over verschillende vaardigheden beschikt en niet meteen in paniek raakt waneer hij eens een ander stuk gereedschap moet gebruiken dan hij gewend is.

Emiel, je link werkt niet en je zou moeten weten dat echte Linux en Unix cracks niet geven om certificatie, simpel weg omdat echte knowhow niet op een eenvoudige manier te meten valt.

Dit doet duidelijk stof opwaaien, hier is de reactie van de Keuzegids zelf: http://www.keuzegids.org/nieuws7694

Een tegenstrijdig bericht. Wellicht had het artikel genuanceerder gemaakt kunnen worden door specifiekere informatica richtingen aan te geven. In de richting van software engineering bijvoorbeeld blijft er altijd wel voldoende werk lijkt mij.

Verder kan ik studenten aanraden om (indien mogelijk) te kiezen voor een duaal leertraject. De kans dat je aangenomen wordt in een bedrijf is groter omdat je als student nog relatief goedkoop bent. Verder investeer je in je toekomst omdat je de opleiding verlaat met een flink bagagepakket aan praktijkervaring. Dit vergroot je kansen op een baan na je studie.

Pascal: welke link bedoel je? beide links werken bij mij wel.

Je zegt echte Linux en UNIX cracks geven niets om certificatie. Ik ken inderdaad vele die het met je eens zijn. Ik ken ook vele die met trots hun RHCA of LPI-C 2 of 3 certificaat showen. Daarnaast zijn er veel werkgevers die wel veel waarde aan certificaten, zeker in de detacheringswereld.

Eindelijk de waarheid. Er is allleen een tekort van ICT'ers op universitair niveau. Er zijn veel te veel HBO-ers (vooral de niet echt technische HBO'ers), die de kansen van MBO-ers nog meer verkleinen. En dit is al jaren het geval.

VNO-NCW met hun zogenaamde tekorten weten niet waar ze over praten of ze liegen gewoon.

Ik weet uit ervaring dat ongeveer 80% van IT servicemanagement studenten reeds bij het afstuderen een arbeidscontract op zak heeft. 20% wil verder studeren of op wereldreis etc om daarna te solliciteren. Na het plaatsen van hun CV (zelfs zonder motivatiebrief) op een vacaturebank worden ze binnen een dag 4 x of vaker gebeld. Werkeloze schoolverlaters in onze tak van sport ken ik niet. Wellicht heeft het voor het onderzoek gebruikte systeem een upgrade nodig maar zijn er geen ICT'ers beschikbaar om dat uit te voeren?

eeh, geen schreeuwend tekort meer ?

Dit artikel roept meer vragen op dan dat het informeert. HBO-informatica is een containerbegrip. Nuancering lijkt op zijn plaats.
In de media wordt ook gesteld dat er op dit moment goede perspectieven zijn voor b.v. programmeurs.

Onderzoek van de Universiteit Maastricht, werkte die Stapel daar ook niet?... Snel het onderzoek doorgelopen, maar is veel te veel op statistiek gebaseerd en generieke gegevens welke geduid worden.. En zwaar beïnvloed door de agenda van de overheid, als ik het voorwoord zo bekijk. Er lijkt geen specifiek onderzoek te zijn gedaan naar toekomstige ontwikkelingen in de ICT, zoals insourcing en de MBO-functies waarin de HBO-ers zouden stromen, lijken mij gewoonweg complexer geworden functies waar nu HBO voor vereist is.. (maar vaak nog gemakshalve tegen een MBO salaris, de werkgever buit "de crisis" maar al te graag uit..)

Als developer in competitie met de hele wereld terwijl je hier je studieschuld moet afbetalen alsmede je maandelijkse uitgaven en belastingen. Vrij kansloos dus. Was vandaag toevallig bij een groot bedrijf in het zuiden van het land en zag daar al zo'n 30 Indiers op de ICT afdeling.

Emiel, mogelijk heb je gelijk.
Ik ben die werkgevers in mijn carriere echter nooit tegen gekomen.
Moet daarbij toegeven dat ik nog nooit voor een detacheerder heb gewerkt.

Ik ken overigens ook mensen die heel trots zijn op hun MicroSoft Certificaten.
Dat zal ongetwijfelt terecht zijn, want van de ruim veertig verschillende besturings systemen waar ik de afgelopen vijfentwintig jaar mee te maken heb gehad, behoort MicroSoft Windows als enige tot de catagorie waar ik echt niets van begrijp.

Aldus de keuzegids.
"Het ROA heeft ook gekeken naar de intreewerkeloosheid en de salarissen van HBO informatici. Die laatste swingen bepaald nog niet de pan uit - ze laten dezelfde matige ontwikkeling zien als bij andere HBO-studies, waar de perspectieven op dit moment ook bescheiden zijn. "Als ze zo zitten te springen om mensen, laat het dan zien", verzucht onderzoeksleider Didier Fouarge van ROA dan ook. "Ik geloof pas in die tekorten als de werkloosheid laag is en de startsalarissen hoog.”"

Hier sluit ik me volledig bij aan.

Wel een beetje een late reactie, maar toch grappig terwijl ik dit zit te lezen er een subkopje verschijnt met "gerelateerde artikelen" en laat daar nou net tussen staan: "HBO-ICT'ers vinden sneller een baan... wat is nou waar??

Ja, in 2014, toen ICT nog een pure kostenpost post was en ITIL nog professioneel werd gevonden.
Sinds 2015 ziet men ICT als integraal onderdeel van de bedrijfsvoering en is de Nerd in ere hersteld en organiseert men regelmatig ict girls days. Agile automatisering moet het verschil maken.
Marktwerking en prijsevenwichten zijn van nog langer geleden, vorige eeuw. Samengevat is er een tekort aan slimme Beta vrouwen die zich laten belazeren door schreeuwende Alpha mannetjes.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-10-07T11:59:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.