Loon ICT'er daalt, maar baantevredenheid groeit

Ict’ers verdienden in 2014 gemiddeld 14,70 euro (bruto) per uur. Dit is een daling van 40 cent ten opzichte van het jaar daarvoor (15,10 euro). Dit blijkt uit onderzoek van stichting Loonwijzer in opdracht van vacaturewebsite Monsterboard. 39 procent van de ict’ers is tevreden met z'n loon, maar 38 procent staat open voor een nieuwe baan.

Het gemiddeld bruto uurloon is in 2014 met 2,6 procent gedaald naar 14,70 euro. Dit bedrag ligt 30 cent boven het landelijk gemiddelde. 39 procent van de werknemers is tevreden met hun loon, een stijging van 7 procent ten opzichte van vorig jaar. Hiermee zijn de ict’ers, op het onderwijs en marketing na, het meest tevreden met hun loon. De onzekerheid over het inkomen is gedaald naar 11 procent. Ict’ers voelen zich, in vergelijking tot andere sectoren, het meest zeker over hun inkomen.

Baantevredenheid

Ook de baantevredenheid bij ict’ers is volgens het onderzoek licht toegenomen naar 62 procent. Dat ligt iets onder het landelijk gemiddelde van 65 procent. Medewerkers in de it en telecom zijn het meest tevreden met hun baanzekerheid (86 procent). 69 procent is tevreden met zijn werkplek, 80 procent met collega’s en 64 procent met zijn leidinggevende.

67 procent van de werknemers in de ict verwacht komend jaar bij de huidige werkgever te blijven. Toch staat 38 procent open voor een andere baan. 9 procent van de ict'ers is actief op zoek naar een nieuwe baan. In 2015 verwacht 13 procent dat er dit jaar nog meer ontslagen zullen vallen. 68 procent rekent op een promotie en 65 procent op een loonsverhoging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit lijkt me sterk, nog geen 15 euro per uur.

Stel nou dat je niet tevreden bent met je loon en dat Ecologische Happy gevoel is er ook niet in de werk sfeer maar je zit aan een hypotheek vast en het management doet alles willens en wetens om jouw werksfeer te vergallen om zodat je maar weggaat en je bent boven de vijftig wat doen je dan ? Het is maar puur hypothetisch maar stel.. Wat doe je dan ? Volgens mij is dit een situatieschets in veel bedrijven

In alle oprechtheid? Professioneel?

Wie is er voor deze BS geinterviewd? Kom op zeg.

In alle oprechtheid? Professioneel?

Wie is er voor deze BS geinterviewd? Kom op zeg.

Dat is wel heel erg laag. Uitgaande van 4,4 weken per maand en 40 uur per week, kom je dan op een bruto maandloon van 2587 euro.

Tja,
Even voor de beeldvorming 15Euro/uur komt neer op zo'n, 2400Euro/Maand.
Als je al die lokale beginners wiens taak het is de toner te vervangen,
en de excel probleem op te lossen als maatstaf neemt kom je vast wel op zo'n salaris uit, maar ik denk dat de gemiddelde computable lezer toch in een iets andere catagorie valt.

En 1 juli a.s. wordt het ontslagrecht versoepeld, dit in het kader van het vrijhandelsverdrag TTIP, wat gewoon doorgedrukt gaat worden. Dit verdrag gaat in het voordeel van de VS werken en de verwachting is dat het grootste baanverlies in Noord- Europa en met name Nederland zal zijn. De baan wordt vogelvrij verklaard, ook de vaste. En de Nederlander, wereldkampioen misplaatst optimisme, rekent op dit en rekent op dat, maar als hij goed kan rekenen, weet hij dat hij nergens op hoeft te rekenen. In veel landen wordt tegen TTIP geprotesteerd, maar Nederland slaapt lekker door.
En wat de technologie betreft, die raast voort, robots en bots- autonoom opererende software, zal er bij menselijke werkgelegenheid in gaan hakken. Slechts enkele toptalenten zijn straks nog nodig.

Beste Corné,

Hoewel zowel het versoepeld ontslagrecht als TTIP effect gaan hebben op de ICT'er (op iedereen in Nederland denk ik), hebben deze twee weinig met elkaar te maken. Het versoepeld ontslagrecht is een onderwerp waar jaren over onderhandeld is en wat er afgelopen zomer eindelijk doorheen is gekomen. De term versoepeld ontslagrecht is overigens niet helemaal dekkend, aangezien het in sommige situaties juist moeilijker is om medewerkers te ontslaan. Dit heeft allemaal met dossiervorming te maken. Wel is een 'vast contract' minder waard, zeker voor mensen die al zeer lang werkzaam zijn bij een bedrijf.

TTIP heeft hier niets mee te maken, daar dit een handelsverdrag is tussen Europa en de VS. Dit gaat niet direct over de arbeidsvoorwaarden. Dit zal hooguit een secundair effect zijn.

Om terug te komen op het artikel:
Volgens mij is het een effect van verjonging van de ICT sector. De startsalarissen van de meeste ICT bedrijven zijn niet heel hoog. Als je steeds meer van deze Young Professionals hebt, is het niet gek dat het gemiddelde salaris daalt. Je ziet dat de werving van veel ICT bedrijven voor YP's op volle toeren draait.
Wat me wel opvalt is dat er staat dat ICT'ers op het onderwijs en marketing na het meest tevreden zijn over hun salaris. Ik ken vrij veel mensen uit het onderwijs waarvan er volgens mij geen één heel tevreden is over het salaris. Zij hebben echter vrij weinig mogelijkheden, waar je in een commerciële hoek nog aanbiedingen tegen elkaar uit kan spelen. Onderwijzers leggen zich daar misschien sneller bij neer, maar tevreden zijn ze niet.

www.andereuropa.org/wp-content/uploads/2014/07/feitenoffabelsTTIP.pdf

Bladzijde 13 rechtsbovenaan. Nee, dat heeft er niets mee te maken, hoor.

www.nu.nl/zakelijk-opinie/3764077/einde-van-menselijk-kapitaal.html

www.pakkenproletaraat.nl/update/angst-voor-robots-is-niet-belachelijk/

Ben je nu wakker, Pim.

Gemiddeld ja. En dat zal verder dalen, vanwege he feit dat (ervaren) ouderen stelselmatig worden ingeruild voor (onervaren) jongeren. En wie als jongere de ICT binnenkomt en begint met een salaris van, zeg, rond de €2000,00 per maand, die zal best tevreden zijn, want dat is maar liefst €500,00 meer dan het minimumloon en nog voldoende perspectief.

Overigens hangt het sterk af van waar, of in welk type bedrijf je in die ICT werkzaam bent. Veel ICT-ers zijn gedetacheerd, krijgen een lager basisloon, maar hogen dit op door prestatievergoeding, inzetbonus en winstdelingsuitkeringen. Ik denk dat als we dat meerekenen er een heel ander plaatje ontstaat.
Beter is het daarom eens te onderzoeken wat het loon voor belasting is en dat terug te rekenen naar een uurloon. Ik wil wedden dat we dan flink wat hoger uitkomen dan het hier genoemde bedrag. Voorbeeld: als het gemiddelde bruto jaarinkomen, inclusief bonussen en vakantiegeld €35000,00 is dan is het gemiddelde uurloon bij 40 uur per week al ruim €16,80 (35000/12/173,3). Ik weet het, het is een recht-toe-recht-aan berekening, maar het gaat om het beeld.

Zo'n beetje zelfde reacties al vorig jaar :
http://www.computable.nl/artikel/nieuws/loopbaan/5056951/1458016/icter-ondergaat-in-2013-grootste-loondaling.html

Beetje in strijd met een ander artikel wat ik gelezen heb: helft van medewerkers wil dit jaar een nieuwe baan:
http://www.nu.nl/werk-en-prive/4035659/helft-werknemers-wil-jaar-nog-andere-baan.html

Volgens mij heeft iedereen die redelijk zat, gewoon de crisis uitgezeten. De rest heeft tarieven moeten verlagen of een lager betaalde baan geaccepteerd. Nu het wat beter lijkt te gaan kijkt men weer naar iets wat men echt wil/perspectief.

Bruto uurloon vind ik overigens extreem laag, klopt dit wel?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-22T10:49:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.