Nederland is magneet voor it-ontwikkelaars

Nederland vormt een topbestemming voor it-talent in Europa. In het afgelopen jaar steeg het aantal developers met 24 procent. We beschikken over ruim driehonderdduizend (310.048) ontwikkelaars, ten opzichte van de nog geen 250.000 (249.816) van vorig jaar. Nederland vormt het vijfde grootste land voor it-ontwikkelaars in Europa. Dat blijkt uit het State of European Tech Report 2017.

Het onderzoek is uitgevoerd door investeerder Atomico, in samenwerking met de technologieconferentie Slush. Het 'State of European Tech Report 2017'-rapport beschrijft vijf trends in de Europese technologiesector. Het bevat data van LinkedIn, Meetup, Stack Overflow, Dealroom.co en de London Stock Exchange.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal tech-banen in Nederland in 2017 met 4,6 procent steeg. Hiermee is Nederland het op één na snelste groeiende land voor tech-banen. Ierland is volgens de onderzoekers de nummer één, met een groei van 5,3 procent.

Gekeken naar heel Europa, is het aantal ontwikkelaars gegroeid naar 5,5 miljoen. Het grootste aandeel bevindt zich in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Duitsland en Frankrijk.

Op stadsniveau doet Nederland het ook goed. Amsterdam is nu de vijfde grootste stad in Europa voor it-ontwikkelaars. In de hoofdstad werken 90.058 developers. Londen is de nummer één, gevolgd door Berlijn, Barcelona en Parijs.

Groeikapitaal

Europa haalt naar verwachting dit jaar negentien miljard dollar aan tech-investeringen op. Vorig jaar was dat nog 14,4 miljard dollar. In Nederland is sinds 2012 meer dan één miljard dollar aan kapitaal opgehaald. In 2017 is een half miljard dollar opgehaald. Vorig jaar ging het om 0,41 miljard dollar.

In 2017 trok Amsterdam 293 miljoen dollar aan. Daarmee staat de stad op de zevende plaats van steden waarin het meest wordt geïnvesteerd. In 2016 werd er nog 133 miljard dollar geïnvesteerd in Amsterdam.

Ook werd er in Europa vaker meer dan vijftig miljoen dollar opgehaald. In 2017 waren er vijftig financieringsrondes, tegenover 43 in 2015 (het vorige record). Deze vonden niet alleen plaats in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. In Nederland is Picnic een voorbeeld van een partij die de grens van vijftig miljoen passeerde met maar liefst 110 miljoen dollar aan investeringsgeld. 

The State of European Tech 2017

Het onderzoeksrapport is beschikbaar op www.stateofeuoropeantech.com.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-11-30T11:21:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.