Op zoek naar talent in 'Programmeerzomer'

Deze zomer is de eerste Programmeerzomer in Nederland. Op initiatief van de Finalist IT Group en Holland Open werken vijf studenten deze zomer aan een open source programmeerproject. Waarom doet iemand mee aan zo'n project? "Voor je loopbaan kan het nooit negatief zijn."

De Programmeerzomer is geïnspireerd op de Google Code Jam. Dit is een jaarlijkse programmeerwedstrijd die meer dan 14.500 deelnemers uit 32 landen trekt. De Jam is een wedstrijd waarbij deelnemers in een bepaalde tijd een programmeerprobleem moeten oplossen.

Jean-Luc van Hulst van Finalist IT Group is organisator van de Programmeerzomer: “De Code Jam vind ik een sympathiek idee. Het is eenvoudig maar krachtig, en het is goed om dat ook voor de open source te doen; studenten in de zomer laten werken aan een programmeerproject. Dat is goed voor de open source.” Finalist gebruikt de Zomer ook voor het zoeken naar programmeertalent. Van Hulst: “Wij willen laten zien dat programmeren leuk is. Het is de bedoeling dat meer studenten zich aanmelden voor een studie in de informatica, en dan zeker de programmeerrichting.”

Iedere in Nederland wonende student die staat ingeschreven bij een Nederlandse opleidingsinstelling, kon zich inschrijven voor de zomer. Vijftig studenten hebben dat ook gedaan. Er was een lijst met projecten waar studenten zich voor konden inschrijven, ook konden ze zelf met een voorstel komen. Potentiële deelnemers moesten een projectvoorstel schrijven dat beoordeeld werd door de project/praktijkbegeleider. Als de projectleider het een goed voorstel vond en er van overtuigd was dat de student het project aankan, werd het goedgekeurd. Uiteindelijk zijn vijf studenten doorgegaan; niet iedere inschrijver heeft een projectplan gestuurd. Finalist sponsort drie projecten, Getronics Pinkroccade – de enige cosponsor – de andere twee.
De studenten die het project succesvol afronden, krijgen 3600 euro.

Geld speelt een rol
Rob Schellhorn is een van de deelnemers en gaat zich tijdens de zomer bezighouden met een plug-in voor Bioclipe: “In de eerste plaats doe ik mee om er iets van te leren. Het komend collegejaar begin ik aan mijn afstudeeropdracht Technische Informatica (TU Delft); zoals het er nu naar uitziet gebeurt dat binnen de TU. Het is dus geen eindstage bij een bedrijf. Met de Programmeerzomer wil ik praktijkervaring op doen met hoe het er in een professionele omgeving aan toe gaat. Geld speelt natuurlijk wel mee. Als het niets opleverde, zou ik me niet hebben ingeschreven. Het is echter niet dé motivatie om mee te doen.”

Schellhorn denkt niet dat bedrijven je automatisch aannemen omdat je aan deze Zomer hebt meegedaan. Wel verwacht hij dat de werkervaring en referentie van de projectorganisatie en mentor je helpen bij het vinden van een baan.

Ook Pieter Visser doet mee aan de Programmeerzomer en kan tijdens de zomer verder gaan met z’n hobby. Voor zichzelf werkt hij al een paar maanden aan de Collada 1.4 plug-in voor Blender. Hij wil de zomer gebruiken om animatieondersteuning te bouwen in de huidige plug-in. Visser over zijn deelname aan de Zomer: “Ik kan op deze manier van mijn hobby mijn werk maken en ik verdien er ook nog leuk aan. Ook levert het bekendheid op in het programmeerwereldje; ik heb inmiddels al enkele contacten opgedaan. Het opbouwen van een netwerk speelt zeker mee, dit is een manier om in het wereldje te rollen. Ik studeer namelijk Technische Informatica en dat is niet een echte programmeerstudie. Daarom is het voor mij wel belangrijk dat ik dit soort ervaring opdoe.”

Netwerk
Erik-Jan Krijgsman is vorig jaar tweede geworden bij de Google Code Jam 2005. “Nadat ik tweede werd, heb ik wel wat mailtjes gehad van bedrijven die vroegen of ik bij hen wilde werken. Ik heb de boot afgehouden omdat ik nog student ben. Ik moet nog 2 ½ jaar studeren en daarna zien we wel weer. Daarnaast heb ik op dit moment een bijbaantje bij een bedrijf dat webbased bedrijfssoftware ontwerpt en realiseert. Dat werk bevalt me goed.”
“Ik kan nog niet zeggen wat het met mijn loopbaan heeft gedaan omdat ik nog student ben, maar het kan nooit negatief zijn als je aan zoiets meedoet en ook nog tweede wordt. Er zijn sponsors die geld steken in zo’n wedstrijd of programmeerzomer en die zijn natuurlijk opzoek naar goede mensen. Door mee te doen aan dit soort dingen, bouw je wel een netwerk op. Misschien dat ik na mijn studie iets met die contacten ga doen, maar voorlopig niet. Toen ik tweede werd bij de Code Jam, heb ik een feestje gegeven, maar daarna is alles gewoon weer verder gegaan zoals het was. Ik doe vaker mee met dergelijke programmeerwedstrijden, het is leuk om te doen. Het is een hobby van me.”

De vijf projecten van de Programmeerzomer:
1 Wireless Leiden beheersysteem
2 Blender/Collada plugin
3 Koffice signing of document
4 Ghemical plugin for Bioclipse
5 MSNP13 plug-in for aMsn

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-07-27T13:42:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.