Percentage vrouwelijke ict'ers daalt

Exite IBM

Er zijn relatief minder vrouwen in de ict werkzaam dan in 2001. Ook zijn er minder vrouwen met een graad in computerkunde. IBM organiseert daarom één keer per jaar het EXITE-kamp om het beeld dat meisjes van ict hebben te verbeteren.

Het percentage vrouwen dat werkzaam is in de ict is het afgelopen jaar gedaald naar 26,1. In 2001 was dit percentage nog 28,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Bureau of Labor Statics, aldus ComputerWorld.

Uit onderzoek van wervings- en selectiebureau IT Jobs bleek vorig jaar nog dat de helft van de vrouwen in de ict vindt dat er in hun 'bedrijfstak' een machocultuur heerst en dat ze benadeeld worden ten opzichte van hun mannelijke collega's. De andere helft vindt het juist een prettige werkomgeving.

Diploma's

Uit cijfers van het National Center for Women and Information Technology (NCWIT) blijkt slecht eenvijfde de titels in computerkunde gaat naar een vrouw. In 1985 ging nog 37 procent van de diploma's op het gebied van computerkunde naar een vrouw.

Pinup

Jenny Slade, woordvoerder van NCWIT, vertelt tegen ComputerWorld dat van ict'ers vaak wordt verwacht dat ze lange dagen. "De laatste jas op de stoel wint." Het is voor vrouwen daarom vaak lastig de balans tussen werk en privé te vinden. Maar er zijn ook problemen die verder gaan. "De dingen die ik hoor gaan over pinups, niet worden uitgenodigd voor de lunch of de grappen die verteld worden", zegt Slade.

EXITE

IBM organiseert ieder jaar EXITE. Dit een kamp voor meisjes die in de brugklas zitten. Big Blue hoopt dat het beeld dat meisjes hebben van techniek en ict door EXITE verandert. Ook deze zomervakantie organiseerde IBM een EXITE-kamp in Nederland. Computable was erbij.

IBM Exite-kamp 2007

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-08T08:12:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.