Managed hosting door True

Helft Benelux-bedrijven heeft virtualisatieplannen

 

Ruim de helft van bedrijven in de Benelux heeft plannen rondom virtualisatie.

Binnen de it-sector worden regelmatig nieuwe termen en thema's aangekondigd, meestal de geboorte van een nieuwe marketinghype. In 2007 kondigde 'virtualisatie' zich aan als een nieuwe trend. Intussen is het april 2008 en lijkt deze trend niet  voorbij maar nog steeds zeer actueel. De vraag bij een trend of hype is altijd of het bij praten blijft of dat virtualisatie ook daadwerkelijk ingezet gaat worden. MarketCap onderzocht in opdracht van Colt het gebruik van virtualisatie en de investeringsplannen in de zakelijke Benelux-markt.

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 57 procent van de organisaties in België, Nederland en Luxemburg gebruik maken van virtualisatietoepassingen. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten virtualisatie, zoals server-, storage- of applicatievirtualisatie. Het zijn vooral de grotere bedrijven met 500 of meer werknemers die gebruik maken van virtualisatie-oplossingen. De veronderstelling dat investeren in virtualisatie-oplossingen alleen rendabel is voor grote bedrijven is echter allang achterhaald.

"Het gebruik van virtualisatie-oplossingen is zeker niet alleen voorbehouden aan grote organisaties", licht Jan Dejosse, marketing director van Colt Benelux toe. Virtualisatie is zeker ook economisch verantwoord voor het mkb. Bedrijven die door een beperkte interne it-staf zaken vaak niet goed kunnen beheren en daardoor geen tijd meer overhouden voor innoveren, kunnen door de toepassing van virtualisatie de beheerskosten en tijd beperken. Dit maakt tijd vrij om meer aandacht te besteden aan de it-strategie en innovaties."

Symen Vlastuin, marktanalist van MarketCap bevestigt dit: "Fabrikanten als HP, Dell en IBM zijn een initiatief gestart specifiek voor de mkb-markt. Hierbij worden virtualisatie-elementen van VMware standaard geïnstalleerd
op bepaalde servers. Er zijn meerdere vormen van virtualisatie en dit maakt het nu juist interessant voor kleinere ondernemingen waar geen sprake is van het samenvoegen van servers."

Investeringsplannen omtrent virtualisatie


Naast virtualisatie is ook 'groen ondernemerschap' momenteel een hot topic binnen veel organisaties. Toeval wil dat beiden prima verenigbaar zijn. Door gebruik te maken van virtualisatie kunnen met name grote bedrijven
aanzienlijke besparingen realiseren in hun stroomverbruik en koeling. Deze combinatie vertaalt zich in een hoge mate van interesse in virtualisatie.

Gevraagd naar hun investeringsplannen op het vlak van virtualisatie geeft ruim de helft (55 procent) van de ondervraagde bedrijven aan plannen te hebben. Een groot deel zal op korte termijn investeren. Ongeveer een
kwart van de ondernemingen geeft aan plannen te hebben inzake virtualisatie voor de eerste zes maanden van 2008. Ook voor de tweede helft van 2008 geeft 12 procent van de organisaties aan plannen te hebben. Het overige deel van de bedrijven met plannen heeft deze doorgeschoven naar 2009 en verder, of kon geen termijn aangeven.

Tevredenheid bij huidige gebruikersgroep


Bedrijven die momenteel al gebruikmaken van virtualisatie zijn tevreden over het gebruik, getuige het feit dat ongeveer 62 procent aangeeft additionele, aanvullende investeringsplannen te hebben op dit gebied. Aan huidige gebruikers en ondernemingen met plannen op het vlak van virtualisatie is ook gevraagd naar de huidige en/of toekomstige toepassingsgebieden. Servervirtualisatie is het meest gekozen, gevolgd door applicatievirtualisatie en opslagvirtualisatie.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2475127). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees verder


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.