Ineke Schop leidt actieplan Heemskerk

Programmamanager Ineke Schop van Egem iTeams, die gemeenten ondersteunen bij het digitaliseren van hun diensten, krijgt de leiding over het actieplan van staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken. Zij stapt daartoe per 1 juni 2008 over naar Nederland Open in Verbinding (NOiV), het programmabureau dat het gebruik van open source software en het gebruik van open standaarden bij overheidsdiensten moet stimuleren.

Ineke Schop wordt programmamanager van Nederland Open in Verbinding (NOiV). NOiV is het actieplan voor het versnellen van het gebruik van open standaarden en open source software in de publieke sector, ook wel aangeduid als het actieplan Heemskerk.

Schop blijft tot juni programmamanager van Egem. Zij stond vanaf de start eind 2003 aan het roer van dit programma. Schop: "Het was een geweldige tijd, waarin we mooie resultaten hebben bereikt. Na ruim vier en half jaar is het tijd om een overstap te maken. De start van het NOiV bood die kans, en een mooie uitdaging. Mijn vertrek valt in de periode dat Egem volop in bloei is en flink aan de weg timmert. Dat maakt dat ik met een gerust hart Egem kan overdragen."

Actieplan Heemskerk

Het actieplan 'Nederland in open verbinding' heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers verminderen door open source software te gebruiken. Zo wil hij bovendien een 'gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.

Onderdeel van het actieplan is de invoering van een 'comply-or-explain and commit'-principe, dat voorschrijft dat overheden (rijksdiensten vanaf april 2008 en overige overheden en instellingen vanaf december 2008) zich moeten verantwoorden wanneer ze open standaarden niet ondersteunen en moeten beloven dat in de toekomst wel te doen. Op januari 2009 moeten er daarnaast implementatiestrategieën zijn geformuleerd voor de aanbesteding, inkoop en het gebruik van open source softare door alle ministeries. Een jaar later moeten die er ook zijn voor semi-overheden in het onderwijs, de zorg en de sociale zekerheid.

Tot slot schrijft het actieplan voor dat ODF uiterlijk in januari 2009 wordt ondersteund door alle ministeries en 'medeoverheden'. De OpenDocument-indeling (ODF) of het OASIS Open Document Format for Office Applications, zijn een open standaard voor het opslaan en uitwisselen van tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-04-24T10:50:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.