Realtime gezichtsherkenning niet veel gebruikt

Gezichtsherkenning wordt nog niet vaak toegepast voor cameratoezicht in bijvoorbeeld winkelcentra of stadions. Toch komt dat niet doordat de technologie niet goed is. De kwaliteit van het camerabeeld is het grootste knelpunt.

Dat gezichtsherkenning nog niet vaak gebruik wordt voor toezicht in winkelcentra of stadions, komt doordat bedrijven zich niet bewust zijn van de kwaliteit ervan. Ook lijkt het een grote investering. Dat zegt salesmanager en biometrie-expert Arnoud van Zuijlen van ict-dienstverlener Logica. Van Zuijlen was betrokken bij de proef van het gezichtsherkenningssysteem bij de politie Amsterdam-Amstelland.

Logica deed eerder twee proeven met gezichtsherkenning met bewegende beelden in winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam en het PSV-stadion in Eindhoven, maar volgens Van Zuijlen wordt gezichtsherkenning verder weinig gebruikt.

Bottleneck is kwaliteit beeld

Toch is de technologie goed genoeg. Grootste bottleneck bij het toepassen van gezichtsherkenning is vooral de kwaliteit van het camerabeeld. Die beeldkwaliteit is afhankelijk van de camera, maar ook van de opstelling van de camera. "Vaak wordt een beveiligingscamera gebruikt om overzicht te hebben in een stadion of winkelcentrum. Zo worden gezichten niet goed in beeld gebracht. Daarvoor moet de camera op een andere plek hangen. In Amsterdam hebben we de camera bijvoorbeeld bij een roltrap neergehangen, waar mensen vrij uitdrukkingloos kijken", zegt Van Zuijlen.

Het politiekorps Amsterdam-Amstelland deed de afgelopen maanden een proef met gezichtsherkenning om de identiteit van een verdachte te achterhalen. De proef wees uit dat ongeveer dertig procent van de beelden die ze gebruiken bruikbaar is. De politie heeft een folder gemaakt voor ondernemers met tips over het ophangen van camera's. Zo hopen ze in de toekomst over meer bruikbare beelden te beschikken.

Verfijnen van het zoekresultaat

Bij dergelijke toepassingen zit de toekomst vooral in het verfijnen van het zoekresultaat door het koppelen van verschillende zoekkenmerken zoals geslacht, leeftijd of lengte. Maar Van Zuijlen denkt ook aan het combineren van verschillende biografische en biometrische bronnen, zoals bijvoorbeeld vingerafdrukken, spraak of een irisscan. "Hieraan moet dan wel een weging worden meegegeven. De vingerafdruk is betrouwbaarder dan de geschatte lengte, dus die krijgt een zwaardere weging mee", zegt hij.

De grootte van de database is in ieder geval geen probleem, zegt Van Zuijlen. De database van de Amsterdamse politie bevat 80.000 foto's. De software kan ruim 40.000 matches verwerken per seconden. "Voor de politie is het niet zo erg als een zoekopdracht vier of acht seconden duurt, maar bij realtime camera-beelden moet het identificeren wel snel gaan. Dan moet je de hardware opschalen, zodat de rekencapaciteit sneller wordt", zegt Van Zuijlen. Maar echt zware machines zijn daarvoor niet nodig. Dat kan ook gewoon met een standaardserver, aldus de salesmanager.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Misschien moet Logica eens met de mensen achter www.fingerident.nl gaan praten, zij kunnen we 80.000 matches per seconde behalen.

Dat is een beetje appels met peren vergelijken lijkt me. Gezichtsherkenning is veel complexer als vingerafdrukken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-14T11:26:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.