'ICT kan maatschappelijke problemen oplossen'

Altran, IBM, Sogeti, Sioux Embedded Systems en Tata Consultancy Services zijn genomineerd voor de Computable Award voor meest maatschappelijk verantwoorde onderneming van het jaar. Deze bedrijven zetten hun kennis en expertise in voor maatschappelijke doelen. Niet onlogisch, vindt een van de genomineerden. 'Alle ict ter wereld is verantwoordelijk voor een substantieel deel van de totale CO2-uitstoot.' Een ander: 'Juist technologie kan een grote rol spelen in het oplossen van grote maatschappelijke problemen.'

De vijf bedrijven leggen uit waarom juist zíj deze award op woensdag 14 oktober 2009 mee naar huis zouden moeten nemen. Tijdens de spectaculaire awardavond worden in totaal elf prijzen uitgereikt.

Welke genomineerden uiteindelijk in de prijzen vallen, wordt bepaald door de bezoekers van Computable.nl. Tot 25 september 2009 kunnen bezoekers hier online hun stem uitbrengen.

Altran

'De Altran Group heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen al vele jaren hoog in het vaandel staan. Sinds 1997 wordt jaarlijks de Altran-Foundation georganiseerd. Doel: technologische innovatie promoten met nut voor de mensheid. De prijs: een volledig jaar financieel en organisatorische ondersteuning. In 2009 heeft Altran de Global Compact van de Verenigde Naties ondertekend. Het omvat een aantal principes voor ondernemingen rond mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu en afwijzing van fraude en omkoping. Het Global Compact is ‘s werelds grootste netwerk waar bedrijven op vrijwillige basis aan deel kunnen nemen. Altran NL ondersteunt ook de IICD, een non-profit foundation dat zich specialiseert in ict als tool voor ontwikkelingslanden.'

IBM

'IBM vindt dat zowel het bedrijf als de werknemers hun verantwoordelijkheid moeten nemen in de samenleving waar ze onderdeel van zijn. Ons bedrijf doet dat bij voorkeur vanuit haar eigen expertisegebied, omdat juist technologie een grote rol kan spelen in het oplossen van grote maatschappelijke problemen. Zo stelt IBM via het World Community Grid computerkracht in voor onderzoek naar bijvoorbeeld kanker of aids en ondersteunt het bedrijf met technologische kennis projecten in ontwikkelingslanden. IBM zet verder haar expertise in om bepaalde groepen actief bij de samenleving te betrekken. Zo is er de Weekendschool, waar mensen uit achterstandswijken met hulp van IBM vrijwilligers, leren omgaan met computers en techniek. Hetzelfde doen we voor ouderen en jonge kinderen.'

Sioux Embedded Systems

Ron Willems, managing director Sioux Embedded Systems: 'We zijn trots op onze nominatie. Maatschappelijk verantwoord ondernemen zien wij als investeren in economische duurzaamheid in de regio Zuidoost-Nederland. Concurrentiekracht vergroot je door te innoveren en slim samen te werken. Wij leveren daar een positieve bijdrage aan met onze Hot-or-Not sessies. Sinds 2007 nodigen wij technische pioniers uit om met embedded software specialisten de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied te delen. Het gaat om technologieën en werkwijzen waarmee je software sneller en meer betrouwbaar kunt bouwen. Wij bieden zo een platform om nieuwe contacten op te doen en vakkennis te vergroten. De nominatie voelen we dan ook als een echte waardering voor het Hot-or-Not programma!'

Sogeti

'Sogeti moet winnen, omdat het bedrijf het afgelopen jaar werk heeft gemaakt van duurzame en groene ict. Alle ict ter wereld is verantwoordelijk voor een substantieel deel van de totale CO2-uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan datacenters waar enorme hoeveelheden energie verbruikt worden, aan stroomslurpende pc's en de uitstoot die vrijkomt bij het fabriceren van computers. Met de dienst Bewezen Uit helpt Sogeti bedrijven die hun ict-landschap willen vereenvoudigen en milieuvriendelijker willen maken. Daarnaast rijdt ruim tien procent van de medewerkers van Sogeti in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen in een hybride auto en dat aantal stijgt nog steeds.'

Tata Consultancy Services

Tata heeft nog geen reactie gegeven op zijn nominatie voor de Computable Awards.

Stemmen!

Breng nu je stem uit

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Maatschappelijke problemen worden nog altijd veroorzaakt door mensen, en zullen dus ook opgelost moeten worden door diezelfde mensen ;-)

Techniek kan hooguit ondersteunend zijn aan de mens, nooit een excuus om je als mens achter te verschuilen of om zaken op af te schuiven.

Ik ben van mening dat juist een teveel aan techniek maatschappelijke problemen kan veroorzaken, zoals onmenselijke(re) werkomstandigheden, verarming van interpersoonlijke contacten en het verdwijnen van persoonlijke privacy.

Bedoelt u dat ICT een bijdrage kan leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen? U schetst in de kop van het artikel precies de reden van wat er soms mis gaat met communicatie over ICT.

ICT zie ik als een stuk gereedschap, net als een boor, schroevendraaier of zaag.

Het zijn uiteindelijk de mensen, of dieren/ insecten zoals u wil (want zijn we werkelijk zo slim...), die iets met dat stuk gereedschap kunnen om een oplossing te vinden voor een probleem in sommige situaties.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-13T14:59:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.