Eis van vier jaar voor administrateur ICT

Het openbaar ministerie eist een gevangenisstraf van vier jaar voor een voormalige administrateur van dienstverlener ICT Automatisering in Barendrecht. De man werd in februari 2009 gearresteerd voor het wegsluizen van 2,3 miljoen euro van zijn werkgever naar zijn eigen rekening. Sinds zijn arrestatie zit Rob Z. in voorlopige hechtenis. Zijn zaak werd 14 oktober 2009 inhoudelijk behandeld door de meervoudige strafkamer van de rechtbank in Rotterdam.

Het openbaar ministerie vindt bewezen dat Rob Z., in een tijdsbestek van zestien maanden tot februari 2009, in 30 afzonderlijke betalingen een bedrag van 2,3 miljoen euro van zijn werkgever naar zijn eigen rekening overboekte. Hij stelt dat de administrateur op verschillende  manieren geld naar zijn eigen rekening heeft overgeboekt. Bovendien heeft hij facturen en creditnota's vervalst om de sporen daarvan uit te wissen.

Volgens de administrateur zelf is zijn rekeningnummer per ongeluk in het betalingssysteem terecht gekomen. Hij voerde zijn rekeningnummer een aantal keren in om nieuwe boekhoudsoftware te testen. Bij die test kon hij alleen een bestaand rekeningnummer gebruiken om te zien of het systeem naar behoren werkte. Hij voerde zijn eigen nummer in, omdat hij dit uit zijn hoofd kende. Na de test is het rekeningnummer in het systeem blijven staan.

Ongelukje

Dat het om meer dan een ongelukje ten gevolge van een systeemtest gaat, ziet het openbaar ministerie bewezen in het feit dat de administrateur na enige tijd een andere manier koos om zijn fraude te plegen. Waar hij aanvankelijk zijn rekeningnummer openlijk op de door hem opgestelde betaaladvieslijsten plaatste, verdoezelde hij later het gebruik van zijn nummer door gebruik te maken van een bug in het boekhoudsysteem. Daardoor stonden op de uitdraai van de lijsten de correcte rekeningnummers, terwijl het onderliggende systeem zijn eigen rekeningnummer gebruikte.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-14T15:06:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.