Advocaat Rob Z.: boekhouding ICT was janboel

De boekhouding van ict-dienstverlener ICT Automatisering was een rommeltje, stelt de advocaat van ex-administrateur Rob Z.. Alleen daardoor kon zestien maanden lang onopgemerkt blijven dat een bedrag van in totaal 2,3 miljoen euro werd overgeboekt naar de privérekening van een werknemer. 'Alleen door het ontbreken van interne controle was dit mogelijk', betoogt advocaat Diana de Kok in de strafzaak tegen Rob Z..

Rob Z. ontkent niet dat hij grote bedragen van zijn werkgever ICT Automatisering op zijn privérekening heeft ontvangen. Eigenlijk had hij bij zijn werkgever aan de bel moeten trekken, vindt hij nu, maar dat deed hij niet. 'Ik heb weleens tegen mijn baas gezegd dat de betaaladvieslijsten beter gecontroleerd moesten worden', vertelde hij de rechter. Daar werd door het bedrijf niet op gereageerd. Uiteindelijk werd in dertig transacties 2,3 miljoen euro door ICT Automatisering op de privérekening van Z. bijgeschreven.

ICT Automatisering en het openbaar ministerie menen dat Z. actief fraude heeft gepleegd, hijzelf ziet zijn rol als passief. Advocaat De Kok betoogt dat hierdoor hooguit sprake is van verduistering. Officier van justitie Max Haan meent dat Z. zich schuldig heeft gemaakt aan de zwaardere vergrijpen oplichting en valsheid in geschrifte.

Rammelende procedures

Volgens De Kok rammelden de interne procedures binnen de financiële administratie van ICT Automatisering. Uit het dossier in de zaak tegen haar cliënt blijkt dat hij bevoegd was om gegevens in de stambestanden van de administratie zoals rekeningnummers aan te passen. Die aanpassingen werden vervolgens niet gecontroleerd. In de administratie was bovendien niet na te gaan wie welke wijzigingen aangebracht. 'Hierdoor ontbrak het de financieel manager totaal aan overzicht', aldus De Kok.

Ook de financiële experts van KPMG, die de verdwijning van het geld in opdracht van ICT Automatisering onderzochten, konden in de administratie geen harde bewijzen vinden dat Rob Z. stukken in de administratie heeft vervalst, of dat hij verantwoordelijk was voor het verschillende keren uitbetalen van dezelfde factuur.

Volgens haar heeft door het falen van de administratieve controle het schadebedrag tot de uiteindelijke 2,3 miljoen euro kunnen oplopen. 'De directie en de accountant hebben zitten slapen. Hoe heeft deze situatie anders ruim anderhalf jaar kunnen voortduren?', vraagt De Kok zich af. Zij pleitte bij de rechter om deze reden dan ook om vrijspraak voor Rob. Z.
 

Niet onder de indruk

Directeur Bram Schot van ICT Automatisering, zelf opgeleid tot register accountant, is niet onder de indruk van het betoog van de advocaat. 'Alleen doordat hij alle sporen van zijn vergrijp uitwiste, kon hij zoveel schade aanrichten', zegt Schot. 'Als onze administratie al een janboel was, dan kwam dat door Rob Z.'.

Over een week doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als hij de janboel had aangepakt en opgelost had hij recht van spreken. Of, als hij die 2,3 miljoen euro in een koffertje had aangeboden aan de directie, om aan te tonen dat het een janboel was.
Er misbruik van maken en het gestolene zelf uitgeven kan natuurlijk nooit een reden zijn voor vrijspraak.

Wat we eigenlijk al wisten: een verstandig manager houdt de vinger aan de pols bij / zicht op in- en uitgaande betalingen. Maar verhaal van Rob Z. natuurlijk helemaal niet goed te praten.

Euhm, Niels...,
1. De directeur geeft toe dat de admin een janboel was, en heeft kennelijk niet ingegrepen jegens de door hem genoemde oorzaak; is derhalve medeschuldig;
2. De dader (sic) mag geen dief zijn van eigen portemonnaie;
3. Als de directeur-registeraccountant toelaat dat er een situatie heerst waar 1 persoon zijn eigen sporen uberhaupt kan wissen en er dan niets meer wordt opgemerkt, dan kan hij maar beter worden geroyeerd door de NIVRA ...

Euhm, Jay...,
1. Dat doet hij niet. Hij zegt dat als het een janboel was, dan komt dat door Rob Z.;
2. Right...;
3. Dus de schoonmaker die zich opwerkt tot systeembeheerder of zo, moet ook blijvend controleren of de toiletten schoon zijn?

Euhm, C++ ...,
1. Dat doet hij wel. De directeur heeft statutair en gewoon praktisch o.a. als taak om in de gaten te houden dat de administratie geen janboel wordt, anders maakt hij zich schuldig aan mismanagement. Wie in z'n organisatie er een zooitje van maakte, is irrelevant voor het gegeven dat de directeur het liet gebeuren;
2. Dus...;
3. Nee, maar een registeraccountant zou beter moeten weten.

Voor 2.3M zou ik ook serieus nadenken of dat de moeite was om te verduisteren. Maar dan wat beter plannen en vluchten naar een land wat geen uitleveringsverdrag heeft.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-22T11:07:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.