25 bedrijven gaan broeikasgas te lijf

25 Nederlandse bedrijven en instellingen willen het gebruik van energie in de ict-sector terugdringen om de uitstoot van kooldioxide te verminderen. Daartoe richten deze bedrijven op dinsdag 8 juni de Stichting Consortium Green-IT Regio Amsterdam op. Bedrijven en instellingen die meedoen aan het initiatief zijn de Gemeente Amsterdam, Capgemini en EMC.

‘De ict-sector, vooral door de vele datacenters in de regio, is zelf een belangrijke gebruiker van elektriciteit', schrijven de bedrijven in een persbericht. De stichting zegt een bijdrage te willen leveren aan het reduceren van kooldioxide-uitstoot met 40 procent in 2025 ten opzichte van die in 1990. Daarmee sluit het consortium aan bij het klimaatbeleid van de Gemeente Amsterdam.

Het consortium start met een aantal projecten. Een voorbeeld daarvan is het project Ozzo, een Energy Self Sufficient Data Center-concept. Kenmerkend voor dit concept is dat veelgebruikte data dicht bij de gebruiker worden opgeslagen, zodat deze data snel beschikbaar is.

Duurzame energiehuishouding

Naast het bedenken van concepten om het energieverbruik van datacenters terug te dringen, denkt de stichting ook aan initiatieven waarbij ict bijdraagt aan de verduurzaming van bedrijven, huishoudens en mobiliteit. Het gaat dan om slimme nieuwe toepassingen voor een duurzame energiehuishouding.

De gemeente Amsterdam en het Klimaatbureau ondersteunen het consortium financieel. Voorzitter van het bestuur van de stichting is Anwar Osseyran, directeur van het rekencentrum Sara. Directeur is Jan Willem Tellegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Neem in al uw initiatieven meteen de diverse wagenparken mee. Rijden op aardgas kan al direct een grote bijdrage leveren aan het bereiken van uw doelstellingen.

Inderdaad weer zo'n wassen neus.

Ondertussen staan de airco's rustig te brommen.

Het broeikaseffect en het effect dat de mens daarop heeft? Dat was toch de grootste hoax sinds het fabeltje van de zure regen en het gat in de ozonlaag?

www.climategate.nl

Helaas sturen grote ICT-bedrijven hun mensen nog wel elke dag zoveel mogelijk de weg op - wat al die zogenaamd duurzame initiatieven nogal betrekkelijk maakt. Het zijn gewoon besparingen die een leuk groen tintje krijgen. Maar de afhankelijkheid van olie voor de leaseauto's gaat door met desastreuze gevolgen. http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1385463.ece/Olievlek_bijna_bij_kust_Florida

Laten we allemaal het concept Het Nieuwe Werken gewoon wat meer omarmen, werken onafhankelijk van Tijd en plaats zonder iedere dag domweg in je Leaseauto naar kantoor te rijden. MVO, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-06-08T11:23:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.