CIA: geen bewijs voor afluisterpraktijken TikTok

app smartphone

De CIA heeft president Trump laten weten dat er geen bewijs is dat TikTok Amerikaanse staatsburgers bespioneert. Dat schrijft The New York Times. Het Chinese bedrijf achter de sociale-media-app, ByteDance, dreigt ook naar de rechter te stappen als het gedwongen verkocht wordt. Ondertussen zou, naast Microsoft, ook Twitter geïnteresseerd zijn om TikTok in te lijven in de VS.

De heisa rond de gedwongen verkoop van muziekvideodienst TikTok, een eis van president Trump, gaat gewoon door. Volgens de New York Times zou de Amerikaanse overheid aan de CIA gevraagd hebben om te onderzoeken hoe gevaarlijk de app nu eigenlijk is. De conclusie van het onderzoek is dubbel: ja, het is in theorie mogelijk om met de app data te verzamelen en die door te sturen naar Chinese servers, maar er is voorlopig geen enkel bewijs dat dat ook gebeurt.

Desondanks besloot president Trump om TikTok in de VS te verbieden, vanaf 20 september mogen Amerikanen er ‘geen transacties’ meer mee uit voeren. Als TikTok verkocht wordt aan een Amerikaanse partij, waar Trump op aanstuurt, eist hij ook een deel van de opbrengst op voor de Amerikaanse schatkist. Niet alleen TikTok ligt in het vizier van Trump overigens, ook voor de Chinese app WeChat gelden dergelijke maatregelen.

ByteDance, het bedrijf achter TikTok, dreigt nu met juridische stappen om de ban ongedaan te maken. Het bedrijf ontkent dat zijn app data verzamelt en doorstuurt en wil dat een rechter zich over de kwestie buigt. Omdat Trump geen bewijs heeft voor zijn beweringen, is de beslissing om TikTok te verbieden ongrondwettig, stelt ByteDance.

Enkele dagen geleden bleek dat Microsoft al aan het onderhandelen was met ByteDance om de Amerikaanse activiteiten van TikTok over te nemen. Bovendien verscheen er een kaper op de kust, zo weet The Wall Street Journal. Ook Twitter zou geïnteresseerd zijn om dat deel van het bedrijf te kopen. De onderhandelingen met Twitter zijn echter nog niet zo vergevorderd als met Microsoft, stelt de zakenkrant. Voor Microsoft zou een overname van TikTok ook gemakkelijker zijn: in hun oorlogskas zit zo’n 136 miljard dollar. Bij Twitter is dat nog geen acht miljard. Wanneer Twitter TikTok overneemt, zullen ze op zoek moeten gaan naar een financiële partner. Experts schatten dat TikTok tussen de tien en dertig miljard dollar gaat kosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-10T09:46:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.