Drinkwatergebruik Microsoft loopt spuigaten uit

H2 waterstof

De Tweede Kamer wil dat de regering meer regie gaat voeren over de vestiging van hyperscale-datacenters. Alle vijf moties die gisteren tijdens een Kamerdebat over datacenters werden voorgesteld, beogen de touwtjes strakker aan te trekken. De Kamer is vooral geschrokken van het excessieve drinkwatergebruik door Microsoft.

VVD en CDA scharen zich achter een motie van het Kamerlid Grinwis (ChristenUnie) die harde eisen wil stellen aan het drinkwatergebruik en hergebruik van restwarmte bij nieuwe datacenters. Gedacht wordt aan een verbod of ten minste een maximum. Ook wil de Kamer via provincies en gemeenten een betere naleving van duurzame beloften afdwingen. Als afspraken niet worden nageleefd, moet het gemakkelijk zijn om vergunningen in te trekken. 

Aanleiding tot deze motie is dat het hyperscale-datacenter van Microsoft in de Wieringermeer in 2021 84 miljoen liter drinkwater heeft gebruikt voor koeling. En dat terwijl Microsoft in de vergunningsaanvraag het drinkwatergebruik op twaalf tot twintig miljoen liter raamde. De VVD wil dat ook naar het gebruik van grondwater wordt gekeken. Het liberale Kamerlid Rajkowski: ‘Als er te weinig water is, moeten datacenters een van de eerste zijn die worden afgesloten van grondwatergebruik.’ 

Volgens Rajkowski heeft de nationale politiek de afgelopen jaren steken laten vallen door de datacenters te veel vrij spel te geven. Vandaar dat de Kamer nu deze vlek uit het verleden wil corrigeren. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) betoonde zich niet onwelwillend tegenover de wensen van de Tweede Kamer. Hij wil landelijke kaders stellen voor het gebruik van energie, water en ruimte. De Jonge is het eens met Dekker-Abdulaziz (D66) dat er geen lappendeken van regels moet ontstaan. 

Het kabinet heeft overigens al de route ingezet dat heel grote datacenters niet meer mogen, behalve in de kop van Noord-Holland en bij de Eemshaven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mijn vraag is - wie waren het die indertijd gezorgd hebben dat deze hyper-datacenters goedgekeurd werden en gebouwd konden worden? Wie zijn de verantwoordelijken die dit doorgedrukt hebben, buiten alle regels om?

Ik wil wel eens weten of zij voldoende kennis daarover ingebracht hebben, of dat er een meer onschuldige reden achter zat?

Want als er ook maar een zweem van corruptie achter schuilt, moet er veel meer en veel harder opgetreden worden. Omdat dan de commerciele gretigheid van enkelen de toekomst van een heel volk op het spel zet. Wat mij dichtbij landverraad lijkt?

@Arjen de landgraaf
https://www.ad.nl/noord-holland/gemeente-hollands-kroon-haalt-openbaar-gemaakte-stukken-over-datacenters-google-en-microsoft-offline~a8019142/
https://www.binnenlandsbestuur.nl/digitaal/provincie-fluit-hollands-kroon-en-microsoft-terug-om-datacenters
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/300689/nieuw-college-kan-wel-degelijk-de-plannen-voor-nieuwe-datacenters-dwarsbomen

"Wethouder Theo Meskers (VVD) vloog met Anton Hiemstra, eigenaar van bedrijventerrein Agriport, naar Seattle om het techbedrijf te overtuigen hierheen te komen."

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-28T09:41:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.