Olieprijs verhoogt tco supercomputers

De stijgende energieprijzen maken het waard energiezuinige pc's te gebruiken. Een supercomputer draaiend op (dure) Sun computers kon wel eens goedkoper zijn dan een op (goedkope) Dell-pc's.

Dat stelt Marc Hamilton, bij Sun verantwoordelijk voor onderwijs en onderzoek. Op zijn weblog rekent Hamilton voor hoe een Amerikaanse universiteit zich verslikt in de energierekening van hun cluster van Dell-pc’s. De Universiteit in Buffalo is volgens Hamilton bezig een supercomputer te bouwen waarmee het wil dingen naar een plaats in de top 500 van supercomputers. De hoge energiebehoefte van de nieuwe cluster was echter zo groot, dat de stroom in de stad uitviel, aldus Hamilton. "Omdat de universiteit een goede klant van ons is, zal ik niet de voordehandliggende conclusie uitspellen."

Het is Hamilton’s baas, Jonathan Schwartz die wijst op het weblog met de energieberekening. Het electriciteitsverbruik van pc’s wordt een steeds belangrijker kostenpost, stelt de Sun-topman op zijn eien wegblog. "Ik sprak een paar weken terug met een zoekmachine-bedrijf. Ze vertelden me dat electriciteit hun grootste kostenpost is. Energie doet er toe."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-12T16:29:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.