Zorgsector gaat testen met RFID

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat de toepassingsmogelijkheden van RFID (Radio Frequency Identification) in de gezondheidszorg onderzoeken. Het Academisch Medische Centrum (AMC), Geodan, Capgemini, Intel en Oracle zullen het onderzoek uitvoeren.

Doel van het onderzoek is om de meerwaarde van RFID-toepassingen in de zorg aan te tonen. Het project duurt een jaar en bestaat uit inventarisatie- en standaardisatiewerkzaamheden en een drietal pilots. De eerst pilot richt zich op de personenidentificatie en lokalisatie rond de operatiekamer en moet een beter inzicht geven van het verloop van het zorgproces op en rond de OK.

De tweede pilot heeft tot doel het verbruik van OK-materialen per patiënt te traceren, zodat het voorraadbeheer kan worden geoptimaliseerd. De derde pilot omvat het 'tracken en tracen' van bloedproducten met behulp van tempratuurgevoelige RFID-tags.

Voorzitter van de stuurgroep Robert Stegwee vindt het onderzoekproject van groot belang voor de Nederlandse gezondheidszorg. “Op dit moment staan een aantal knelpunten in de zorg hoog op de politieke agenda.” Stegwee denkt dan aan vergrijzing, vermindering van het aanbod van zorgverleners, een sterke stijging van de zorgkosten en de wachtlijstenproblematiek. “Technologische innovaties in de zorg, zoals de toepassing van RFID, geven mogelijk een deel van het antwoord op deze maatschappelijke knelpunten”, aldus de voorzitter.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-13T09:13:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.