Beroepszaak Microsoft tegen EC start vandaag

Vandaag start de reeks van hoorzittingen in de beroepszaak van Microsoft tegen de Europese Commissie. De hele week krijgen de partijen de tijd hun bezwaren in de Europese antitrustzaak toe te lichten.

De hoorzittingen worden in de grootste rechtszaal in het Europese Hof in Luxemburg gehouden. Er worden 15 verslaggevers in de rechtszaal toegelaten. De rest moet de zitting via een gesloten tv-circuit volgen in een andere zaal.

Voor zowel Microsoft als voor de Europese Commissie staat er veel op het spel. Microsoft zei een verklaring: “Het gaat erom of bedrijven hun producten mogen verbeteren door er nieuwe dingen aan toe te voegen, en of succesvolle bedrijven kunnen worden gedwongen hun kostbare intellectuele eigendom aan concurrenten af te staan”.

De Europese Commissie verloor al eerder drie kleinere rechtszaken op dit gebied. Als deze zaak ook nietig wordt verklaard, krijgt het gezag van de Commissie een behoorlijke klap. Volgens kenners wordt optreden tegen vermeend misbruik van monopolieposities dan vrijwel onmogelijk.

Microsoft ging in hoger beroep tegen de uitspraak van de Europese Commissie van maart 2004. De softwaregigant is het niet eens met de veroordeling wegens misbruik van de dominante marktpositie. De uitspraak van het Hof kan nog maanden op zich laten wachten.

De Europese Commissie legde Microsoft een straf op die bestond uit een boete van 497 miljoen euro en het uitbrengen van een Windows-versie zonder Media Player. Microsoft moest ook documenten beschikbaar stellen die meer openheid geven over de werking van de software voor servers.

Ook over de uitwerking van deze straf vechten Microsoft en de EC nog steeds. Microsoft vindt voldoende uitleg gegeven te hebben over de werking van de serversoftware. De Europese Commissie vindt de informatie echter niet uitgebreid genoeg. Als Microsoft deze beroepszaak wint, dan hoeft er ook niet langer meer over de straf gesteggeld te worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-24T16:17:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.