Hewlett Packard verwikkeld in spionageschandaal

De Californische Procureur-Generaal is een onderzoek begonnen naar Hewlett Packard (HP), omdat de directie van deze technologie-leverancier mogelijk illegaal telefoongegevens heeft laten achterhalen door privé-detectives in de hoop een medialek op het spoor te komen.

Dit blijkt uit een rapport dat HP woensdag indiende bij de De Amerikaanse markttoezichthouder SEC (U.S. Securities and Exchange Commission).

Bestuursvoorzitster Patricia Dunn huurde privé-detectives in om te achterhalen welke persoon binnen de elfkoppige directie informatie lekte over bestuursvergaderingen. Om te achterhalen welke telefoontjes de bestuursleden pleegden, huurden deze detectives onderzoekers in die zich valselijk uitgaven voor bestuursleden, om zo bij telefoonmaatschappijen informatie te verzamelen over gepleegde telefoontjes. Dat soort praktijken zijn volgens de Amerikaanse FTC (Federal Trade Commission) echter illegaal.

De dectectives konden op die manier echter wel concluderen wie de schuldige volgens hen was. Deze George Keyworth zou volgens HP op 18 mei van dit jaar inderdaad hebben toegegeven dat hij meerdere keren informatie had gelekt naar de pers. Het bestuur vroeg Keyworth om op te stappen. Hij weigerde. Er stapte wel een andere bestuurder op, Thomas Perkins, omdat hij de gebruikte onderzoeksmethoden onethisch vond.

HP geeft toe dat er gebruik gemaakt is van pretexting, zoals de gewraakte onderzoeksmethode ook wel wordt genoemd. Onafhankelijke advocaten zouden echter hebben bevestigd dat HP gebruik maakte van bevoegde detectives. Bovendien instrueerde bestuursvoorzitster Dunn de onderzoekers om binnen de lijnen van de wet te blijven.

Verder gaf Perkins volgens HP op de dag van zijn ontslag geen reden op voor zijn vertrek. Dat is relevant, omdat de Amerikaanse wet voorschrijft dat een bestuur moet rapporteren aan de SEC over de redenen van het vertrek van een bestuurslid als die vertrekt wegens onenigheid over gedragslijnen. HP berichtte echter enkel over het vertrek van Perkins en deed er verder het zwijgen toe. Perkins kaartte deze omissie bij HP aan, maar ontving daarop naar eigen zeggen geen reactie. Perkins stapte in augustus vervolgens zelf naar de SEC om hen te verzoeken HP te dwingen tot het geven van een formele verklaring voor zijn vertrek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-09-07T12:37:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.