Opensourcedatabases tot 60 procent goedkoper

Bedrijven kunnen tot 60 procent besparen als ze een opensourcedatabase gebruiken, zoals Enterprise DB, Ingres en MySQL, in plaats van een commerciële toepassing. Dit komt onder andere omdat voor de opensourcedatabases geen licentiekosten hoeven worden betaald.

Volgens analisten van Forrester Research zijn voor opensourcedatabases ook de beheerkosten lager. Forrester baseert deze cijfers op een onderzoek. Vooral in low-end applicaties met databases tot 200GB is een opensourcedatabase een goede concurrent voor de commerciële aanbieders van databasesoftware. Forrester berekende dat 80 procent van de applicaties nog geen 30 procent van de mogelijkheden van commerciële databases gebruiken.

Een nadeel van opensourcedatabases is dat ze bepaalde features voor kritieke toepassingen moeten missen en qua uptime en prestaties wat achter lopen vergeleken bij een commerciële database. Zakelijke applicaties van bijvoorbeeld Oracle en SAP ondersteunen nu geen opensourcedatabases, maar analist Noel Yuhanna, senior analist bij Forrester, verwacht dat dit over een paar jaar wel zal gebeuren.

Yuhanna denkt dat de prijs voor klanten het belangrijkste voordeel van opensourcesoftware is. Niet alleen is het kostenplaatje van belang bij de aanschaf van een product, maar een lagere aanschafprijs kan ervoor zorgen dat een bedrijf aan projecten kan gaan werken die anders te duur zouden zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zakelijke applicaties van bijvoorbeeld Oracle en SAP ondersteunen nu geen opensourcedatabases. Hoe zit het dan met MaxDB?

MaxDB is a heavy-duty, SAP-certified open source database for OLTP and OLAP usage which offers high reliability, availability, scalability and a very comprehensive feature set. It is targetted for large mySAP Business Suite environments and other applications that require maximum enterprise-level database functionality and complements the MySQL database server.

De meerwaarde van het 'even' thuis proberen van een Open database en de directe toegang tot gebruikers communities mag niet vergeten worden. Vaak zijn de requirements een stuk lager en komt er minder 'bloatware' kijken bij het gebruik (zowel installatie als onderhoud). High Available maken is tegenwoordig ook een fluitje van een cent en heb je keuzes genoeg (drbd/heartbeat/gfs/ocfs2/etc etc).

MaxDB is door SAP bij MySQL geparkeerd. Die heeft de interessante technologie eruit gesloopt en in de mottenballen gelegd - het product wordt niet verder ontwikkeld. Niemand rolt nog MaxDB uit voor nieuwe implementaties.

De Infor ERPln (voorheen Baan) applicatie ondersteund de MySQL database (PortingSet 8.3a):

Supported:
- MySQL 5.0
- MySQL 5.0 Pro Certified Server,
Minimal required MySQL 5.0.19

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-22T11:24:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.