CIO's zien tekort aan ICT'ers ontstaan

Chief information officers van bedrijven in de Benelux maken zich zorgen over de beschikbaarheid van goed personeel in de nabije toekomst. Dat blijkt uit onderzoek door IBM. Deze zorg komt voor cio's op de derde plaats, na zorgen over veranderingen in de markt en druk op het ict-budget. Aan het onderzoek deden 104 cio's uit de Benelux mee.

De opsteling van cio's in de Benelux wijkt op dit punt opvallend af van de houding van hun collega's wereldwijd. Die maken zich vooral zorgen over de economische ontwikkeling op korte termijn. 'Het valt op dat cio's in de Benelux bezig zijn met de lange termijn, de vraag waar zij medewerkers vandaan moeten halen', zegt Erwin Verstraelen, die bij IBM verantwoordelijk is voor het onderzoek in de Benelux. 'Wereldwijd overheersen de kortetermijnzorgen bij de cio's.'

Deze uitkomst is in lijn met wat de onderzoekers in het gedrag van de cio's zien. 'Het verklaart waarom cio's tijdens de huidige financiële melt down hun ict verplaatsen naar India. In eigen land zien zij een groot tekort ontstaan aan mensen met de noodzakelijke vaardigheden. Dat vangen zij nu vast op met outsourcing', zegt Verstraelen.

Infrastructuur

Een ander punt waarop cio's uit de Benelux verschillen van hun collega's elders, is de waarde die zij hechten aan centralisatie van de infrastructuur en de standaardisatie van bedrijfsprocessen. Van de cio's in de Benelux noemt 80 procent centralisatie van de infrastructuur een prioriteit, tegen 75 procent in andere landen. Voor de standaardisatie van bedrijfsprocessen liggen die percentages op respectievelijk zestig en vijftig.

Ook databeschikbaarheid en dataveiligheid staan onder cio's in de Benelux hoger op de prioriteitenlijst dan bij de gemiddelde cio in het onderzoek.

Het onderzoek is uitgevoerd door IBM's Institute for Business Value. De uitkomsten geven de mening weer van 2598 cio's uit 78 landen en 19 sectoren, werkzaam bij bedrijven van verschillende omvang. Het is voor het eerst dat IBM de visie van cio's inventariseert. Eerder deed het IBM-instituut al een driejaarlijks onderzoek onder Chief Executive Officers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een kortzichtigheid weer. Werkzaamheden verplaatsen naar India om mogelijk te kort aan ITers op te vangen. Dit is nu juist de reden waardoor er een te kort aan goed opgeleide ITers onstaat. Al het interessante werk wordt verplaatst naar landen als India, Maleisie, Spanje en Hongarije. Hierdoor kunnen ITers in de BeNeLux alle restjes opknappen, wie heeft daar nu nog interesse in.

Persoonlijk heb ik veel ervaring met de door mij 4 genoemde landen met betrekking tot outsourcen. Mijn ervaring is dat het veelal hoog opgeleide mensen betreft welke slecht to vrijwel geen engels spreken en daarnaast absoluut geen analytisch vermogen hebben en niet weten waar zij over praten terwijl het hun werk is. (en dit ondanks hun algemene hoge opleiding) Veelal gaat hierdoor de kwaliteit zo hard achteruit dat het naar mijn idee niet opweegt tegen de lagere loonkosten. Maar ja, je krijgt natuurlijk waarvoor je betaald.

Persoonlijk denk/ verwacht ik dat outsourcing op de lange termijn absoluut niet goedkoper en zeker niet efficienter is. Het is alleen maar zeekr korte termijn denken. Op het moment lijken me name de loonkosten omlaag te gaan, maar op een ander vlak vliegen de kosten omhoog.

Gelukkig hebben sommige bedrijven inmiddels het licht gezien en halen veel IT werkzaamheden terug naar de eigen organisatie.

"Chief information officers van bedrijven in de Benelux maken zich zorgen over de beschikbaarheid van goed personeel in de nabije toekomst"
Wauw wat een schokkend bericht voor al die Chief INFORMATION officiers. Als ze werkelijk hun werk goed uitgevoerd hadden, en de juiste (externe) informatiebronnen hadden geraadpleegd op tijd (bijvoorbeeld www.cbs.nl of zelf www.computable.nl), dan had dit nieuws niet als een schok aangekomen. Dan waren de heren cIo's al JAREN GELEDEN op de hoogte van dit dreigende tekort :-) Dit FEIT (tekort aan ict-ers) was al headline nieuws rond de milleniumwisseling zo'n 7-8 jaar terug. En wat is er aan gedaan door overheid en bedrijfsleven om dit op te vangen....te anticiperen? Precies bitter weinig.

Regeren en succesvol bedrijfsvoeren is vooruitzien op ALLE fronten. Niet alleen maar letten op de centen en keihard kosten sanneren en massa-ontslagen uitvoeren als het economische effu wat slechter gaat, om je eigen zakken te kunnen blijven vullen.

Infrastructuur? Dead or Alive?
Terwijl iedereen zich maar focust op de laatste hype, technologische ontwikkelen, verliest men steeds meer de mens van vlees en bloed achter het werk uit het oog. Het zij bewust, het zij onbewust je kent zelf het beste je motivatie waarom jouw bedrijf niet (meer zoveel) investeert in haar eigen ?werknemers?,?arbeidskrachten?, ?handjes?

Niet de software, servertjes, switches, computers, pda's, laptopjes en andere digitale speeltjes en andere elementen van de digitale infrastructuur doen het werk. Het zijn de mensen die de LEVENDE INFRASTRUCTUUR vormen van uw bedrijf. De mensen die ervoor zorgen dat uw onderneming kan blijven bestaan. De mensen die het mogelijk maken dat uw onderneming winst kan maken en dat uw bedrijf over de ruggen van uw ?hardwerkende levende infrastructuur? dik geld kunt verdienen bij uw klanten.

Zonder mensen is en blijft uw bedrijf slechts een dood ding op papier. Het bedrijf wat zijn eigen ?levende infrastructuur? niet goed genoeg onderhoud, zal hiervan de komende tijd de on-omkeerbare gevolgen gaan voelen. Misschien is het hoog tijd dat de Cx0 focus weer eens naar binnen gekeerd word en het o zo noodzakelijke onderhoud en upgrading gedaan mag gaan worden aan uw ?levende infrastructuur?, anders bloedt uw bedrijf misschien wel dood bij gebrek aan menselijkheid.

Investeren in ?The Living Human Infrastructuur? betaalt zich altijd beter terug op de lange termijn dan het korte termijn snijden in de kosten. Maar om u dat bewust te worden dient u eerst de korte-termijn oogkleppen te verwijderen. Humans first, Technology later.. Ict is en blijft mensenwerk ;-)

De CIO's zijn er notabene zelf debet aan dat er over pakweg 10 jaar geen fatsoenlijke IT-er meer te vinden is in de Benelux. Er moest immers zo nodig ge-offshored worden ? Geen enkele student IT die op salaris wil wedijveren met een Indier en dat viel te voorzien natuurlijk.

Vele bedrijven hebben nu een blauwtje gelopen in India en velen doen dat nog steeds hoewel dat iets is wat weinigen zullen erkennen. Grotere bedrijven hebben nu al legio dure managers in dienst om de bedroevende offshore kwaliteit nog enigzins in de hand te houden.
Het is lachwekkend om te zien dat er mensen zonder enige ervaring en opleiding van betekenis werken aan complexe en bedrijskritische applicaties. Mensen die hier in de Benelux nooit zouden zijn aangenomen.

Terwijl in de Benelux het IT werk al bijna onmogelijk wordt gemaakt door de strenge SOX eisen qua beveiliging, blijkt het toezicht op het personeel van de offshoring partners vaak compleet te ontbreken. De mogelijkheden en verleiding tot bedrijfsspionage blijken daar in India vele malen groter.

Helaas wordt de weg terug (insourcing)steeds moeilijker naarmate men langer hiermee wacht. Toch zullen bedrijven wel moeten indien zij zich serieus van hun concurrenten willen onderscheiden.

Als alles naar India is ge-offshored kan de CIO en vervolgens de rest van het bedrijf ook beter naar India gaan want daar zitten dan de kritische bedrijfsmiddelen. Gefeliciteerd, u heeft zojuist de kroonjuwelen en daarmee het comparatieve voordeel van uw bedrijf weggegeven. Nu snel wegwezen (met bonus voor de gerealiseerde besparing) ander moet je zelf de rotzooi opruimen die erdoor ontstaat. Inmiddels voorbeelden te over van bedrijven die hieraan kapot (zullen) gaan.

Als er een tekort zou zijn, dan zouden er wel meer advertenties in de krant staan, met salaris er direct bij. Aangezien er niet zoveel ICT baantjes zijn met >100.000 euro beloning denk ik niet dat er echt een tekort is.

Als CIO wil je natuurlijk altijd meer keuze hebben. Dus zeg je altijd dat er te weinig zijn.

Het is wel een tijdje geleden dat ik gesolliciteerd heb, maar toen ik het deed was er ook zogenaamd een tekort. Als er echt een tekort was geweest had ik wel direct bij het eerste bedrijf aangenomen geworden (en zonder gesprek puur op credentials). Dat is niet de werkelijkheid.

Laat maar eens zien dat er echt een tekort is. Als je genoeg biedt, zal ik misschien reageren op je advertentie.

@ex-sollicitant

"Als CIO wil je natuurlijk altijd meer keuze hebben. Dus zeg je altijd dat er te weinig zijn."

Correctie : als CIO wil je geen geld uitgeven aan goed personeel. Dit gejammer is slechts de opmaat voor een groere druk op Balkenende om in het kader van "de kenniseconomie" makkelijker goedkopere Indiaanse kenniswerkers te kunnen importeren.

Na de tuinbouw is nu de IT aan de beurt.

Helemaal niet raar dat men geen trek heeft om voor een hongerloontje te gaan 'brandweeren'. Wanneer gaat marketing een urenregistratie bijhouden? Dat dacht ik ook. ICT-er zijn is een drama en ik kan mij indenken dat mensen wel een paar keer nadenken voordat ze een dergelijke carriere gaan nastreven.

@Robert, In het kader van kenniseconomie goedkopere indiaanse kenniswerkers binnenhalen? Leuk dan mogen die indiers eerst kennis van zaken krijgen en daarnaast eens een cursus engels.

Ik heb ervaring met dergelijke mensen. Het enige wat zij knnen zeggen op een vraag is Yes, yes, yes, maar ondertussen snappen ze er helemaal niets van en weten ze nog niet wat je van ze verlangd en dat ligt echt niet aan de uitleg.

Daarnaast hebben zij zoals ik al opmerkt vaak geen diepgaande en al helemaal geen bredekennis van zaken. Out-of-the-box denken is er dan al helemaal niet bij.

Laat een Nederlander twee tot drie maal zo duur zijn, die Nederlander doet de werkzaamheden van 3 of 4 van die indiers in een kortere tijd, omdat de Nederlander een breede en diepgaande kennis heeft en ook nog eens over het algemeen goed engels spreekt.

Ik geloof dan ook nooit dat helemaal onder de streep outsoursing of binnenhalen van oa. indiers goedkoper is en al helemaal niet op de lange termijn.

Maar zoals ik in mijn eerse reactie op dit artikel al aangaf de CIO zal krijgen waarvoor hij betaald, in dat is zeer zeker geen kwaliteit.

Dit is zoiets als - voor regelmatig gebruik - een B-merk wasmachine kopen.. Na een aantal jaren en minstens 2 reparaties verder, blijkt dat je voor dat zelfde bedrag een A-merk had kunnen kopen.

@Kaspar, precies, maar je hebt dan de ergenis en onvrede niet gehad.

@ een ITer
als er gesproken wordt over kenniswerkers, gaat het primair over mensen en niet over bevolkingsgroepen.
Je betoog is ietwat kortzichtig, maar bovenal onjuist.
1. Om te beginnen hebben we het over een structureel oplopend tekort. Meer betalen voor Nederlandse Iters is dus geen oplossing.
2. Kennismigranten zijn niet goedkoper. Voor een ervaren ITer (> 30 jaar) geldt namelijk een minimum inkomenseis van bijna 2x modaal.
3. Wie heeft het over india? Door de sterke euro, is het voor Amerikanen en Britten zeker zo interessant om in NL te werken.

Naast opleiden, is buitenlandse kennis inkopen die in NL schaars is noodzakelijk voor de toekomst van deze sector.
En dat is wat deze CIO's signaleren.

@Gijs Notte

Als er sprake is van een struktureel probleem blijkt dus dat de opleidingen en carrieremogelijkheden van IT'ers dus jarenlang stelselmatig zijn verwaarloosd.
Dat je dan de grote groepen werkelozen in je eigen land links laat liggen en lekker goedkoop in het buitenland gaat 'sjoppen' is dan eigenlijk een zwaktebod naar de maatschappij.

Ik heb de indruk dat met name gedoeld wordt op programmeurs en beheerders, dus operationeel IT werk.
IT management, waar ik goed in ben, is ook IT, maar kennelijk kan men daarvoor genoeg kandidaten vinden. Nee dus, ik weet dat ook daar kandidaten worden gezocht.

Tja, en daar zit ik hier dan, bijna 2 jaar alweer op zoek naar een nieuwe baan in zo'n laagje-hoger-dan-operationeel. OK, ik mag me IT'er noemen, heb geen hoge salariseis (ik heb zo mijn andere zekerheden veilig gesteld) en alleen maar behoefte aan een leuke collegiale omgeving rondom Zwolle, waar ik mijn gedrevenheid kwijt kan en lekker aan de slag kan met het bedenken van allerlei oplossingen voor vragen en problemen.

Appeltje-eitje dus eigenlijk en het ligt vast aan mijzelf dat ik nu al ruim 23 maanden mezelf (naar volle tevredenheid trouwens hoor) vermaak met allerhande nuttige werkzaamheden... gratis natuurlijk, want dat werk is genoeg te vinden.
Ik verklap nu even niet dat mijn leeftijd 51 is, want dan hebben jullie, beste lezers, door waar het ?cht op vastzit.

De ontwikkeling van de kenniseconomie heeft zich, zoals wel meer in dit kabinet, op de economische factoren toegelegd en niet op kennis. Dat economisch perspectief is m.n. korte termijn gericht, nl de duur van de zit van een manager op ??n plek op zijn carriere-pad. Ook hier zou duurzaamheid wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen, maar dat vergt een andere versie op de bedrijfsvoering. Dat betekent waardering voor kennis en kunde i.p.v. beloning voor koopjesjagerij zoals @kasper al aangaf.

Als het salaris en imago laag is zullen studenten niet meer kiezen voor ICT. Een hoog salaris of beter imago leidt wel degelijk op den duur tot meer aanbod.

@ Gijs Notte, het zijn gewoon de ervaring van mij en kennissen/collega's uit mijn omgeving. Het betreffen nu eenmaal veelal mensen uit de door mij genoemde landen.

Onze ervaringen zijn dus vrij zeker minder goed te noemen. (helaas) Natuurlijk zijn er ook daar mensen die hun werk verstaan, maar zij zijn naar mijn ervaring in de minderheid.

Punt 2 en 3, tot nu toe heb ik andere ervaringen.

Dus het probleem is het aantal jonge IT'ers dat zich op de arbeidsmarkt bevindt, waar men uit kan kiezen. Als men nu eens het lef had, de wat oudere en ervaren mensen uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek, zou er al veel zijn gewonnen.

Beste ITer,

Waarom zou iemand uw grote en complexe opinie serieus nemen, als u iets eenvoudigs als de taal nog niet beheerst.
U schrijft: "Maar ja, je krijgt natuurlijk waarvoor je betaald." (ja, dat laatste woord staat er echt zo!).

In een andere reactie schrijft u: "....en weten ze nog niet wat je van ze verlangd en dat ...."

Best ITer, u kunt de taalregels ontkennen of ze onnodig vinden, maar laat dat dan bovenaan uw tekst even weten, dan kan ik het overslaan.

Zie de IT nu eens als een normale bedrijfstak, wij zijn niet bijzonder, die tijd hebben we al lang gehad.
Waar we nu op wachten zijn mensen die gewoon hun werk doen en niet zitten te mekkeren als een verwend jongetje wat zijn ijsje niet krijgt.

En als je als IT manager al 23 maanden thuiszit, dan heb je veel kansen laten liggen. Juist als manager moet je een generalist zijn, en moet je ook in staat zijn een koekjesfabriek te managen. Dan is er werk genoeg.
En anders, doe eens gek, kies een ander beroep!!Gewoon wat meer oudere werknemers met de juiste kennis in dienst nemen (45+) en wat beter betalen dan zie ik het helemaal goed komen.

Natuurlijk roepen die CIOs dat. Dat "rechtvaardigt" hun uitwijk naar lage lonen landen.
Mijn stelling: ICTers zien een tekort aan goede (realistische, fatsoenlijke, kennis van zaken hebbende) CIO's ontstaan.

Naast het fenomeen outsourcing denk ik dat een tweede fenomeen de IT markt verziekt. Namelijk het werken met preferred supliers die it medewerkers tegen bodemprijzen aanbieden vervolgens de markt afschuimen om zzp ers weg te zetten en er een paar tientjes per uur aan over houden. Na vier jaar werken in het buitenland ben ik me rot geschrokken van de kwaliteit binnen projecten. Veel woorden weinig daden en maar aansturen op contractverlening in plaats van sturen op kwaliteit. Ik heb inmiddels deze wereld de rug toegekeerd.

Beste Elsbeth Rens, Mijn excuus voor deze taalfouten, mij waren ze ook reeds opgevalen, maar helaas kan ik een reeds geplaatste reactie niet wijzigen. Het zal de ergenis zijn, maar als deze taalfouten het enig is.

Ik schets/uit hier puur en alleen de ervaring welke familie leden, collega's en ik persoonlijk hebben en ja het zal inderdaad een gekleurde mening zijn puur omdat wij het werk dat mijn collega's en ik graag doen zie verdwijnen naar de door mij genoemde landen, waarbij wij de puin mogen ruimen. Zij de krenten wij de pap zo gezegd.

Een te kort aan specifiek opgeleide mensen los je niet op door het werk maar te verplaatsen naar elders of mensen uit het buitenland te halen. Dit los je op door mensen op te leiden en het aantrekkelijk te maken om in een bepaalde sector te gaan werken. Dat er een te kort dreigt komt puur doordat, zoals reeds door anderen opgemerkt, men het al te lang heeft laten gaan.

Gelukkig zijn er inmiddels ook bedrijven die het wel inzien dat door dergelijke acties, welke wij hier nu bediscuseren, in de BeNeLux de kennis en kunde verloren gaat en er ook voor kiezen om werkzaamheden weer terug te halen, mede omdat dit ook de kwaliteit ten goede komt.

@ Gerard
zo kun je er ook naar kijken.
Maar ik kijk voornamelijk naar de demografische ontwikkeling en studiekeuze van hoger opgeleiden t.o.v. economische groei binnen de IT sector. Hierin schuilt het oplopend structureel tekort.

@ Een ITer
tsja, ik en mijn omgeving hebben alleen positieve ervaringen. En iets in mij zegt dat als jij ervaring zou hebben met Amerikaanse kennismigranten, jouw mening een stuk genuanceerder zou zijn.
Voor wat betreft 2 & 3, dat is respectievelijk wetgeving en de wisselkoers. Dat beschouw ik als een gegeven.

Wat is de reden dat we elkaar onverdraagzaam behandelen?
Het artikel geeft duidelijk inzicht in korte termijn visie die op de lange termijn niet meer de verantwoordelijkheid zal zijn van die nu zitting hebben als CIO.
Maar dat is toch ook de reden van de huidige crisis?
Denk allen eens na: Wij, westerse wereld zijn de voedingsbron (financieel) voor landen als India (sorry van het land als voorbeeld, positief bedoeld). Als "wij" het niet meer kunnen redden door oa verkeerd management, dan resulteert dit in een wereldwijde calamiteit.
Zouden we elkaar niet beter ondersteunen?
Van jong naar oud onze beloftes waarmaken?
En wel over de hele wereld economie.

@Olivier Achterkamp, als ik voor mij zelf spreek. Mijn ongenoegen komt voort uit het feit dat men doet denken dat er een te kort aan goede ITers is of onstaat, maar ondertussen zien collega's en ik het werk verdwijnen en niets voor ons overblijven. Dan heb je dus een aantal, nu wil ik mijzelf niet de hemel inprijzen maar, goede ICTers thuis zitten terwijl er een te kort zou zijn en nee helaas horen ik en mijn directe collega's nu niet onder de "groot"verdieners. Hoe kan men dat uitleggen? Overigens ben ik het verder wel met jou eens.

Waarom zie ik altijd en alleen maar mensen uit de recruitment / PZ / marketing branch dit soort discussies en fenomenen als off-shoring in verdediging nemen ? De hele IT wereld is zichzelf aan het ondergraven en dat is toch zo duidelijk als maar kan ? De kwaliteit is de laatste 8 jaar in ongelooflijke mate bergafwaards gegaan, en voor wie niet begrijpt dat dat cruciaal is en open staat voor discussie, helaas maar jammer, maar het zijn niet de IT beroepen die zullen verdwijnen als Kunstmatige Intelligentie mainstream wordt..

http://www.youtube.com/watch?v=WVZo1Jjfshw

@Olivier Achterkamp

Altijd leuk om een wereldburger te zijn, maar de werkelijkheid is dat ik in Nederland leef en een relatief dure hypotheek en uitgavenpatroon heb in vergelijking met iemand in India. Als een CIO besluit om mijn werk te verschuiven naar India, baal ik daar stevig van. De CIO mag door die deal een leuke bonus hebben ontvangen, er is dan echter niemand die mij dan ondersteund. Door mijn leeftijd denk ik niet dat ik dan nog aan de bak kom.

Afgezien daarvan... in de afgelopen 7 jaar heb ik in 18 landen gewerkt.. Denkt IBM's marketing afdeling "Institute for Business Value" nu echt dat de mensen aldaar erop zitten te wachten om uitgeknepen te worden ? De meest pijnlijke momenten in m'n carriere heb ik meegemaakt met half-paranoide managers die volcontinue voorgelogen werden door de leverancier, die met tranen in de ogen aan de vergadertafel zat, gewoon omdat hij onder druk van zijn baas met goedkopere resources moest werken waardoor alles fout ging. Of een team Indiers, wederom met tranen in de ogen, die me bedankten voor de kwaliteits verificatie omdat zij 2 jaar langer hadden moeten blijven want de aan hun werk gerelateerde SAP module was te laat opgeleverd. Twee jaar lang niks doen, van je familie verstoken, want het was te veel moeite om ze iets anders te laten doen, met het gevaar dat ze voor iets anders ingepland kunnen zijn als ze weer nodig zijn voor hun vorige klus. Alsof deze mensen erop zitten te wachten om uitgeknepen te worden, om behandeld te worden als een minderwaardiger maar goedkoper alternatief dan "je best doen". Een van de meest bizarre aspecten van de hedendaagse cultuur is dat mensen zo open en blood elkaar minachten. En, driewerf schande voor IBM om zo laag laag gezonken is dat ze ze met astroturfing bezigen.

@ Koekenbakker
quote "En als je als IT manager al 23 maanden thuiszit, dan heb je veel kansen laten liggen.... etc".

Tja, ik zei toch al dat het aan mij heeft gelegen. Die 23 maanden hebben betrekking op het zoeken naar een baan binnen de IT, waar ik mijn sporen heb verdiend en dat steeds tegen een "normaal" salaris.
Typisch een opmerking trouwens van iemand die zich boven de materie plaatst, met een relatieve zekerheid (had ik ook, totdat...) van baanzekerheid en de kracht van het individu zelf.

Slaap lekker overigens.

Maar om een ander tipje van de sluier op te lichten: Het klassieke "je moet zonodig een baan, want er moet toch eten op de plank komen" is aan mij niet meer besteed. Dat inkomen van toen lach ik nu om, nu ik het met mijn nieuwe activiteiten (waar ik totaal geen expertise en/of kennis van had) soms per dag tot 2x mijn oude maandsalaris verdien. Ik heb mijn kansen inderdaad ontdekt en benut ze nu. De IT mag nog steeds bij me komen, nu echter tegen geheel andere voorwaarden, die **IK** nu stel.

Ave

euhm, werkloze it-er? Wat doe je nu dan?? ben er wel beneiuwd naar. Wil zelf ook wel van thuis uit werken ivm een moeilijke thuissituatie

IBM verkoopt de service "IT outsourcing services". zie http://www-935.ibm.com/services/nl/index.wss/offering/so/x1017348

Het betreft hier dus niet een onafhankelijk onderzoek, maar een actie van IBM om diensten aan de man te brengen.

Overigens blijkt uit een benchmark tussen full India, full NL en front office NL + back office India dat de kosten van chnages en incidenten van full India en full NL gelijk zijn en de mix NL/India duurder is.

Het probleem is wat groter dan IT-ers die nu werkloos zijn. Eind dit jaar en volgend jaar zal de werkloosheid nog stijgen maar op den duur zal er een tekort ontstaan. We stevenen af op situatie waarbij er meer vacatures open staan dan er mensen werkloos zijn. Ook al zouden we nu iedere werkloze omscholen tot IT-er (en geloof me dat komt de kwaliteit niet ten goede), dan nog komt er een tekort. Als we willen dat IT bedrijven of IT afdelingen in Nederland gevestigd blijven en in Nederland willen investeren dan moeten we open staan voor kwaliteit uit het buitenland. Ik heb het met nadruk niet over prijs, of lage lonen maar over kwaliteit. Natuurlijk is prijs belangrijk maar op den duur zullen bedrijven daar naartoe trekken waar ze de juiste kwaliteit kunnen krijgen. Nederland is te klein om daarin mee te gaan, mits we kwaliteit naar Nederland durven te halen. Dit laatste wordt nu nog door veel lijnmanagers, teamleiders etc. tegen gehouden. Deze kortzichtige angst voor vernadering kan grote gevolgen hebben.

Goeiemorgen CIO's, even wakker worden! Ik denk dat dit tekort de afgelopen maanden is ontstaan omdat jullie als "grote jongens" in een moment van paniekvoetbal een hele hoop mensen hebben buitengezet! Jaja kredietcrisis....

Iets verder kijken dan jullie neus lang is!

Nau, shame on you, dat jullie, ICT-ers lezen en geloven de nieuwste onzin weer van COMPUTABLE!
tekort ICTers??????? waar, in hun achterzak....want in werkelijkheid is er geen tekort en komt geen enkele tekort!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wat opvalt bij al dit soort artikelen dat met de arbeidsmarkt te maken heeft (tekort, overschot, ontslag, leren communiceren, sollicitatieellende, etc), is dat de 'slachtoffers' altijd reageren (mezelf incluis), maar de schrijvers van de artikelen of diegenen die onderwerp van het gesprek zijn, nooit reageren...

Noch de werkgevers, noch 'de managers', noch de recruiters, noch de journalisten geeft ooit een zinnig/inhoudelijk repliek.

Goh, hoe zou dat nou komen?

@ late bachelor it
Niet verder vertellen, maar gewoon daytraden in opties op de Amsterdamse beurs. Kan geen uurloon tegenop, na 17.30 en in de weekenden vrij (want beurs gesloten).
Wat hiervoor aan 'competenties' benodigd is:
- geen gene om te graaien (dat heb ik na analyse van de afgelopen crisis geleerd), ofwel: makkelijk verdienen is geen schande
- geen rupsje-nooitgenoeg gedrag. Ofwel: pak veel kleine winsten naast de klappers en niet steeds wachten tot de koers nog net even .... etc
- niet te euforisch worden, ofwel: ken jezelf en houd jezelf in toom. Soms lijkt alles te lukken en ben je geneigd de (bestaande!) risico's te onderschatten. Blijf een nuchtere Hollander!
- wissel het kijken naar koersen af met leuke bezigheden, bv website ontwerp, tuinieren, vrijwilligerswerk (netwerk contacten!)

Mondje dicht he?
Succes!

Beleidsmakers zijn mensen met een beroep waar altijd iedereen een mening over heeft. Daar heb ik als techneut gelukkig geen last van. Ik moet er niet aan denken om steeds maar weer dat ongefundeerd geleuter van allerhande amateurs te moeten aanhoren.

werkloze IT'er, 15-09-2009 10:44

Geweldig, doe hetzelfde als jou, maar studeer wel ernaast.
Komende maanden zal wel wat minder worden, maar fluctuaties leveren ook genoeg op.

De outsourcing van ICT is een beweging die nu duidelijk door CIOs herkend en erkend wordt. Een tekort aan ICT-ers is echter slechts 1 van de beweegredenenen ertoe. Ook de centralisatie van de infrastructuur, flexibele sourcing en verdergaande standaardisering van processen met een focus op lage kosten zorgen ervoor dat de uitvoerende ICT werkzaamheden steeds meer ge-outsourced worden. Omdat er ook meer samen- en meegewerkt (collaboration and partnering) moet worden met de business, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat er geen werk meer is voor lokale ICT-ers. Zoals 1 van CIOs in de CIO study van IBM zelf aangeeft, zie je wereldwijd een beweging waarbij IT verandert van een "butler" naar een "enabler" rol.

Zie het het onderzoek op www.ibm.com/voiceofthecio. Vragen over dit onderzoek? We horen het graag!

Dat waren geen taalfouten van "een IT'er", ga Echt nederlands leren zeg ik aan degene die hem dat verwijt.

"Noch de werkgevers, noch 'de managers', noch de recruiters, noch de journalisten geeft ooit een zinnig/inhoudelijk repliek."

Waarom? de heren/dames hebben geen tijd [vergaderen, ontslaan,ratten spel beoefenen, "ass" coveren, etc;
en ze hebben schijt aan jou!!!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-11T15:54:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.