Main Capital scoort 12 miljoen voor IT-overnames

Euro

Main Capital Partners heeft twaalf miljoen euro investeringskapitaal weten aan te trekken voor zijn private equity-fonds Main Capital III. Doel van dit fonds is het overnemen van Nederlandse softwarebedrijven door middel van een management buy-out. Het geld komt van Main Capital Partners zelf, de Zwitserse investeerder Akina en een aantal families en vermogende ondernemers.

Het beoogde totale kapitaal van Main Capital III ligt op zestig miljoen euro. Het vergaren van het overige kapitaal mag volgens managing partner Charly Zwemstra geen probleem worden. 'Drie van de huidige deelnemers hebben al toegezegd in een tweede ronde hun inleg te verhogen. Eén partij heeft zelfs al tien miljoen euro toegezegd. Toch hebben we nog wel nieuwe partijen nodig om het beoogde investeringskapitaal in de wacht te kunnen slepen. We spreken in ieder geval met nog wat families in binnen- en buitenland en een pensioenbeheerder.'

Overname crm-softwarebedrijf

Main Capital Partners zal zelf als fundmanager voor tenminste 3,5 miljoen euro investeren in Main Capital III. Een eerste overname wordt al in augustus 2012 verwacht. Volgens Zwemstra bevinden de onderhandelingen van deze management buy-out zich in de contractuele fase. Het betreft een internationaal opererend, crm-gerelateerd softwarebedrijf uit Nederland met een jaaromzet van zes tot zeven miljoen euro en 25 tot 35 procent groei per jaar.

Naast het binnenharken van investeerders voor Main Capital III wist Main Capital Partners ook twee bedrijven te verkopen. Actuera werd doorverkocht aan collega-investeringsfonds Waterland en technisch documentspecialist Tedopres ging naar het Finse beursgenoteerde bedrijf Etteplan. Exacte bedragen kan Zwemstra niet geven, maar voor beide bedrijven geldt dat het voor ongeveer vier keer de investering weer van de hand is gedaan. 'Bij Actuera gaat het dan om vele miljoenen, omdat we daar een meerderheidsbelang in hadden. Voor Tedopress is dat minder vanwege ons minderheidsbelang. Bij Tedopress is wel het leuke dat we de organisatie hebben getransformeerd van een serviceorganisatie naar een softwarebedrijf.' De inkomsten uit de verkopen gingen naar de investeerders uit private equity-fonds Main Capital II.

Iaso, SecondFloor, Visionwaves, EuroSystems en Sharewire

Main Capital Partners anticipeert momenteel in verschillende softwarebedrijven. Het gaat hier om Iaso Backup Technology, SecondFloor (compliance en risk management software), Visionwaves (managementoplossingen), Eurosystems (credit management software) en Sharewire (mobiele applicaties en oplossingen).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-07-27T10:39:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.