Eindhoven en Amsterdam in ICT top tien EU

Delft nummer een op gebied van computerwetenschappen

Europese aanbesteding Europa vlaggen

De regio Eindhoven (Zuid-Oost Noord-Brabant) en Groot-Amsterdam behoren tot de top tien van ict-regio's in Europa. Dat blijkt uit een lijst die is samengesteld door de Europese Commissie. Het biedt een overzicht van regio's die het best presteren op het gebied van ict. In die lijst staat Eindhoven op de negende plek. Amsterdam eindigt als tiende.

In die EU-atlas van ict-hotspots staat de regio rondom Delft op de achttiende plaats. De onderzoekers hebben Europese regio's bestudeerd op hun activiteiten op het gebied van ict. Ze keken onder meer naar onderzoek en ontwikkeling, investeringen en innovatieve toepassingen.

Eindhoven scoort goed op het onderdeel patenten. Veel bedrijven in die regio registreren patenten. Amsterdam scoort goed in verband met het investeringsklimaat in de hoofdstad. Delft scoort een nummer één positie op het deelterrein van computerwetenschappen.

De Europese Commissie heeft de regio's beoordeeld aan de hand van in totaal 42 indicatoren. Aan de top van de Europese lijst staat München, gevolgd door Londen en Parijs. Vooral Britse en Duitse regio's scoren goed.

Portugal en Polen

De belangrijkste ict-regio's bevinden zich in een strook van Londen tot München. Zuid-Europese steden komen nauwelijks voor in de lijst. Duitsland telt verreweg de meeste regio's: twaalf, het Verenigd Koninkrijk telt er zeven, Nederland en Frankrijk elk drie en België en Zweden elk twee.

Wat betreft de werkgelegenheid groeien Lissabon in Portugal en Rzeszowski in Polen het snelst.

Kwaliteit van ICT-regio

De onderzoekers lichten toe: 'Of een regio ict van topkwaliteit levert, houdt verband met onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten, met het vermogen om kennis naar de markt te brengen (innovatie) en met de totstandbrenging van een intensieve bedrijvigheid rond deze innovatie. Het lijkt erop dat welvarende ict-regio’s:

- meestal van oudsher al industriegebieden zijn;

- over hoogwaardige onderwijsinstellingen en andere belangrijke spelers op het gebied van innovatie beschikken;

- een langetermijnbeleid voeren op het gebied van onderzoek en innovatie;

- historische kansen hebben gekregen (bijvoorbeeld als politieke hoofdstad van hun land);

- meestal in groepen bij elkaar liggen (de helft van de 34 "kernen van excellentie" zijn in elkaars nabijheid liggende regio's).

Dit effect is ook waargenomen in gebieden als Silicon Valley (VS), Bangalore (India) of Changzhou (China).

Achtergrond

In het verslag bij het rapport wordt nader ingegaan op de strategie van de EU voor de versterking van het Europese industriële en technologische leiderschap op het vlak van ict. De bevindingen van het verslag en de Atlas zullen worden gebruikt bij de formulering van het toekomstige EU-beleid ter stimulering van de innovatie in de EU. Zij zullen ook worden ingebracht in het EURIPIDIS-project, dat zich richt op ict-innovatiebeleid en op het naar de markt brengen van de beste onderzoeksideeën. Bovendien is het GCO van plan om een analyse te maken van de technologische diversiteit van de activiteiten op het gebied van ict en de ontwikkeling daarvan; dit zal helpen bij het vaststellen van de complementariteit tussen locaties.

Een Europese ict-kern van excellentie (EIPE) is een geografisch gebied binnen de EU, met de best presterende activiteiten op het gebied van ict-productie, onderzoek, ontwikkeling en innovatie, en activiteiten met een centrale rol in de mondiale internationale netwerken.

De Ranglijst

Level

EIPE Rank

Region name

EIPE Score

1st tier

1

München, Kreisfreie Stadt

100

2

Inner London - East

97

3

Paris

95

2ndtier

4

Karlsruhe, Stadtkreis

80

5

Cambridgeshire CC

78

6

Stockholms lan

77

7

Darmstadt, Kreisfreie Stadt

73

8

Uusimaa

70

9

Zuidoost-Noord-Brabant

70

10

Groot-Amsterdam

64

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Laat Portugal en Polen ook bakken geld van de EU krijgen en een klein gedeelte hiervan naar IT innovatie gaan.
Vergelijkbaar met Ierland in haar hoogtijdagen. Maar als de leningen ophouden en de landen hun eigen broek mogen ophouden zullen deze economieën ook net zo hard ineen storten als in Ierland nu.
De schulden zullen dan nog steeds terug betaald moeten worden en het is niet moeilijk om te raden wie daar voor op mag draaien.

Wat Noord-Brabant betreft leunt het deels op de erfenis van Philips, deels op overheidssteun maar ook een belangrijk deel op de traditioneel ondernemingsgezinde cultuur. Maar in deze context is het interessant in hoeverre deze gebieden leunen op steun/subsidie van de overheid en EU.
Want pas als een industrie zichzelf kan bedruipen kan je spreken van een stabiele industrie die op de lange termijn het ook vol kan houden.

Het is natuurlijk geen verrassing dat Eindhoven in deze top tien zit. High-tech Eindhoven hóórt hier gewoon. Wel een leuke verrassing om te horen dat ook Amsterdam de top tien heeft gehaald.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-04-14T17:17:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.