Gartner verlaagt verwachting uitgaven in ICT

groei cijfers vergrootglas grafiek

Marktonderzoeker Gartner stelt de verwachting van de wereldwijde ict-uitgaven in 2014 naar beneden bij. Het verwacht dat de ict-uitgaven in 2014 zullen uitkomen op 3,7 biljoen dollar, een groei van 2,1 procent ten opzichte van 2013. Dat is lager dan de eerder voorspelde 3,2 procent groei. Vooral de verwachte uitgaven aan apparatuur (devices), hardware voor datacenters en ict-diensten vallen volgens de marktonderzoekers lager uit dan eerder was voorspeld.

Dat concludeert de marktonderzoeker halverwege 2014 in een voorspelling voor het hele jaar. Het analistenbureau concludeert dat de groei van de ict-uitgaven onder meer wordt geremd door prijsdruk, meer concurrentie en een toename van betaalbare en bruikbare alternatieven voor duurdere ict-oplossingen.

De markt voor devices (pc's, mobiele telefoons, tablets en printers) groeit volgens de analisten met 1,2 procent. De uitgaven aan datacenter systemen zullen volgens de marktonderzoeker toenemen met 0,4 procent. De verwachtte wereldwijde uitgaven aan ict-diensten stijgen met 3,8 procent. De uitgaven aan bedrijfssoftware stijgen volgens de marktonderzoekers met 6,9 procent ten opzichte van 2013. De analisten verwachten dat de uitgaven aan telecomdiensten met 0,7 percent stijgen.

Verwachte ICT-uitgaven 2014

Table 1. Worldwide IT Spending Forecast (Billions of U.S. Dollars)

 

2013

 Spending

2013

Growth (%)

2014

Spending

2014

Growth (%)

2015

Spending

2015

Growth (%)

Devices

 677

1,1

685

1,2

725

5,8

Data Center Systems

 140

-0,1

140

0,4

144

2,9

Enterprise Software

 300

5,1

321

6,9

344

7,3

IT Services

 932

0,0

967

3,8

1.007

4,1

Telecom Services

 1.624

-1,2

 1.635

0,7

1.668

2,0

Overall IT

 3.673

0,0

 3.749

2,1

3.888

3,7

Source: Gartner (June 2014)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"....een toename van betaalbare en bruikbare alternatieven voor duurdere ict-oplossingen." Dat klopt inderdaad. Steeds meer bedrijven gaan kijken naar refurbished en tweedehands alternatieven voor hun IT hardware. Vaak kun je namelijk hetzelfde product dat je nieuw wilt aanschaffen, ook tweedehands krijgen, tegen een veel lagere prijs.

"....Vooral de verwachte uitgaven aan apparatuur (devices), hardware voor datacenters en ict-diensten vallen volgens de marktonderzoekers lager uit dan eerder was voorspeld." Als organisaties wil je toch geen eigenaar meer zijn van IT hardware? Ikzelf benader investeringen in eigen IT Hardware voor een klant altijd zeer kritisch. De argumenten/eisen moeten helder zijn en tevens moet je jaren verder kijken. De economy vraagt dit ook van je. Zelf verwacht ik wel een groei in het afnemen van diensten hetgeen de investering vervanger zal zijn. Uiteraard is het afnemen van diensten niet altijd de oplossing hiervoor ligt een aantal zaken aan ten grondslag. Maar het gezond kritisch beoordelen van de BC voor eigen IT Hardware investeringen is altijd goed.

@Peter
Waarom zou je geen eigenaar van de hardware willen zijn als dat voordeliger is?

Als je jaren verder kijkt zul je zien dat TCO ongunstig uitvalt voor gehuurde apparatuur, dat de economie nu een flexibel kostenmodel vraagt is volgens mij toch vooral een boekhoudkundige fout. Zet 2,1% groei trouwens eens af tegen andere economische cijfers en ik ben benieuwd of niet renderend geld op de bank nog gunstig afsteekt tegen hoge financieringsrente van lease.

Je betoog lijkt ook alleen maar op te gaan voor commodity, een dienst die altijd onderhevig is aan prijserosie maar ook een doodlopende weg is als het om innovatie gaat. De vraag is dus waar je in investeert en waar je mee bespaart omdat gezond kritisch beoordelen van de BC om kennis gaat en deze zet je met uitbesteding toch vaak buiten de deur.

Maar goed je ging al mis bij jaren vooruitkijken want als ik kijk naar de huidige praktijk waar meestal niet verder gekeken wordt dan budget van volgend jaar, iets wat ik trouwens ook terug zie komen in de tabel.

@Ewout,

Zoals ik al aangaf zijn er aspecten wanneer je het niet moet doen en juist weer wel. Use Case en context zijn hierin bepalend.

Ik heb geen betoog gehouden maar enkel mijn mening gegeven.

Overigens zit ik zelden mis :-) Wat ik bedoel is vanuit Architectuur.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-06-30T12:26:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.