CFO investeert flink in digitalisering

Leidinggevende vreest kenniskloof bij personeel en zichzelf

Euro

Financieel directeuren en cfo's (chief financial officers) gaan de komende jaren fors investeren in digitalisering van de financiële afdeling. 45 procent heeft plannen om geld uit te geven aan data-analyse, 34 procent investeert in risicomanagement en 29 procent schaft ict-middelen aan om accountingprocessen te digitaliseren. Er zijn wel zorgen over of ze de veranderingen de baas blijven. Dat geldt ook voor personeel.

Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van onderzoeksbureau Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële en administratieve professionals. Het bureau ondervroeg tweehonderd cfo’s en financieel directeuren in Nederland. Volgens de onderzoeker vormt de inzetbaarheid van personeel de grootste uitdaging bij het digitaliseren van de financiële afdeling. 35 procent van de ondervraagden noemt dat als belangrijkste uitdaging. Zij vragen zich dus af of het huidige personeelsbestand de innovatieslag door digitalisering kan bijbenen.

Over hun eigen vermogen om de veranderingen de baas te blijven, zijn de meeste cfo's op dit moment positief. Ruim acht op de tien (83 procent) stelt voldoende vertrouwen te hebben om met toenemende digitalisering op de financiële afdeling om te gaan. 16 procent geeft aan niet te zijn opgewassen tegen de aankomende digitaliseringsslag.

De toekomst zien de leidinggevenden wat somberder in. Binnen twee en vijf jaar voelen respectievelijk nog 79 procent en 67 procent van de cfo's zich opgewassen om met financiële digitalisering om te gaan binnen het bedrijf. De onderzoekers: 'De cloud, mobiele technologie, sociale media en big data maken vandaag integraal deel uit van het bedrijfsleven. De vraag rijst dan ook of bedrijven vandaag gewapend zijn om met een digitale ommezwaai om te gaan.' 

 

Andere rol cfo

Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland: 'Cfo’s houden zich niet langer alleen bezig met de kosten en baten van het bedrijf, maar zijn ook meer en meer de drijvende kracht achter innovatie en groei. Financiële digitalisering speelt daarbij ook een steeds grotere rol. Om bij te blijven met de nieuwste technologische trends dienen financieel leidinggevenden van morgen daarom innoverend te blijven, willen ze financiële digitalisering optimaal blijven inzetten in het bedrijf.'

'
Door de digitale evolutie is er meer vraag naar financiële talenten met een sterk analytisch vermogen, alsook naar ervaren interim-managers met een specifieke expertise voor het managen van systeemimplementaties. Financials, die daarnaast ook nog in staat zijn om financiële data te vertalen voor non-financials, hebben een streepje voor op medekandidaten tijdens het wervingsproces.'

Nederlandse cfo's investeren in:

 
Nederlandse CFO’s zetten in op digitalisering van de financiële afdeling door te investeren in:
Data-analyse
45%
Risicomanagement
34%
Accountingsprocessen
29%
Compliance en regelgeving
18%
Financiële verslaggeving
17%
Interfaces voor leveranciers en/of externe cliënten
14%
Niets
13%
 

Uitdagingen volgens cfo's


De belangrijkste uitdagingen voor CFO’s bij het digitaliseren van de financiële afdeling: 
Inzetbaarheid van het personeel
35%
Standaardisatie van de processen
33%
Technologische beperkingen
32%
Organisatorische en/of operationele modellen
23%
Financiële kosten
23%
Richtlijnen uitvoerend leiderschap
19%
Gebrek aan vaardigheden/expertise
18%
Er zijn geen uitdagingen
15%

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

In de huidige tijd, waarin veranderende klantwensen steeds sneller gerealiseerd moeten worden, zullen ook de financien van een bedrijf in dezelfde snelheid duidelijk moeten zijn. Veelal zijn het toch ook investeringsvraagstukken en normaliter wenst men een positieve business case te zien alvorens het management groen licht geeft. Dus dat de financiën mee moeten in 'de vaart der volkeren' ondersteun ik wel.

De operationele financiele processen kunnen uitstekend en eenvoudig gedigitaliseerd en uitbesteed worden. Vaak is er nog enige terughoudendheid t.a.v. digitalisering maar technisch is het allemaal geen probleem.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-11T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.