Omzet Nederlandse softwarebedrijven groeit fors

Main Software 50

Investering groei euro

Nederlandse softwarebedrijven groeien fors in omzet omvang, internationalisatie, winstgevendheid en werkgelegenheid. Dit blijkt uit de jaarlijkse Main Software 50, een onderzoek waaraan honderden Nederlandse softwarebedrijven meededen en dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Dialogic. Gemiddeld verbeteren alle kpi’s sterk ten opzichte van vorig jaar.

Uit de Main Software 50 blijkt dat de totale Nederlandse omzet in software met 18 procent toenam. Vorig jaar was dit nog 12 procent. Het aandeel internationale omzet groeide naar 30 procent, tegenover 25 procent vorig jaar. De omzet per fte groeide verder naar 129.000 euro, zevenduizend euro meer dan in 2015. De mediaan van de omzetgroei was 22 procent. In 2015 was dit nog 21 procent.

Dialogic

De softwarebedrijven kunnen aan de Main Software 50 meedoen door bij Main Capital Partners een online vragenlijst in te vullen. Deelname is gratis. Dialogic heeft alle antwoorden onderzocht en kwam tot de conclusie dat Nederlandse softwarebedrijven die meedoen aan de lijst kerngezond zijn en dit jaar bovengemiddeld presteren op alle relevante kpi’s.

De totale omzet bedroeg 614 miljoen euro met dus een stijging in totale omzet van 18 procent. In de lijst groeide 58 procent van de bedrijven meer dan 20 procent op jaarbasis. De mediaan van de omzetgroei is 22 procent. Ook de groeiverwachting is sterk: 64 procent van de bedrijven verwacht de komende twee jaren met meer dan 20 procent te groeien.

Internationaal en partnerkanaal

Het percentage internationale omzet neemt verder toe naar gemiddeld 30 procent van het totaal. Nederlandse softwarebedrijven zijn steeds beter in staat hun software in het buitenland te verkopen. 36 procent van de bedrijven haalt zelfs meer dan 50 procent van de omzet uit het buitenland.

Het percentage omzet via partners groeit naar gemiddeld 18 procent van de totale omzet. Inzetten op een partnerstrategie resulteert in een bovengemiddelde groei. Bedrijven die meer dan 10 procent van hun omzet via een partnerkanaal genereren groeien gemiddeld met 28 procent in omzet.

Winstgevendheid en innovatie

Snelgroeiende softwarebedrijven zijn wederom in staat om winstgevend door te groeien. 74 procent van de bedrijven realiseerde een winstmarge van meer dan 10 procent. 42 procent van de bedrijven realiseerde een winstmarge meer dan 20 procent.

Softwarebedrijven investeren meer dan gemiddeld in onderzoek en ontwikkeling. Meer dan 90 procent van de deelnemers investeert meer dan 10 procent van de jaar omzet in r&d. Reeds 85 procent van de deelnemers levert software en dienst inmiddels ook in de cloud.

Werkgelegenheid

Het totaal aantal aan voltijdsbanen bedroeg 4753 fte’s, een toename van 18 procent ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde omzet per fte is gestegen naar 129.00 euro. Dit kan volgens Dialogic duiden op een productiviteitsverbetering.

Voiceworks, Slimstock en Raet

Voiceworks, Slimstock en Raet zijn in deze volgorde de top drie in de Main Software 50. InSided werd gekroond tot cloudkampioen en Bynder werd geërd vanwege zijn hoogst gerealiseerde percentage omzetgroei. Lees in het nieuwsbericht ‘Voiceworks, Slimstock en Raet beste in software’ waarom dit vijftal in de prijzen is gevallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-04T11:00:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.