Europese Unie legt Microsoft deadline op

Microsoft krijgt van de Europese Unie nog een week de tijd om te voldoen aan de antitrust-sancties die het vorig jaar opgelegd kreeg door de Europese Commissie. Wanneer deze deadline niet gehaald wordt, kan de softwarereus boetes tot vijf miljoen dollar per dag tegemoetzien.

Dit zou de eerste keer zijn dat een bedrijf wordt gestraft voor het niet voldoen aan een antitrust-uitspraak. De boetes zouden bovenop de initiele boete van 497 miljoen euro komen die de EC Microsoft in maart vorig jaar oplegde.


EU-commissaris Neelie Kroes sprak eind april met Microsoft-ceo Steve Ballmer en waarschuwde hem dat ze binnen enkele weken resultaten verwachtte, niet enkele maanden. De Europese Commissie is van mening dat de vergoedingen die Microsoft vraagt excessief hoog zijn en dat het softwarebedrijf alleen kosten mag berekenen voor informatie die innovatief, waardevol en beschermd is door intellectueel eigendom. De EC is voor een systeem waarbij licentie-afnemers eenmalig betalen in plaats van, door Microsoft voorgesteld, te betalen voor iedere keer dat het een product koopt dat is ontwikkeld onder licentie.


Kroes zei in een interview met nieuwsdienst Reuters: “De deadline is eind deze maand en als die niet wordt gehaald, is het einde oefening. We hebben afgesproken dat we voor het eind van de maand een overeenkomst zouden bereiken. We wachten er nu op dat de mensen bij Microsoft hun huiswerk doen.”

In maart vorig jaar werd Microsoft door de EC schuldig bevonden aan de uitbuiting van zijn monopoliepositie. De Europese Commissie vond dat het softwarebedrijf de broncode van zijn Windows server onder bepaalde omstandigheden moest delen met concurrenten, zodat de industrie concurrerender zou worden in de Europese markt. Volgens de EC is dit tot nog toe niet tot volle tevredenheid gebeurd. Daarnaast moest Microsoft een Windows-versie opleveren waarin de Media Player niet standaard ingebouwd was. Afgelopen maand concludeerden EU-toezichthouders dat de Media Player-vrije versie van Windows technisch gezien niet goed genoeg was. Daarnaast rezen er vragen over of het bedrijf genoeg had gedaan om producten van concurrenten samen te laten werken met Microsofts besturingssysteem.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-24T09:06:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.