Samsung-baas Lee krijgt gratie en mag door

Lee Jae-yong (archiefbeeld Wikicommons)

De Zuid-Koreaanse president verleent gratie aan Lee Jae-yong, de voor omkoping veroordeelde topman van Samsung. Lee mocht zijn cel een jaar geleden onder voorwaarden verlaten en kan vanaf nu het industrieel conglomeraat weer leiden.

Topman Lee werd in 2017 veroordeeld voor omkoping. Hij zou toenmalig president Park Geun-hye omgerekend 35 miljoen euro hebben betaald om een omstreden fusie van twee dochterbedrijven goed te keuren. De president moest aftreden en de cel in en ook Lee kreeg vijf jaar aan zijn broek.

Bovendien mocht Lee vijf jaar lang geen leiding geven aan Samsung, Korea's grootste industriële conglomeraat. Behalve elektronica is het concern actief in veel andere sectoren zoals scheepsbouw, zware industrie en verzekeringen.

Bestuursvoorzitter

Nu verleent de huidige president van Zuid-Korea, Yoon Suk-yeol, dus officieel gratie. Saillant detail is dat president Yoon voorheen was betrokken bij Lee's rechtszaak. Door de gratieverlening vervalt Lee's straf en ook het verbod om Samsung te leiden. De verwachting is dat Lee binnenkort officieel de functie van zijn vader op zich neemt. Senior was bestuursvoorzitter en overleed in 2020.

Met de gratieverlening hoopt de president zijn land weer een duwtje in de rug te geven. De economie doet het momenteel slecht en kan de hulp van de grootste ondernemingen goed gebruiken. Bovendien hoopt de president zijn eigen imago op te poetsen. Bij veel Koreanen staat hij er niet goed bij, hoewel hij pas kort in functie is.

In totaal krijgen 1.700 mensen gratie. Het komt vaker voor dat het staatshoofd dit voor veel veroordeelden tegelijk doet. Dit gebeurt meestal op een nationale feestdag en betreft vooral witteboordencriminelen. Het is trouwens niet uitzonderlijk dat topmensen van grote ondernemingen worden veroordeeld en weer gratie krijgen. Veel Koreanen beschouwen dit als vriendjespolitiek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-08-12T12:05:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.