Banken laten Centric links liggen

Alleen ABN Amro onderhoudt nog bankrelatie

Rabobank

De Rabobank heeft de bankrelatie met Centric opgezegd omdat de bank de risico’s te hoog vindt rondom (enig) bestuurder Gerard Sanderink. Dit komt naar voren tijdens het vooronderzoek dat het Openbaar Ministerie heeft ingesteld naar de gang van zaken bij Centric. Ook andere banken tonen weinig belangstelling voor de it-leverancier.

Uit het verzoekschrift van de advocaat-generaal dat vanmiddag tijdens een zitting van de Ondernemingskamer in Amsterdam wordt besproken, blijkt dat de inmiddels opgestapte cfo Patrick Rosengarten het OM heeft ingelicht over de stap van de Rabobank. Daarop maakte het OM een rondvraag op de markt naar mogelijke alternatieven voor de Rabobank. Daarbij gaven de meeste banken te kennen geen interesse te hebben in het uitbrengen van een aanbieding aan Centric. De inmiddels ook vertrokken ceo Johan Taams heeft dit bevestigd. Alleen de huisbank van Sanderink, ABN Amro, is bereid met Centric door te gaan. Het OM heeft de indruk dat deze bank dit doet vanwege de reeds bestaande relatie met Sanderink.


Trappelen

"De huidige accountant RSM heeft al aangekondigd bij Centric te stoppen als Sanderink terugkeert als bestuurder"

Het slechts met grote moeite vinden van een bank is volgens Rosengarten ongebruikelijk voor een onderneming met de omvang van Centric. Normaal staan de banken te trappelen om relaties met bedrijven aan te gaan. Verder merkt het OM in dit verband op dat een goede relatie met de bank voor een vennootschap als Centric van essentieel belang is. 

Ook signaleert het OM voortdurend conflicten met de (externe) accountant, ook al een veeg teken. De huidige accountant RSM heeft al aangekondigd bij Centric te stoppen als Sanderink terugkeert als bestuurder. Het OM noemt dit ‘zeer ernstig omdat daarvoor de voorgeschreven externe controle op de juistheid en betrouwbaarheid van de jaarrekeningen komt te ontbreken.’ De advocaat-generaal noemt het aannemelijk dat er ‘geen zichzelf respecterend accountant bereid zal zijn de taak van RSM over te nemen.’ Dat banken zich terugtrekken en er geen accountant is voor de jaarrekening moet volgens haar als zeer ernstig worden gekwalificeerd. Op zich vormt dit al voldoende reden om een enquête door de Ondernemingskamer te laten vaststellen, zo blijkt uit haar verzoekschrift.

Geschorst

De voornaamste reden blijft het volledig naar zich toe trekken van de macht binnen Centric door volledig aandeelhouder Sanderink. De Twentse zakenman blijkt nu ook de enig overgebleven medebestuurder Peter Mous te hebben geschorst. Mous zit nu verplicht thuis. Sanderink heeft tot deze actie besloten toen hij in de stukken van het OM las dat Mous Sanderinks terugkeer als bestuurder van Centric had ontraden. Tot woede van Sanderink had Mous gezegd dat een comeback van Sanderink niet goed zou vallen bij klanten, wat ten koste zou gaan van de omzet. Toen op 19 oktober jl bekend werd dat Sanderink zichzelf had benoemd tot bestuursvoorzitter van Centric, stapten de niet-uitvoerende bestuurders Luijten en Schoots op. Maar Mous verklaarde zich bereid om aan te blijven omdat anders de continuïteit van het it-bedrijf te veel zou worden geschaad.

De schorsing van Mous, in wie het personeel overigens weinig vertrouwen heeft, maakt het voor de advocaten van Sanderink lastiger een enquête door de Ondernemingskamer en het opzij zetten van Sanderink als bestuurder tijdens dit onderzoek af te wenden. De verdediging van Sanderink zal zich erop beroepen dat het Openbaar Ministerie zijn conclusies louter trekt op basis van mediaberichten en interviews met voormalig bestuurders die bijna allemaal met ruzie zijn vertrokken en dus negatief zijn. De advocaten zullen aanvoeren dat harde cijfers over de teloorgang van Centric ontbreken. Ook als de Ondernemingskamer het verzoek van het OM tot een enquête inwilligt, wordt die cijfermatige onderbouwing nog lastig als er geen externe accountant meer is. Overigens, Centric is door de Ondernemingskamer opgeroepen als verweerster maar zal niet verschijnen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geld zoekt geld; als banken Centric links laten liggen, dan zegt dit wel wat. Als Sanderink steeds problemen heeft met zijn directeuren, zijn ex, zijn advocaten, zijn accountants en nu ook de Rabobank, dan gaat dit toch wel verder dan gezeur met nerveus wordende klanten wegens onwelgevallige krantenartikelen.

‘Centric is door de Ondernemingskamer opgeroepen als verweerster maar zal niet verschijnen.’ Centric voert dus nog geen verweer bij de Ondernemingskamer. Sanderink gaat intussen wel naar een andere rechtbank als gemachtigde van zijn vriendin Van Rijbroeks, in een smaad- en lasterzaak. Heldere prioriteit.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-03T10:38:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.