Woningcorporatie doet umts-antennes in de ban

Dit artikel delen:

Terwijl telecombedrijven de deadline voor de verplichte landelijke dekking van 3G-netwerken snel zien naderen, blijft er weerstand tegen zendmasten. Nieuwste dwarsligger is de op een na grootste woningcorporatie in Nederland.

Woningcorporatie De Alliantie gaat umts-antennes weren van haar woningen. De reden is volgens concerndirecteur Schuyt “de commotie die gepaard gaat met de plaatsingsplannen en de werkzaamheden die daaruit voortvloeien”. De te verwachten imagoschade zou niet opwegen tegen de opbrengsten.

De Alliantie is de op een na grootste corporatie van Nederland met 59.000 woningen in Amsterdam, Almere, het Gooi en Amersfoort. De corporatie heeft in het verleden wel meegewerkt aan het plaatsen van gsm-masten. Gido Lodders, hoofd concerncommunicatie, schat dat er daarvan zo’n 25 staan opgesteld op Alliantie-gebouwen.

Eerder had de corporatie een positief besluit genomen over plaatsing. De concerndirectie volgt nu het advies van de bewonerskoepel AAHA op. Toos Kloppenburg, secretaris van de AAHA, ervaart de weigering als een “fantastisch succes”. “Ik ben erg blij met dit besluit en ik denk met ons veel verontruste huurders.”

De dreigende plaatsing van umts-antennes heeft volgens haar al tot commotie geleid onder huurders. Woordvoerder Lodders bevestigt dat. Bij een eerder voorgenomen plaatsing zijn volgens hem al eens “aardig wat mensen te hoop gelopen”. De Alliantie beklemtoont met het huidige besluit geen uitspraak te doen over de eventuele risico’s van umts. 

De beslissing is een nieuwe tegenslag voor de mobiele aanbieders. De plaatsing van umts-antennes stuit op steeds meer maatschappelijke tegenstand, ondanks Zwitsers onderzoek dat de onschadelijkheid van deze straling zou aantonen. Critici van dat onderzoek benadrukken overigens dat daarbij geen lange termijn effecten zijn onderzocht.

Eerder ontstond grote ontrust onder Amsterdamse ouders over umts-antennes op de P.J. Troelstraschool in Geuzenveld-Slotermeer. Bij een leerling, een ex-leerling én een medewerker van de basisschool zijn hersentumors geconstateerd. Ouders vermoeden een verband met de zendmast op de school die is voorzien van drie gsm- en sinds november 2005 drie umts-antennes. Geruststellende veldsterktemetingen op het schoolplein en in de lokalen van provider T-Mobile namen de onrust niet weg. De zendmast is recent verwijderd op last van het stadsdeel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En ik maar denken dat we de tijd van de eerste auto al waren ontgroeid. Maar nu moeten de telco's met een rode vlag voor de GSM/UMTS signalen uitlopen.
Alles wat nieuw is wordt gewantrouwd. Als dit in het verleden telkens reden was geweest om nieuwe mogelijkheden niet te benutten, dan hadden we nu nog in berenvellen rondgelopen.
Ik vraag mij dus ook af of al die zogenaamde tegenstanders zelf geen mobiel hebben. Als ze die wel hebben - en gezien hoeveel mobieltjes er in Nederland zijn, kan dat haast niet anders - moeten ze niet klagen dat de dekking slecht is.

Terecht, heb sinds een paar maanden ook zo'n ding op m'n dak staan. Leuk voor diegenen die er iets aan hebben, maar mijn bereik is er de helft slechter op geworden.

zeer terecht; het zwitsers onderzoek heeft alleen korte termijn effecten onderzocht, maar niet wat dergelijke masten dag in dag uit, 24 uur per dag, doen met onze gezondheid. En andere straling is niet meegenomen, waar we toch ook aan blootstaan. UMTS masten moeten niet in de buurt van woonwijken of scholen staan! En nee, ik heb geen mobiel.

Applaus en diep respect voor deze beslissing!!
Ik vind dit een heel wijs besluit van deze woningbouw vereniging. De eerste stap op weg naar stralingsvrij Nederland. Wat ze ook zeggen, ieder vorm van straling (Hoogspannings - , GSM - , RADAR- en UMTS masten) zijn ECHT NIET GOED voor je (energetische) gezondheid!

Overtuig jezelf op http://www.stopumts.nl/
Tijd dat "de gewone mens" ook de juiste informatie krijgt over de schadelijke effecten van deze onzichtbare draadloze ellende, zodat dat iedereen in opstand kan komen tegen deze stralingsonderdrukking!

Nee ik heb thuis gewoon shielded UTP aan mijn ADLS router :-) , geen wireless device in mijn huis

"Beam me up Scotty :-)"

Shielded UTP bestaat niet, STP wel

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-14T08:05:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.