Rechtbank experimenteert met digitaal dossier

Dit artikel delen:
Voorzitter hamer

De rechtbank in Rotterdam is gestart met de pilot digitaal dossier. De pilot maakt deel uit van het project 'digitaal procederen bestuursrecht' en is bedoeld om zoveel mogelijk papierloos te werken. De testperiode gaat een jaar duren.

De sector bestuursrecht van de rechtbank in Rotterdam is gestart met de pilot digitaal dossier. Doel van de pilot is om zoveel mogelijk papierloos te werken.

Het testtraject maakt deel uit van het project ‘digitaal procederen bestuursrecht' en duurt een jaar. Mededinging- en telecomzaken zijn het onderwerp van de pilot. Naar verwachting gaat er zo'n vijftig van deze zaken behandeld worden. De advocatuur, de Nederlandse Mededingingsautoriteit en de OPTA verlenen hun medewerking aan de pilot.

Tijdens de looptijd van de pilot onderzoeken de participerende instanties of de bestuursrechtspraak klaar is voor digitaal procederen. Na de pilot volgt een eindrapportage waarna wordt beoordeeld of en hoe het digitaal dossier bestuursrecht landelijk kan worden ingevoerd.

Beveiligde verbinding
De werkwijze gaat volgens de rechtbank in Rotterdam als volgt verlopen: na ontvangst van een beroepschrift in een mededinging- of telecomzaak maakt een rechtbankmedewerker een digitaal dossier aan. De betrokken procespartijen worden geautoriseerd om hierop in te loggen.

Vanaf dat moment verloopt de communicatie tussen de rechtbank en de partijen digitaal, via een beveiligde verbinding. Deze beveiliging is te vergelijken met hetgeen banken gebruiken bij internetbankieren.

Digitale rechtszaal
De rechtbank plaatst vervolgens alle stukken in het digitale dossier, dat te allen tijde te raadplegen is voor iedereen die daartoe gemachtigd is. De zitting vindt plaats in een speciale ‘digitale zittingzaal', die is voorzien van netwerkverbindingen. Zo kunnen de partijen ook tijdens de zitting het dossier raadplegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed dat ook de rechtbanken digitaal gaan!
Wel een beetje jammer dat de monitoren gebruikt in deze zaal kwalitatief onder de maat zijn. Er zijn betere alternatieven, maar ja, goedkoop blijkt ook hier weer duurkoop!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-24T10:10:00.000Z Kim Loohuis


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.