Veldsterkte UMTS- en GSM-masten voldoet aan limiet

Dit artikel delen:

De gebieden rondom umts- en gsm-masten zijn veilig. Dat steldt het Agentschap Telecom na metingen rondom deze masten. De veldsterkte rondom de umts- en gsm-masten ligt ver beneden de limieten die in Nederland gelden.

De sterkte van het elektrische veld rondom umts- en gsm-zendmasten ligt beneden de 'blootsstellingslimieten' die in Nederland gelden. Dat blijkt uit het rapport ‘Veilige Veldsterktes 2005-2007' van het Agentschap Telecom.

Het Agentschap heeft de afgelopen twee jaar op 211 locaties in Nederland de veldsterkte rond zendmasten voor umts en gsm gemeten. De metingen worden niet alleen gehouden op plaatsen die voor het algemene publiek toegankelijk zijn, maar ook op specifieke antennelocaties waar veel zorgen leven over de veldsterkte van de antennes.

In ons land geldt bij een gsm-frequentie van 900 MHz een limiet van 41 Volt/meter. Bij een gsm-frequentie van 1800 MHz geldt een limiet van 58 Volt/meter. Bij umts, dat een frequentie heeft van 2100 MHz is de limiet 61 Volt/meter. De hoogste gemeten sterkte is 10 Volt/meter. Deze sterkte is één keer gemeten. In de meeste gevallen (198 keer) werd een waarde van 2 Volt/meter of minder gemeten.

Rondom umts- en gsm-zendmasten wordt bewust een elektromagnetisch veld opgewekt. Dit veld wordt gebruikt om draadloos informatie te verzenden. In het Nationaal Antennebeleid, dat in 2000 is opgesteld, zijn afspraken gemaakt waarin staat dat de blootstellingslimieten nooit overschreden mogen worden. Dit om de veiligheid in de buurt van de antenne-installaties en op voor publiek toegankelijke plaatsen te garanderen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dat de veldsterkte voldoet aan de limiet, wil nog niet zeggen dat men er geen klachten van kan krijgen. Per individu verschilt de gevoeligheid voor deze elektromagnetische velden.

Ik ben volkomen met u eens. Ik woon samen met mij zoon van 14 al bijna 13 jaar met10 meter van mijn ramen zo'n gsm-mast met 4 panelen en internet-zenders en zonder speciale apparatuur om zich daartegen te beschermen hebben we continu last van hoofdpijn en buikpijn. Ik heb er niet eens over al andere klachten als duizeligheid, concentratieproblemen , onrust et. Zelfs onze kat heeft er last van.Vorig jaar ben ik geopereerd aan borstkanker en toen ik met de wijkverpleging over het verband tussen mijn ziekte en de gsm-masten had constateerde ze dat ze inderdaad opvallend veel klanten in dit stuk straat had. Een inventarisatie van de zieken en klachten van de mensen in onze buurt zou zeer waarschijnlijk veelzeggend zijn!Ik ben steeds van plan eraan te beginnen door alvast een brief samen te stellen om mijn buren naar aanleiding van mijn eigen ervaring uit te nodigen zelf hun verhaal bekend te maken, maar aangezien mijn energieniveau altijd laag is kom ik er nooit aan toe.Hulp daarbij zou welkom zijn!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-07-31T11:30:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.