Adobe worstelt met Flash voor iPhone

Dit artikel delen:

Apple heeft geen haast om multimediatechnologie zoals Java en Flash op zijn iPhone te laten draaien. Respectievelijk Sun en Adobe werken er wel aan. Laatstgenoemde merkt nu dat het niet makkelijk is.

Adobe werkt aan een uitvoering van zijn multimediatechnologie Flash voor de populaire iPhone van Apple. Flash is van oorsprong vooral gebruikt voor animaties en filmpjes, maar wordt tegenwoordig ook veel benut voor Web 2.0-applicaties. Adobe heeft al een Lite-uitvoering van Flash voor mobiele apparaten, zoals smartphones met Windows Mobile.

De softwareproducent meldt nu dat de ontwikkeling van Flash voor de Max OS X-uitvoering op de iPhone nog in een erg pril stadium verkeert. "We werken er hard aan", zegt ceo Shantanu Narayen van Adobe. "We hebben een versie die draait op de emulatiesoftware in de SDK (software development kit)." Die software draait op ontwikkelcomputers. Naar verluidt is het prestatieniveau nog niet bepaald in orde voor de relatief beperkte hardware (een ARM-processor op 412 MHz) van de iPhone.

Flash versus JavaScript

De Adobe-topman reageert op vragen van analisten of Flash op tijd klaar is voor de 3G-uitvoering van de iPhone, die op 11 juli uitkomt. Narayen laat zich niet uit over een datum en zegt: "We zijn erg tevreden over de interne vooruitgang die we tot op heden hebben geboekt."

Apple heeft de reguliere uitvoering van Flash tot op heden geweerd van de iPhone. Die software is volgens de Mac-maker te veeleisend en verkort dus de batterijduur van de smartphone te veel. Ondertussen werkt het bedrijf zelf aan het JavaScript-raamwerk SproutCore dat soortgelijke functionaliteit als Flash naar de iPhone moet brengen.

Zakelijk gebruik

De toevoeging van moderne technologie zoals Java en Flash moet de Apple-smartphone niet alleen aantrekkelijker maken voor consumenten die bijvoorbeeld YouTube-filmpjes (in het Flash-formaat) willen zien. Ook de zakelijke markt is een belangrijk doelwit.

De iPhone kampt daar nog met een gebrek aan functionaliteit. Het tegenvallende zakelijke nut is al een factor sinds de komst van de iPhone, maar dat heeft Apple's succes niet bepaald afgeremd. De nieuwe firmware voor de iPhone staat externe ontwikkeling van applicaties toe, maar belangrijker nog is de ondersteuning van Apple voor Microsofts veelgebruikte groupware-server Exchange.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"consumenten die bijvoorbeeld YouTube-filmpjes (in het Flash-formaat) willen zien" is niet direct een goed voorbeeld. De iPhone heeft namelijk al een ingebouwde YouTube applicatie.

Dit bewijst dat je niets van de iPhone afweet, de iPhone heeft wel degelijk een YouTube app, maar die is alleen voor een klein aantal video's, en alleen voor YouTube, dus niet voor andere websites.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-23T11:04:00.000Z Jasper Bakker


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.