Minder omzet, meer mobieltjes voor Symbian

Dit artikel delen:

In het eerste halfjaar van 2008 zijn tien procent meer mobiele telefoons verkocht waarop besturingssysteem Symbian draait, dan een jaar eerder. Toch daalde de omzet van het bedrijf achter het platform.

Symbian, het bedrijf achter het gelijknamige mobiele besturingssysteem, zag zijn omzet in het eerste halfjaar van 2008 met vijf procent dalen tot honderd miljoen euro. Dat blijkt uit recente financiële cijfers van Symbian. Over winst of verlies doet het private bedrijf geen uitspraken.

Het aantal verscheepte mobieltjes met Symbian steeg in de eerste zes maanden van dit jaar echter met tien procent. Er werden 38,1 miljoen Symbian-toestellen verkocht, tegen 34,6 miljoen in het jaar ervoor. In de periode april tot en met juni 2008 gingen 19,6 miljoen mobieltjes, overwegend Nokia's, over de toonbank. Dat is vijf procent meer dan een jaar geleden.

Momenteel circuleren in totaal 226 miljoen mobiele telefoons die draaien op het Symbian-besturingssysteem. Symbian concurreert met Research in Motion, Windows Mobile, OS X (iPhone), Android en Linux.

Omzet

De kwartaalomzet daalde met veertien procent ten opzicht van vorig jaar tot 46,5 miljoen euro. De halfjaaromzet daalde ook, met vijf procent tot honderd miljoen euro. Volgens Symbian is dit niet onverwacht.

Een van de redenen voor de omzetdaling is de tegenvallende vraag naar geavanceerde multimediale mobieltjes. Een andere is het feit dat veel nieuwe toestellen nog in productie zijn en de markt nog moeten zien. Het gaat 92 mobieltjes. Dat is 48 procent meer dan vorig jaar.

Nokia

Symbian begon als gezamenlijk initiatief van een aantal grote mobieltjesfabrikanten. Nokia had daarin al de meerderheid van de aandelen. In juni 2008 brachten de Finnen echter een bod uit op alle uitstaande aandelen. Nokia wil de broncode van het besturingssysteem binnen twee jaar als open source software publiceren.

Externe ontwikkelaars schreven afgelopen jaren 9834 programma's die gebruikers naar hun telefoon kunnen downloaden. Dat zijn er 25 procent meer dan de 7888 van vorig jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-02T18:52:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.