Nokia-veteraan leidt Symbian-stichting

Dit artikel delen:

Nokia benadrukt dat het niet de baas wil spelen over smartphone-besturingssysteem Symbian, maar Nokia-topman Lee Williams krijgt nu wel de leiding over de onafhankelijke Symbian Foundation. Williams is niet benoemd door Nokia, maar gekozen door de tienkoppige oprichtersraad van de stichting.

De huidige directeur van Nokia's divisie voor het smartphone-besturingssysteem Symbian S60 is aangesteld om de Symbian Foundation te leiden. Nokia lijft Symbian nu in, maar brengt het begin komend jaar onder in deze onafhankelijke stichting. Die organisatie stuurt dan voortaan de ontwikkeling van het platform. Williams begint op 1 januari aan zijn nieuwe functie.

Het Finse telecombedrijf benadrukt dat het Symbian niet overneemt om dat dan als eigen platform strak te sturen. De stichting gaat de Symbian-software niet alleen royalty-vrij ter beschikking stellen aan telefoonfabrikanten en telecomaanbieders, maar het besturingssysteem ook open source maken. Nokia zegt dat het hiermee zo'n driehonderd miljoen dollar aan inkomsten uit Symbian-licenties laat schieten.

Keuze oprichters

De benoeming van Nokia-veteraan Lee Williams is niet door zijn huidige werkgever gedaan. De Symbian-stichting heeft een tienkoppige raad, bestaande uit de oprichters, die Williams heeft verkozen. Dat is gebeurd na een uitgebreide selectieronde, meldt de stichting. De oprichtende bedrijven zijn naast Nokia: AT&T, LG Electronics, Motorola, NTT DOCOMO, Samsung Electronics, Sony Ericsson, ST-NXP Wireless, Texas Instruments en Vodafone.

Ondertussen laat telefoonfabrikant Motorola Symbian juist vallen, ten gunste van Android en Windows Mobile. Volgens officiële verklaringen is de overname van Symbian door Nokia niet gerelateerd aan deze platformbeslissing. Motorola verklaart dat het simpelweg teveel smartphone-platformen en teveel verschillende toestellen voert en dat het daarvoor een rationalisatie doorvoert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-04T10:53:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.