LTE-specificaties bevroren voor ratificatie

Dit artikel delen:

De specificaties van de snelle mobiele-internettechnologie lte (long-term evolution) zijn bevroren zodat leveranciers producten en diensten kunnen ontwikkelen die van lte gebruikmaken. De officiële ratificatie van de lte-standaard volgt in maart 2009. Dan kan het een geduchte concurrent worden van WiMAX.

De Third Generation Partnership Project (3GPP), een belangrijk wereldwijd samenwerkingsverband van telecommunicatieorganisaties, heeft de specificaties van de technologie lte bevroren. Lte (long-term evolution) is een nieuwe variant van supersnel mobiel internet en wordt samen met WiMAX geschaard onder de vierde generatie mobiele telefonie (4G).

Ratificatie

De technische specificaties van lte zijn bevroren met het oog op de geplande formele ratificatie ervan in maart 2009. Dat de technologie tot die tijd niet meer wordt aangepast, stelt hardwareleveranciers in staat producten te ontwikkelen die van lte gebruikmaken. Tot dusver verscheen om deze reden nog vrijwel geen lte-apparatuur en investeerden telecomaanbieders en dienstverleners niet op grote schaal in lte.

Sommige telecomaanbieders en netwerkleveranciers staan te popelen om met lte aan de slag te gaan. Vodafone, Verizon Wireless, China Mobile, Ericsson, Nokia Siemens Networks, Alcatel-Lucent en NEC scharen zich allemaal achter de nieuwe standaard.

WiMAX

Grootste technologieconcurrent van lte is WiMAX, met als grootste pleitbezorger chipfabrikant Intel. WiMAX is weliswaar nu al verder ontwikkeld dan lte, maar heeft enkele grote nadelen. Zo moet het vereiste dichte netwerk van antennes nog worden opgezet en zijn de ideale netwerkfrequenties (nog) niet vrijgegeven. Lte kan in principe gebruikmaken van de bestaande gsm-infrastructuur en van kleinere delen van het frequentiespectrum.

3GPP

De Third Generation Partnership Project (3GPP) houdt zich sinds eind 1998 bezig met standaardisering van gsm-specificaties conform de richtlijnen van de Internationale Telecommunicatie-unie (ITU). In het samenwerkingsverband zijn onder meer het ETSI (European Telecommunications Standards Institute) en de Amerikaanse ATIS (Alliance for Telecommunications Industry Solutions) vertegenwoordigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-19T09:14:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.