KPN ligt onder de loep bij OPTA

Dit artikel delen:

Alternatieve aanbieders van zakelijke telefonie en internet zijn nog steeds te veel afhankelijk van telecomleverancier en netwerkbeheerder KPN. Dat meent telecomwaakhond OPTA, die KPN in 2009 nauw in de gaten houdt en specifieke tarieven en voorwaarden gaat stellen.

Telecomwaakhond OPTA houdt het komend jaar communicatiebedrijf KPN extra in de gaten. De instantie vindt dat de telecomreus nog steeds een te groot aandeel heeft op de markt van zakelijke telefonie- en datadiensten. Aangezien alternatieve zakelijke aanbieders veelal afhankelijk zijn van het netwerk van KPN, ziet OPTA er op toe dat zij er tegen redelijke voorwaarden van gebruik kunnen maken. Dat schrijft de organisatie in een vooruitblik op 2009.

Specifieke tarieven

In 2008 scherpte OPTA de verplichtingen voor KPN op de groothandelsmarkten (‘Wholesale') voor telefonie- en datadiensten al aan. Hierdoor kunnen concurrenten tegen vastgestelde tarieven gebruikmaken van het netwerk van KPN. Dit jaar stelt de telecomwaakhond daarvoor specifieke tarieven en voorwaarden vast.

Ook wil OPTA KPN verplichten om zijn hoogcapacitaire aansluitingen, telefoonaansluitingen die veel bandbreedte aankunnen, door te verkopen. Hiervoor gaat de instantie met alle marktpartijen in overleg.

Concurrentie

Het idee achter de strengere regels voor de zakelijke markt is, dat hierdoor de concurrentie op de consumentenmarkt toeneemt. Daardoor zou OPTA de diverse verplichtingen aan KPN op die afzetmarkt kunnen intrekken. De telecomautoriteit blijf wel controleren of het concern geen onderscheid maakt in de leveringsvoorwaarden aan zichzelf en aan alternatieve aanbieders.

Overigens klaagde bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van KPN zich tijdens een nieuwjaarstoespraak over de hoge tarieven die het Belgische staatsbedrijf Belgacom zijn concurrenten rekent. KPN is in België eigenaar van enkele alternatieve aanbieders op de markt van mobiele telefonie en internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-08T14:51:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.