'WiMAX mislukt zoals Betamax mislukte'

Dit artikel delen:

Volgens mobieltjesfabrikant Nokia is WiMAX ten dode opgeschreven. De mobiele breedbandtechnologie is eenzelfde lot beschoren als videosysteem Betamax, zegt een Finse topman. Zijn bedrijf zet vol in op concurrerende technologie LTE.

Nokia, 's werelds grootste mobieltjesfabrikant, ziet geen heil in de nieuwe mobiele breedbandtechnologie WiMAX. "Ik denk niet dat die toekomst veelbelovend is", zegt topman Anssi Vanjoki van de Finse multinational over WiMAX.

"Het is een klassiek voorbeeld van concurrerende technologiestandaarden. Er wint iemand en er verliest iemand." Vanjoki legt een verband tussen de breedbandtechnologie en die van videobanden. "Betamax bestond ook een hele tijd, maar VHS heeft de markt altijd gedomineerd. Precies hetzelfde gebeurt op dit moment met WiMAX."

Strijd

WiMAX, met chipfabrikant Intel als grootste pleitbezorger, is in een strijd gewikkeld met het concurrerende LTE (Long-term evolution). LTE komt voornamelijk uit de koker van de telecomsector, omdat het voortborduurt op de telecomstandaarden van gsm, umts en hspa. Nokia is echter wel een van de oprichters en deelnemers van het WiMAX-forum dat de ontwikkeling en de ingebruikname van de technologie stimuleert. Tot dusver was de mobieltjesfabrikant terughoudend in het ventileren van zijn mening over WiMAX.

De strijd tussen de twee technologiestandaarden wordt volgens Nokia binnen enkele jaren beslecht. De Finnen zetten in ieder geval net als vele andere mobieltjesfabrikanten vol in op LTE. Vanjoki voorspelt dat in 2015 de belangrijkste plekken in de wereld zijn voorzien van een LTE-netwerk. In maart 2009 richtten elf telecom- en netwerkreuzen een LTE-forum op. Nokia doet daar vooralsnog niet aan mee.

WiMAX blijft

Ondanks de negatieve berichten, is het WiMAX-forum overtuigd van de toekomst van de technologie. Het zou zeker geen nicheproduct zijn. "WiMAX is hier om te blijven", zegt forumdeelnemer Barry West, technisch directeur van de Amerikaanse telecomaanbieder Sprint Nextel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Slechte vergelijking, want betamax bestaat nog wel degelijk, hetzij onder de naam betacam.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-04-06T12:35:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.