Worldmax stelt ambitie WiMAX bij

Dit artikel delen:
I amsterdam

De Nederlandse WiMAX-aanbieder Worldmax heeft zijn plannen om het netwerk in drie jaar tijd landelijk dekkend te maken, in de ijskast gezet. 'Voorlopig concentreren we ons op Amsterdam. Daar willen we de dienst optimaliseren', vertelt woordvoerder Ingrid Goos. De aanbieder zet zijn producten in de markt als een zogeheten cityconcept: een grootstedelijk draadloos netwerk waarop allerlei diensten worden aangeboden.

Worldmax is naar eigen zeggen het eerste commerciële mobiele WiMAX-netwerk ter wereld. Vooralsnog is de draadloze dienst alleen beschikbaar in Amsterdam. Bij de introductie van het product in juni 2008 had directeur Jeanine van der Vlist nog het plan om binnen drie jaar landelijk dekkend te zijn. 'We voeren de dienst gefaseerd in Nederland in', zei ze toen. ' We streven naar landelijke dekking binnen drie jaar.'

Die plannen heeft Worldmax voorlopig in de ijskast gezet. Woordvoerster Goos wil niet zeggen of dat te maken heeft met een tegenvallend aantal abonnees. Haar bedrijf heeft met grootaandeelhouder Intel afgesproken geen abonnee-aantallen bekend te maken. Goos: 'Maar dat wij binnenkort nieuwe en snellere diensten aankondigen, toont dat het niet slecht gaat.'

Chipfabrikant Intel is een groot pleitbezorger van de mobiele breedbandtechnologie WiMAX en ziet Worldmax als voorbeeld voor de toekomst. 'De aandacht voor Worldmax is daardoor in het buitenland groot. In de Verenigde Staten, India en de rest van Azië volgen ze ons op de voet', aldus Goos.

Veiling

De Amsterdamse aanbieder is nog steeds van plan om deel te nemen aan de veiling van de 2,6GHz-frequentieband die het ministerie van Economische Zaken waarschijnlijk begin 2010 organiseert. Mocht het bedrijf een kavel winnen, dan moet de WiMAX-dienst binnen twee jaar een minimaal dekkingsgebied van twintig vierkante kilometer bestrijken. Als dat niet in Amsterdam kan worden gerealiseerd, zal Worldmax zijn dekking moeten uitbreiden buiten de hoofdstad.

De huidige versie van WiMAX heeft een theoretische snelheid van 40 megabits per seconde (Mbps). Worldmax bood tot dusver 7,4 Mbps en verhoogt dat nu naar 12 Mbps. Grote technologieconcurrent van WiMAX is Long-term evolution (lte), met snelheden tot 100 Mbps.

Directeur Jeanine van der Vlist stapt per 1 november 2009 op bij Worldmax en gaat leidinggeven aan Alcatel-Lucent Nederland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Moest Jeanine daaromo het veld ruimen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-16T08:10:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.