LTE stoort alleen op ongebruikelijke frequentie

Dit artikel delen:

Het signaal van de nieuwe mobiele breedbandtechnologie lte interfereert met kabeltelevisie zodra het wordt uitgezonden via de 800MHz-frequentieband. Dat blijkt uit onderzoek van het Agentschap Telecom. Dat is echter niet de frequentieruimte waarop aanbieders lte in eerste instantie gaan aanbieden. Daarvoor wordt namelijk in het voorjaar de 2,6GHz-band geveild.

'De interferentie doet zich niet voor rond het frequentiespectrum van 2,6GHz', legt woordvoerder Edwin van Scherrenburg van het ministerie van Economische Zaken uit. 'Op die frequenties wordt geen televisiesignaal uitgezonden.'

Theoretisch is het echter wel degelijk mogelijk dat telecombedrijven mobiele diensten gaan aanbieden in het 800MHz-bereik. Deze frequentieband kwam namelijk in de zomer van 2009 vrij nadat het ministerie besloot om hem niet meer te reserveren voor analoge ethertelevisie. Televisiesignaal via een analoge antenne uit de ether plukken, is sindsdien in Nederland niet meer mogelijk, legt Van Scherrenburg uit. De frequentieruimte die vrijkomt door de uitfasering van analoge televisie wordt 'digitaal dividend' genoemd.

Digitaal dividend

Onderzoek in het buitenland toonde al eerder aan dat het lte-signaal via deze frequenties de kabeltelevisie kunnen storen. Dat was voor het Agentschap Telecom aanleiding om zelf een onderzoek te starten. Volgens Van Scherrenburg is wel verder onderzoek nodig. Hij weet niet of en welke consequenties er zijn als het vervolgonderzoek ook op interferentie duidt. De 800MHz-band wordt momenteel niet gebruikt en zal later bijvoorbeeld via een veiling onder aanbieders worden verdeeld.

Het ministerie maakt zich op voor de veiling van de frequentieband rond 2,6GHz. Die moet in het voorjaar van 2010 plaatsvinden. Hoewel mobiele telecomaanbieders deze etherruimte mogen gebruiken voor elke technologie die ze wensen, is de verwachting dat hij wordt ingezet voor de ontwikkeling van lte. Dat is de opvolger van umts en hsdpa.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-03T13:14:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.