'Thuiswerk bespaart overheid 7,5 miljard euro'

Dit artikel delen:

De komende tien jaar kan de Nederlandse overheid 7,5 miljard euro besparen als ambtenaren een kwart van hun werktijd vanuit huis werken. Dat berekent ict-dienstenbedrijf Capgemini. De onderzoekers verwachten dat de met thuiswerk gepaarde investeringen na ongeveer twee jaar zijn terugverdiend. Het gaat daarbij om kosten voor de infrastructuur en de (her)inrichting van werkplekken.

De dienstverlener adviseerde de overheid al in 2009 om zijn ambtenaren tenminste 25 procent van hun tijd te laten thuiswerken. Het onderzoek dat Capgemini nu presenteert, onderbouwt dit advies met berekeningen. Daarbij is niet alleen gekeken naar de 120.000 rijksambtenaren, maar ook naar de medewerkers van decentrale overheden en zelfstandige bestuursorganen.

Mobility Footprint

Bij de berekening van de opbrengsten van structureel thuiswerken gebruikten de onderzoekers een methode die ze eerder op hun eigen organisatie toepasten. Capgemini heeft zichzelf namelijk ten doel gesteld om zijn medewerkers vervoersarm te laten werken. De methode 'Mobility Footprint', resulteert in een berekening, waarin de kosten en opbrengsten van het thuiswerken worden gecombineerd met besparingen op vervoer over een periode van tien jaar.

Vervoersgedrag

De beoogde besparing van 7,5 miljard euro is berekend aan de hand van het huidige vervoersgedrag van ambtenaren van en naar hun werkplek. Daarbij is rekening gehouden met ambulante medewerkers, zoals inspectieteams en politieagenten, en de huidige inrichting van de huisvesting.

Kostenvoordelen

Indien in 2011 de ambtenaren 25 procent van hun tijd structureel thuiswerken, levert dat de overheid volgens Capgemini de volgende kostenvoordelen op:

Rijksambtenaren (123.000 medewerkers)
cumulatieve baten 1 miljard euro over vijf jaar
cumulatieve kosten 200 miljoen euro over vijf jaar

Rijksambtenaren + zelfstandige bestuursorganen (174.500)
cumulatieve baten 1,6 miljard euro over vijf jaar
cumulatieve kosten 300 miljoen euro over vijf jaar

Rijksambtenaren + zelfstandige bestuursorganen + openbaar bestuur (372.500)
cumulatieve baten 3,5 miljard euro over vijf jaar
cumulatieve kosten 700 miljoen euro over vijf jaar

De terugverdientijd ligt bij alle drie bovengenoemde varianten op twee jaar. Tot 2020 loopt de totale besparing op tot circa 7,5 miljard euro.

(Bron: 'Trends in Mobiliteit 2009 - speciale editie', Capgemini, maart 2010)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

...dus als je 100% thuiswerken voorschrijft, dan hebben we ons structurele tekort gedicht en houden we nog zo'n miljard over voor leuke dingen!

;-b


Nee, niet doen dat thuiswerken! Dat neemt een groot deel van de spitsproblemen weg. Dan zijn alle investeringen in onderzoek naar spitsheffingen in een klap weggegooid geld geweest. En dat is 'natuurlijk' niet te verkopen. Wat kan een oplossing toch simpel zijn...... Ik ga er natuurlijk wel vanuit dat thuiswerken dan ook door de meeste organisaties wordt ingevoerd. Géén files meer, geen drukke spits. Dat kan toch niet waar zijn? Welk probleem moeten we dán weer creëren om de automobilist te piepelen??

Je kunt natuurlijk ook dicht bij je werk gaan wonen. Of werk in de buurt van je huis zoeken. Dan kan je lopend of met de fiets maar dat is waarschijnlijk weer te simpel gedacht.

Dezelfde overheid moet dan nog wel enkele juridische ARBO hobbels oplossen. Nu zijn overheidsinstelling zeer terughoudend in het toestaan van thuiswerken, omdat men claims verwacht als de werkplek thuis niet op orde is.
Er vindt allerlei gekronkel plaats: thuiswerken is niet het juridisch juiste woord> het moet telewerken zijn; de werknemer moet het op basis van vrijwilligheid doen, niet structureel anders moet je als werkgever (overheid) ook nog voor een ARBO werkplek zorgen. En... dat kost enorm veel geld. Er zijn overheden die om die reden nu niets doen...
Kortom leuk bedacht dat onderzoek, maar eerst de juridische ARBO issues oplossen!

6% overdrachtsbelasting elke keer als je verhuist om dichtbij je werk te wonen hakt er flink in, en de notariskosten zijn ook niet niks.

En kunnen werknemers er iets aan doen dat elk bedrijf of ministerie zich in de randstad wil vestigen?

Er is natuurlijk door de overheid ook behoorlijk gecentraliseerd waardoor veel ambtenaren mee moesten verhuizen van nergenshuizen naar Den Haag.

Ach, ga ik er nog serieus tegen argumenteren ook :-)

Als het woon-werkverkeer in de spits wegvalt hoeven ouders hun kinderen ook niet meer met de auto naar school te brengen. Het is dan rustig genoeg om ze zelf te laten fietsen.

Tja, dat verbaast mij niets. Ben onlangs een aantal fimpjes tegengekomen (onderin) die deze kostenbesparingen verklaren. Daarnaast lijkt het mij ook niet heel onplezierig om af en toe wat dingen vanuit huis te kunnen doen. Probleem lijkt mij alleen wel de sociale contacten, je werkplek is toch meer dan alleen 'werken'.

Prima voorbeeld, Nu het bedrijfsleven nog!

@Levy, en dat is nu juist ook waarom thuiswerken zo productief is. Het is minder sociaal.

Het gaat erom dat alles in balans is. Werken is in beginsel een sociale activiteit, maar zodra er echt iets gemaakt moet worden dan werkt het toch het beste om jezelf op te sluiten en even niet gestoord te worden (voor zeg 1 à 2 uur achter elkaar). Je kunt dan tussendoor ook even ontspannen op een manier die in een kantoor niet vaak kan. (even liggen, buiten gaan lopen etc.)

In een kantoor waar constant mensen langslopen, vlakbij gesprekken voeren en bij jou komen lobbyen om toch maar hun ding gedaan te krijgen is het bovendien behoorlijk lastig (lees onmogelijk) om je concentratie te behouden.

En als je dan toch in je eentje wilt zitten om eens echt iets gedaan te krijgen, waarom zou je dan nog naar kantoor komen? Je zult op anderen (vooral de niet-produceerders) op dat moment toch alleen maar asociaal overkomen.

Stap 1: Vanaf nu mag je thuiswerken
Stap 2: Vanaf nu hoef je niet meer op je werk te verschijnen.

Ik ben rijksambtenaar maar mag echt niet thuiswerken hoewel dit technisch gezien wel zou kunnen.
De overheid loopt dus op dit punt behoorlijk achter op het bedrijfsleven. Eén dag in de week thuiswerken zou al een hele verbetering zijn. Je hebt dan nog dagen genoeg over voor het sociale contact met je collega's.

en hoe ga ik thuis werken?
Ik heb geen werkkamer (met 3 kinderen zijn alle kamers bezet)
Er moet af en toe gepoetst worden thuis; concentreren met een stofzuiger naast je valt ook niet mee
En 8u rustig werken valt ook tegen; de kinderen lopen ook regelmatig door het huis heen te rennen

Enne....naar wie gaat die besparing toe?
Ik neem aan naar de werknemer; die moet immers investeren in een goede thuiswerkplek toch?

Extra kosten voor thuiswerken? Wat voor kosten zijn dat dan? Met een laptop en een mobiel internet stick ben je klaar. Hoe de persoon het verder thuis inricht (vrije kamer, ergonomisch materiaal enz.) ligt aan hemzelf. Ik wil de gasten die gewoon in de tuin gaan zitten met de laptop niet de kost geven.

PaVaKe, ik neem aan dat je kinderen ook gewoon op school zitten? Dat de besparing naar jou toegaat kan je wel op je buik schrijven. Besparing van reistijd is jouw voordeel, althans volgens de werkgever :)

@Roger

Met een reistijd van 6 minuten fietsen (enkele reis) is de besparing op reistijd te verwaarlozen

En ja, mijn kinderen zitten op school, maar dat duurt geen 8 uur per dag / 5 dagen per week

En in de winter buiten zitten met m'n laptop zie ik niet zo te zitten. Waar ik op doel met de kosten voor thuiswerken zijn werkkamer+inrichting en energiekosten. Dit was vroeger als ik me goed herinner wel aftrekbaar.
Overigens heb ik privé wel een laptop, maar daar wil ik geen 40u per week achter werken; op mijn werk heb ik een desktop met ergonomisch toetsenbord en 2 schermen; werkt toch wel wat lekkerder.

Dat neemt overigens niet weg dat ik af en toe wel een dag thuiswerk, vooral als ik ongestoord wat documenten af wil kunnen maken.

Thuiswerken heeft op zijn tijd echt wel voordelen, maar persoonlijk geloof ik er niet in dat dit de heilige graal is. Dit hangt ook samen met het soort werk binnen de ICT wat je doet. Een tester kan thuis heel productief zijn als hij testdesigns moet maken bijvoorbeeld, maar voor het testen van bijvoorbeeld een copieerapparaat zal hij toch echt naar kantoor\fabriek moeten gaan. En een team van softwareontwikkelaars kan heel wat meer van elkaar leren als ze bij elkaar zitten, dan wanneer ze allemaal vanuit huis hun bijdrage leveren.

Ik zie overigens wel een voordeel: de verleidelijke snacks in de kantine zal ik niet meer eten, en ook het gebak van jarige collega's niet meer. Is wel beter voor m'n lijn ;-)Uiteindelijk hangt het af van de vraag of de betrokken manager echt inzicht heeft in wat zijn mensen doen. Zo niet, dan laat ie ze liever op een stoel in het kantoor zitten. Vrees dat dat ook de komende jaren het geval zal zijn aangezien er nogal wat managers zijn die nauwelijks weten wat medewerkers echt doen.

@Bob
Managers denken dat ze bij thuiswerkers minder controle hebben en staan om die reden thuiswerken vaak niet toe.
Dat ze liever iemand op kantoor zien zitten is misschien waar maar wel onzinnig. Je wordt niet betaald voor je aanwezigheid aldaar maar voor de productiviteit die je levert. Dat kan net zo goed (of beter) vanaf huis.
Thuiswerkers zijn vaak beter gemotiveerd dan kantoormedewerkers. Ze werken dus vaak ook harder om de schijn van minder productief zijn maar te vermijden.
Een laptop/telefoon, bureau, stoel e.d. zijn vaak prima te regelen, daar bestaan vergoedingsregelingen voor.
Ook kan het bedrijf je een vergoeding voor energie/verwarming toekennen. Kortom: thuiswerken is voor mij een aanrader. Bijkomend voordeel zijn ook nog minder files, minder in het vervelende openbaar vervoer zitten enz.

De efficiency van het ambtenarenapparaat moet omhoog. Thuiswerken is dan echt nog een stap te ver.

Ik ben benieuwd waarom de terugverdientijd 2 jaar is. Over welke investeringskosten hebben we het?

Mark@

Dat is waar, merk het zelf ook vaak dat op het moment dat je even de muziek opzet het concentratieverlies een stuk minder is. Dat zal helemaal gelden in een drukke omgeving.

Dus ook ik zie wel brood in thuiswerken, vanuit je eigen plek in een omgeving die jij lekker vindt. Het leuke is dat er nog zo weinig bedrijven hier echt mee bezig zijn (of valt dat wel mee?)

Toch kreeg ik onlangs een filmpje rond dit onderwerp toegestuurd, die ik wel erg leuk vond. Het is een filmpje van Getronics waarin ze 'het einde van de kantoor tijd' laten zien. Ik heb hem hieronder even toegevoegd:

http://tinyurl.com/eindevandekantoortijdenIk lees na aanpassingen ???
Wonen de ambtenaren of zo in plaggehutten.
Het enige wat nodig is is een labtop een stoel en tafel, en af en toe een kop koffie.

Er is echt niet meer nodig, maar ik vrees dat deze mensen weer stoelen gaan declareren buro's printers enzovoorts.. Daar moet eens een einde aan komen aan dat soort oplichting, als je huis niet als een werkplek kan dienen dan is er iets mis met hoe je je huis hebt ingericht. En dat is je eigen schuld.

En anders bij de kringloop een stoel van 25,- en je bent klaar. en anders ga je maar op de grond zitten, of blijf in bed liggen te telewerken. Da's helemaal veilig.Het zou overigens wel een verademing zijn voor het file leed als er eens geen ambtenaren op de weg waren, dan krijgt de rest van nederland kans om te werken. en 's octhends op normale tijden op te staan en nog wat van de dag te genieten. (want van al dat ge-ouwehoer, en de kosten komt nederland nog eens diep in het rood, gewerkt moet er worden!!, weg met die pennelikkerij)
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-26T11:15:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.