'Zakelijke iPad vraagt te veel beheer'

Dit artikel delen:

De iPad is nog niet klaar voor zakelijk gebruik. Dat vinden experts van het Computable-topic Mobility. Ze vragen zich vooral af of de tablet van Apple in een bedrijfsomgeving is in te passen. ‘Zeker in de grote bedrijfsomgeving zal de iPad niet binnen de gangbare beheersprocessen worden opgenomen. Vooral daar waar beheer is uitbesteed, zal een exoot vaak tot extra en hoge kosten leiden', zegt eigenaar Keimpe Bleeker van Ynform.

Consultant Eric Bun van Verdonck, Klooster & Associates, die samen met zijn collega en Computable-expert Danny Frietman onderzoek deed van naar de mogelijkheden van een e-reader binnen een zakelijke omgeving, denkt dat de beperkte openheid van het Apple-platform de adoptie van de iPad in een zakelijke omgeving beperkt. ‘Het zal de it-afdeling ervan weerhouden om direct diverse applicaties of toepassingen te ontwikkelen die bedrijfstoepassingen toegankelijk maken op de iPad', zegt Bun. Hij vindt overigens de iPad de meest geschikte e-reader voor zakelijke gebruikers. 'De zakelijke gebruiker wil productief werken en daarin kom de iPad tegemoet.'

Aart Merkelijn-de Boer van iKnowMobility wijst op het Enterprise Program van Apple dat bedrijven helpt bij het gebruiken van de iPad. ‘Dat lijkt toegespitst te zijn op klanten die meer dan vijfhonderd toestellen gaan gebruiken. Van dat soort trajecten zijn er niet zo heel veel in Nederland.'

Connectiviteit

Een ander kritiekpunt is de beperkte mogelijkheid de iPad op de computer aan te sluiten. ‘Het apparaat heeft zonder docking station geen enkele standaard aansluitmogelijheid. Zelfs een usb-poort ontbreekt', zegt Bleeker. Eigenaar David Savage van SavEdge Business Consulting ziet dit als een tijdelijke tekortkoming.

Toch verwachten de experts dat de iPad zeker gaat worden gebruikt in een zakelijke omgeving. ‘Het voordeel van de iPad is uiteraard de mogelijkheid om mobiel met het apparaat te werken op een groot beeld. De opstarttijd is minder dan die van een laptop en het apparaat is lichter', zegt marketingcoördinator Kasper de Wijs van Mobillion. Savage: ‘De iPad is uitermate geschikt voor toepassingen als field marketing en demonstraties.'

Zakenreis

Oprichter Alex Bausch van Veliq nam het apparaat onlangs mee op zakenreis: ‘Heel makkelijk gebruik ik de iPad voor Powerpoint-presentaties, e-mail, video's en spreadsheets. Ik lees mijn boeken van Amazon, mijn krantje van NRC en alle pdf-documenten die mij worden toegestuurd.  Het iPad-toetsenbord werkt heel behoorlijk, maar via Bluetooth heb ik toch ook een echt toetsenbord beschikbaar.'

Bausch' collega Robin Smits is ook erg te spreken over de iPad. 'Er zal een verschuiving plaatsvinden van zowel smartphone als van de laptop naar de iPad. De behoefte aan instant communication in combinatie met een prettige interface is perfect ingevuld door iPad. Hierbij combineert de iPad het beste van de smartphone en de laptop.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben het niet helemaal eens met deze stelling. Denk dat Ipad wel degelijk een rol kan spelen in het zakelijke segment mits hij op de juiste wijze wordt ingezet. We kennen allemaal het fenomeen bring your own PC en daar zie ik wel degelijk een rol weggelegd voor de Ipad. Want we bieden als ICT organisaties applicaties aan de gebruikers aan (of een desktop) vanuit het Datacenter door middel van Applicatie of desktop virtualisatie. Met De Citrix client voor de Ipad kan je vervolgens prima applicaties gebruiken die door de beheer organisatie in het datacenter beheerd worden. Kortom géén beheer van de Ipad voor de beheer organisatie! I.P.A.D staat toch voor Internet published application Device?

Te veel beheer...
Wie maakt dat uit? De beheerder? Ik denk het niet.

Ben nu 1,5 maand in bezit van de IPAD. Zakelijk gezien is het zeer geschikt om met exchange server te synchroniseren, PDF te lezen, cursus via video te bekijken, RDP sessies op te zetten met servers via VPN (ideaal voor wachtdienst medewerekers) en via write note de IPAD als notitie blok te gebruiken en daarna te mailen.

De stelling is juist als bedrijven de iPad inzetten met de standaard set functionaliteiten. De integratie met Windows-omgevingen is simpelweg te beperkt, terwijl het meerendeel van de bedrijven toch een Windows-gebaseerde infrastructuur heeft. Exchange-koppelingen, VPN etc zijn allemaal wel leuk, maar het blijft dweilen met de kraan open.

Door de iPad, net als andere tablets/PC's/Notebooks/Netbooks te zien en als 'Access Device' in te zetten binnen Virtual Desktop omgevingen, gaat de stelling echter volledig mank en eist de iPad een plaats op in het ICT landschap. Wij bieden met ons Go2MyOffice platform iPad gebruikers op deze wijze een volledige Windows-gebaseerde werkplek met alle functionaliteiten die bij bedrijfsomgevingen passen. De eigenschappen van de iPad maken daarmee 'altijd en overal' werken nog meer mogelijk dan netbooks of notebooks dat doen.

Heeft er al iemand gekeken naar de "enTourage eDGe"? Dat is een Android Tablet EN een e-ink eReader Hybride.

Waarom zou je een device kopen waarbij je voor 100% ben overgeleverd aan Apple? Je kunt er zelf geen software op zetten behalve via de Apple Appstore.

Tevens vraag me me af waarom je als bedrijf een probleem zoekt bij een "oplossing" (iPad) en niet een oplossing bij een probleem.

Ik vindt het iPAD wel een toegevoegde waarde hebben voor zakelijke toepassingen. Mijn iPAD heb ik in een handige leren map ondergebracht en gebruik hem als een boek. Ik beheer mijn email ermee, gebruik hem om technische documetatie in PDF formaat te lezen, en heb een officepakket geinstalleerd dat volledig compatible is met Microsoft Office incl. DOCX formaat. Verder is er een test gedaan waarbij via Remote Desktop een Windows 7 omgeving op de iPAD draait, dus denk ik dat iPAD wel degelijk toegevoegde waarde heeft voor profesioneel gebruik. Ik heb de 3G versie met 64 GB geheugen. Surfen op Internet is dus geen probleem.
Ik vindt niet dat Apple een monopolie heeft, andere vendors komen binnenkort met vergelijkbare oplossingen.

Wat ik eigenlijk in dit artikel lees is dat:
- uitbesteding je innovatieve kracht ondermijnd.
- een ict afdeling in plaats van de motor achter innovaties verworden is tot blok aan het been. En dat terwijl ict alleen daadwerkelijk iets toevoegd aan de winstgevendheid van een onderneming als je als eerste met een functionaliteit komt die je concurenten nog niet hebben, kortom een unique selling point.
En wat de connectiviteit betreft? mensen denk toch na. waarom nog gedoe met kabels als je blue tooth hebt? Ik denk dat er juist heel goed nagedacht is over het gebruik van een dergelijk apparaat. een goede ict afdeling onderzoekt een dergelijk apparaat en bekijkt of het ergens slim kan worden toegepast en organiseerd vervolgens het beheer. Als je dat niet doet als ict afdeling heb je geen toegevoegde waarde voor het bedrijf en kun je inderdaad beter geoutsourced worden naar een beheer club die eveneens geen strategisch toegevoegde waarde zal bieden, anders dan het zo goed en goedkoop mogelijk draaiend houden van de boel.

Waarom zou een beheerclub een connection device willen tegenhouden? je zegt toch ook niet tegen je directeur dat z'n meest dure computer (z'n auto) niet in beheer te nemen is? Als je een iPad ziet, wat al eerder genoemd is, als een connectie device naar een virtuele desktop omgeving, dan is er geen vuiltje aan de lucht. Het ontbreken van een USB aansluiting is dan alleen nog maar veiliger. Laat dit hebbeding een doorbraak voor een virtuele desktop worden. Geef de collega's met een iPad een snelle remote office werkplek kado en je kunt niet meer stuk.

Een echt zakelijke iPad vraagt wellicht veel beheer, maar zou niet te veel beheer moeten vergen. Bij zakelijk gebruik moet er een ROI analyse gemaakt zijn en is de iPad daarna een nieuw soort werkplek geworden. (Een iPad als gadget / hebbeding is een andere zaak.)
Ben wel benieuwd hoeveel het beheer van een iPad kost.

Ook ben ik benieuwd hoe bedrijven de toch wel beperkte beveiliging van de iPad verbeteren voor mensen die met geheime en privacygevoelige data werken.

@Piet en Ron, remote werken via de iPad klinkt leuk maar is in de praktijk veel lastiger dan via bijv. een laptop.

De desktopomgeving waar je naartoe 'RDP't' ondersteunt geen touch besturing waardoor het bedienen van de desktop erg lastig blijkt. Remote touch-desktops heb ik nog niet gezien, dus je werkt veel trager dan wanneer je via een laptop/PC inlogt op een remote desktop.

De iPad is een geweldig apparaat, het lijkt me heel handig als je er een een internet-only wifi verbinding beschikbaar stelt, zoveel beheer hoeft dat toch niet te kosten?

Lastiger is het als je de iPad zonder enige tussenlaag in je bedrijfsnetwerk hangt. Met een gejailbreakte iPad kan je eigen code uitvoeren en in principe dingen doen die op de tegenwoordig bij de meeste bedrijven helemaal dichtgetimmerde PC's niet meer kunnen.

Leuk al die reacties. Dat houdt de discussie scherp.
Even een reflectie op de argumenten die voorbij komen.

- Ik ben een fervent voorstander van het 'cafetaria-model' waarbij de medewerker vrij kan kiezen uit de tools die hij/zij wilt aanschaffen voor de werkzaamheden. Een iPad zou hierbij ook een plekje kunnen krijgen in het schap, naast verschillende type computers, mobiele telefoons etc.
- Op dit moment kan de iPad zeker functioneren als een acces device. Wel voor light access. Ik heb nog geen goede scenario's voorbij zien komen waarbij gebruikers op een veilige manier via de iPad de bedrijfskritische toepassing benaderen. Twee belangrijkste belemmeringen: (1) beperkte 'webbased' architectuur van de applicaties, (2) beveiligingsissue
- Belangrijk om op te merken is dat ik vanuit het innovatie-oogpunt zeker genoeg scenario's kan schetsen waarbij het apparaat kan volstaan, maar juist bij het schetsen van die scenario's wil ik altijd de kanttekening maken of de oplossing wel 'open' genoeg is en of de beheerder of ict-specialist wel de focus legt op het platform waarop verschillende devices kunnen connecten. Specifiek iets voor een enkel device (in casu de iPad) ontwerpen kan, maar vraagt wel extra inspanningen.

Het is juist die overweging die voorop zou moeten staan.

@Mark, met de Wise App wordt een dikke vinger een nauwkeurige muisaanwijzer op de iPad of iPhone. Je zal zeker niet de iPad gaan gebruiken voor een typesessie op de remote werkplek, maar je hebt wel de toegang tot alle bedrijfsapplicaties en gegevens die je onderweg zou moeten raadplegen. Het gaat mij erom dat de Apple- en Microsoft-werelden kunnen versmelten. Er komen overigens steeds meer handige mini touchscreen notebooks op de markt, maar daar gaat het hier niet om.
Een tekortkoming aan het Bring Your Own PC (BYOPC)concept ligt hier bij de gebruiker. Dat kan opwegen tegen de voordelen. Op een smartphone kun je ook een RDP-sessie maken, maar alleen voor nood werkbaar.

@Piet, ik kan die Wise App niet vinden.

Ik bezit nog geen exemplaar van een iPad maar vanwege mijn vakantie in de USA en het bezoek aan diverse iStores heb ik ruim de gelegenheid gehad om er mee te kunnen “spelen”. Ondertussen heb k er ook het nodige over kunnen lezen. Ik ben inmiddels van de ‘waarde’ van het apparaat overtuigd geraakt en de iPad 64Gb + Wifi + 3G is inmiddels in bestelling.

Omdat de iPad mailvoorziening ook Exchange mail ondersteunt is het voor de zakelijke gebruiker op dat vlak alvast interessant. Vanwege de afmetingen van het apparaat, de snelheid, de beschikbare werktijd op een volle batterij en de goede schermafleesbaarheid is het een apparaat dat makkelijk hanteerbaar is. Je stopt het makkelijk in je koffer. Om waar je ook bent op de hoogte te blijven van de zakelijke mail (veelal Exchange) is de iPad dus zeker geschikt. Als je ook het lezen van kranten en/of tijdschriften (WSJ, FD, Computable?) als zakelijke activiteit wilt typeren dan is het ook een dikke voldoende.

Er zijn ook al voldoende apps beschikbaar die je bijvoorbeeld is staat stellen om via Remote Desktop op afstand de werkomgeving te bereiken (bijvoorbeeld Wyse Pocketcloud). Zo kun je op afstand toch “op de zaak” werken.

Voor dergelijke toepassingen is de iPad dus prima zakelijk inzetbaar. Wat wel een nadeel is, is dat je om inderdaad overal te kunnen verbinden een 3G model moet aanschaffen. Heb je een WiFi netwerk tot je beschikking dan is er niks aan de hand. Heb je dat niet en wil je toch verbinden dan zit je aan een extra data-abonnement vast.

Waar je wel voor moet oppassen vind ik, is dat je apps of software gaat aanschaffen om maar “uitwisselbaar” te blijven met de zakelijke omgeving (ervan uitgaande dat dat een Microsoft Windows omgeving is). Dan zou je eerder de aanschaf van een tablet PC, Netbook of UMPC kunnen overwegen. De andere iPad functionaliteit (de ‘i……’ applicaties: iMovie, iPhoto, iWork, etc.) heeft dan waarschijnlijk een meer persoonlijk karakter.

Hoe dan ook: de iPad heeft voldoende voorzieningen of mogelijkheden voor het zakelijk inzetbaar zijn van het apparaat.

Ik snap de hele iPad-hype niet. Ik zie het meer als een gagdet die tegelijkertijd een bacteriebom is.

Je doet van alles met dat touchscreen. Dat moet naar een aantal maanden er toch niet uitzien?

Een touchscreen is nog glad en dus eenvoudig schoon te maken. Wat dacht je van een toetsenbord? Het zou mij niet verbazen wanneer de gemiddelde toiletpot schoner is...

Toetsenbord, daar richt je een douchekop op (thuis) of je koopt even een nieuwe (zakelijk).

Iedere week een nieuwe laptop? De hardwarefabrikanten zullen blij zijn met dit idee, maar of het realistisch is?

@Technicus, je hebt er blijkbaar nog geen in je handen gehad? Dat touchscreen waar je van alles mee doet is een glasplaat. Doekje erover en hij is weer schoon.

De beperkte openheid van de apple store is een non-issue voor bedrijfstoepassingen. Als het bedrijf groot genoeg is past het enterprise program. Voor kleinere bedrijven zijn er twee mogelijkheden: gebruik maken van de apple store, of een of meer ontwikkellicenties kopen ($100/jaar/100 apparaten).

Wat de IT afdeling zal weerhouden is eerder gebrek aan kennis van de programmeeromgeving. Cocoa/Objective c is veel krachtiger dan de gebruikelijke java/c# omgevingen, maar vereist nogal wat inleertijd.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-07-30T08:31:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.