Blackberry-maker probeert onrust te sussen

Dit artikel delen:
Politie

Sommige landen willen e-mailverkeer op Blackberry's kunnen aftappen

Slechts in strikt wettelijk verplichte situaties kunnen overheden de zakelijke smartphone Blackberry aftappen. Per land zijn deze situaties voor alle mobieltjesfabrikanten hetzelfde. De wijze waarop de Blackberry Enterprise Server is beveiligd, is bovendien overal hetzelfde. Met die woorden probeert Research in Motion, de fabrikant van de Blackberry, de onrust onder zijn klanten weg te nemen.

Veel klanten zijn ongerust nu enkele landen eisen dat ze toegang krijgen tot het e-mailverkeer dat via Blackberry's plaatsvindt. De toestellen staan bekend om hun goed beveiligde berichtenverkeer. Daarbij verstuurt elk apparaat de gegevens versleuteld naar een centrale server en vindt de ontcijfering pas plaats op het toestel van de ontvanger.

Terroristen

Autoriteiten in Algerije, India, Libanon, Saoudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten willen dat ze kunnen inbreken op de communicatie tussen Blackberry's. Ze zeggen dat uit oogpunt van nationale veiligheid te willen. Niet alleen het bedrijfsleven kan profiteren van de strenge beveiliging, ook terroristen zouden dit kunnen doen.

India eist dat RIM voor eind augustus 2010 hiervoor een oplossing moet bieden. Gebeurt dit niet, dan maakt de overheid het e-mailverkeer op Blackberry's helemaal onmogelijk en kunnen de toestellen alleen voor bellen en internetten worden gebruikt. De Arabische landen zinnen op soortgelijke maatregelen.

Om de onrust te sussen, heeft de Canadese fabrikant zijn klanten een memo gestuurd. Daarin staan vier voorwaarden waaronder overheden Blackberry's kunnen aftappen.

Aftappen

1: Aftappen is alleen mogelijk in het strikte kader van regels en vereisten, zoals per land door gerechtelijke instanties en door wetten zijn opgelegd.

2: Aftappen gebeurt onafhankelijk van technologie en fabrikant, waarbij Blackberry's niet meer of minder kunnen worden afgetapt dan toestellen van concurrenten.

3: De wijze waarop de Blackberry Enterprise Server (de centrale servers waarover de Blackberry-communicatie verloopt) is beveiligd, wordt niet veranderd en is overal ter wereld gelijk. De fabrikant heeft en geeft geen inzage in de versleuteling van berichten van zijn klanten.

4: De  fabrikant heeft geen separate afspraken gemaakt met bepaalde overheden en hanteert wereldwijde richtlijnen die in elk land gelden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-13T12:57:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.