'Nederlands' Vimpelcom 's werelds vijfde telco

Aanbieder neemt branchegenoten Orascom en Wind over

Dit artikel delen:

De in Amsterdam gevestigde telecomaanbieder Vimpelcom wordt de op vier na grootste operator ter wereld. Het bedrijf, dat actief is op diverse telecommarkten in Rusland, Centraal en Zuidoost Azië, verwerft een meerderheidsbelang in Orascom en volledig eigendom in Wind. Orascom biedt telecomdiensten in het Midden-Oosten, Afrika en Azië en Wind is een Italiaanse aanbieder. De Nederlander Henk van Dalen is sinds september 2010 financieel directeur van Vimpelcom.

Vimpelcom verwerft de belangen door overname van Weather Investments. Die onderneming bezit momenteel 51,7 procent van Orascom en 100 procent van Wind. Na de overname krijgt de enig aandeelhouder van Weather, de Egyptische miljardair Naguib Sawiris, 20 procent van de aandelen Vimpelcom in handen. Ook krijgt hij 1,8 miljard dollar in cash uitgekeerd.

Het telecomconcern Vimpelcom heeft zijn hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas. De onderneming is voor bijna 40 procent in handen van het Noorse telecombedrijf Telenor. Een vergelijkbaar deel van het bedrijf is in handen van Alfa Group, een Russisch financieel-industrieel consortium.

Twintig landen

Door de overname wordt Vimpelcom actief in twintig landen, waaronder Rusland, Oekraïne, Georgië, Pakistan, Egypte, Noord-Korea, Zimbabwe, Namibië, Vietnam en Italië. Het telecombedrijf telt na de overname ongeveer 174 miljoen abonnees. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van het huidige klantenbestand. In 2009 bedroeg de gecombineerde omzet van Vimpelcom en Weather Investments 21,5 miljard Amerikaanse dollar. In theorie resulteerde dat in een brutowinst van 9,5 miljard dollar.

De grootste mobiele aanbieder ter wereld is momenteel China Mobile. Dat bedrijf heeft meer dan een half miljard abonnees. Daarna volgen Vodafone (ongeveer 430 miljoen abonnees), Telefónica (280 miljoen), América Movil (215 miljoen) en, na de overname van Weather Investments, Vimpelcom (174 miljoen).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Vipelcom is wel gevestigd in Amsterdam maar is in feite Russisch. Om dit nu een Nederlands bedrijf te noemen...

WoW !

Echt nog nooit van gehoord. Vimpelcom, als je de V als W uitspreekt klinkt het wel erg Nederlands.

En alleen in Amsterdam gevestigd vanwege het gunstige belastingklimaat, net als de Rolling stones en andere grootheden...

Laten we daar eens wat gaan plukken, Premier Rutte.

Zeer onbekende organisatie....Wellicht is Henk van Daalen wel een bekende in telecomland?

"Nederlands Vimpelcom".... Hoezo misleidend? Het merendeel van de aandelen van Vimpelcom zijn verdeeld tussen Telenor en een russische private equity investeerder Altimo. Omdat er één Nederlander in het management team zit en het hoofdkwartier sinds juli dit jaar in Amsterdam is gevestigd, is het opeens een Nederlands bedrijf?

Interessant, maar niet voor de gewone Computable lezer. Pas als Vimpelcom actief wordt op de Nederlandse markt, door bijvoorbeeld KPN over te nemen, dan wordt het ook relevant voor ons.

De activiteiten van postbusfirma's die belasting ontwijken lijken me meer een onderwerp voor het FD.

Prettig voor Vimpelcom dat er een rechts (=werkgevers) kabinet komt.

Dat betekent dus 18 miljard moeten bezuinigen en per jaar 16 miljard inkomstenbelasting gewoon weggeven (niet innen van belasting) aan grote bedrijven.

Kasper,
Voor jouw begrip:
16 miljard inkomstenbelasting wordt niet weggegeven.
Deze bedrijven vestigen zich in NL vanwege het belastingklimaat. Als dat er niet zou zijn, zou er ook geen kantoor hier gevestigd worden (plus alle aanverwante activiteiten).

@Grisja,
Jij snapt het tenminste.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-06T11:40:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.