'75-dollar-tablet' komt eraan

Na de '100-dollar-laptop', de onderwijslaptop voor ontwikkelingslanden van de organisatie One Laptop Per Child (OLPC), komt er nu zeker ook een OLPC-tablet aan. Dit schrijft het Belgische ict-vakblad Data News.

OLPC heeft 5,6 miljoen dollar toegestopt gekregen om de tabletversie van de eigen XO-laptop te bouwen. Het geld is volgens BBC afkomstig van chipbakker Marvell, die al sinds 2009 het OLPC-project ondersteunt. Volgens de OLPC is nu al het nodige geld aanwezig om de zogenaamde XO-3 te bouwen. Die zou er tegen januari 2011 al moeten zijn. Het toestel zou gebaseerd zijn op de Moby-tablets van Marvell.

De eerste XO-laptop werd ook de 100-dollar-laptop genoemd omdat de oorspronkelijke richtprijs 100 dollar was. Uiteindelijk kostte het toestel 199 dollar. Op dit moment zijn er een kleine 2 miljoen exemplaren van verdeeld. Plannen voor een XO-2, in de vorm van een elektronisch boek, werden later geschrapt.

Eind vorig jaar doken de eerste designs op van de XO-3, een tablet-pc. In de ontwerpen is het toestel extreem dun en heeft het een aanraakscherm van 8,5 bij 11 inch. Aan een van de hoeken zit een ring om het toestel makkelijk te kunnen dragen. De XO-3 zou een 1GHz-processor hebben en nauwelijks 1 Watt verbruiken. Het toestel zou ook een camera hebben.

Het is de bedoeling dat de XO-3 slechts 75 dollar kost. En aangezien Marvells eigen Moby-tablet maar 99 dollar zou gaan kosten, lijkt dat niet geheel onrealistisch.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooi dat OLPC de XO 3.0 snel op de markt kan brengen. Het zal waarschijnlijk in eerste instantie om een glazen LCD scherm gaan van PixelQ en pas later een plastic versie zoals in het echte ontwerp. Doordat er veel minder onderdelen in zitten kan hij goedkoper worden dan de XO 1.5. Die bevalt overigens prima, net zo goed als de netbooks die in de winkel liggen maar dan met die bijzondere eigenschappen zoals leesbaarheid in de zon, waterdicht etc.

Prijs-technisch en zeker met de eigenschappen die de heer hoff beschrijven, maken mij eigenlijk ook wel nieuwsgierig naar zo'n tablet.

Momenteel zie ik het nut niet van een normale tablet. Te duur, te onhandig, te groot en te fragiel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-07T11:33:00.000Z Redactie Computable/Data News


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.