Amsterdam standaardiseert op Blackberry

Dit artikel delen:

De gemeente Amsterdam wil alle smartphones van gemeente-ambtenaren vervangen door Blackberry's. De maatregel is bedoeld om achterstallig onderhoud weg te werken. Dat is één van de speerpunten van het Uitvoeringsplan ICT op Open Amsterdams Peil. Dit plan, dat handelt over de begrotingsjaren 2010 tot en met 2014, werd op woensdag 17 november goedgekeurd door burgemeester en wethouders (B&W) van Amsterdam. De Amsterdamse gemeenteraad debatteert op 1 december over het voorstel.

'De bestaande niet-stabiele oplossing voor smartphones moet vervangen worden door de nieuwe Blackberry-standaard', meldt het rapport. Dit voorjaar maakte Amsterdam bekend 100 miljoen euro te willen investeren om de 'versnipperde' ict-infrastructuur te standaardiseren en centraliseren.

In het plan dat woensdag 17 november werd goedgekeurd door burgemeester en wethouders, wordt de komende vier jaar totaal 94 miljoen euro geïnvesteerd. Van dat bedrag is 22,3 miljoen gereserveerd voor de vervanging van verouderde apparatuur. Nog eens 32,9 miljoen is gereserveerd voor het inrichten van een nieuw basispakket ict-voorzieningen.

Blackberry 6.0

Computable vroeg zijn mobility-experts dit voorjaar naar de belangrijkste voor- en nadelen van de zakelijke smartphone Blackberry. Behalve voor e-mail-, agenda- en contactgegevensbeheer blijken de toestellen gemakkelijk inzetbaar voor mobiele koppeling van standaard bedrijfsapplicaties. Volgens sommige experts lenen de toestellen zich echter minder goed voor echte maatwerkkoppelingen. De experts vinden allemaal dat de Blackberry goed is beveiligd.

Blackberry-fabrikant Research in Motion (RIM) presenteerde dit voorjaar zijn nieuwe besturingssysteem 6.0. Blackberry 6.0 kan worden gebruikt voor toestellen met een aanraakscherm. De verwachting is dat voorlopig de meeste nieuwe smartphones van RIM worden uitgerust met een traditioneel beeldscherm met qwerty-toetsenbord en een navigatieknop. Het is nog niet bekend welke toestellen de Amsterdamse ambtenaren zullen ontvangen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heeft de gemeente Amsterdam hiervoor een europese aanbesteding uitgevoerd? Of is zij van mening dat andere aanbieders onmogelijk vergelijkbare functionaliteit kunnen bieden en er daarom geen aanbesteding op type nodig is?

Ik kan met dit artikel lastig achterhalen of deze maatregel ook werkelijk nodig is? Waar gaan welke ambtenaren in welke funktie het voor gebruiken?

Menig commercieel bedrijf heeft een relatief sober budget voor smartphones aan de werknemer, maar zodra de financiën door de belastingbetaler wordt geregeld, dan worden diverse overheidsinstanties kwistig met dit soort cadeautjes (zo noem ik het toch maar even, want wat moet een ambtenaar er meer mee dan bellen? )

Ik begrijp dat standaardisatie kostenbesparend is. In tijd van bezuinigingen is het het natuurlijk gewoon bizar dat er geld uitgegeven gaat worden aan standaardisatie van smartphones. Dit heeft mijn inziens gewoonweg de laagste prioriteit. Ben meer benieuwd hoe het staat met software consolidatie van software (nu gebruiken ze daar in het Amsterdamse honderden applicaties met als gevolg dat er veeeeeels te veel geld wordt uitgegeven aan licentiekosten en onderhoudscontracten....
Nee hoor laten we vooral een hoop ambtenaren (die de godganse dag achter een buro zitten!!!! ) een Blackberry geven waarop ze de mail kunnen lezen......

Ben benieuwd naar de businesscase hierachter. Wat gaat het opleveren als alle ambtenaren een blackberry hebben?

Het gros van de ambtenaren bij een gemeente zit doorgaans vooral op kantoor, waardoor de toegevoegde waarde snel daalt.

Of is het bedoeld om de ambtenaren bezig te houden (lees: mail verwerken) tijdens de vele vergaderingen die ze hebben?

Wat een raar verhaal. Gaat de mevrouw achter het loket bij het aanvragen van een uitkering via de smartphone controleren of het al dan niet kan? Als het al moet, dan maar iPhones zou ik zeggen.

1 black berrie ongeveer 500 euro.
5000 black berries 2.500.000
Ik weet niet hoeveel mensen er eentje krijgen maar
een groot deel van de 100 miljoen gaat naar nieuwe telefoons???
Terwijl je met elke pda je mail kan lezen. Eenvoudige oplossing er zijn ongeveer 4 verschillende pda's (windows mobile, iphone, rim, nokia) dus verzin 4 oplossingen voor je probleem, lijkt me te overzien. Het zal blijken dat er toch mensen zijn die lieve hun iphone gebruiken.
Maar ja, je hebt een stap gezet. Iedereen blij.
Standaardiseren van open office levert meer op ook voor in de toekomst.

Sommige lezers opgelet; nergens staat dat elke Amsterdamse ambtenaar een Blackberry krijgt. Wellicht wordt een deel van de bedrijfssmartphones vervangen. Privé is privé, ook in Amsterdam.

Ook is nergens aangegeven dat er buiten de Europese aanbestedingsregels om wordt besteld. Waarschijnlijk wordt bij de vervanging een bestaand of een nieuw raamcontract gebruikt. De Amsterdamse ICT-managers zijn echt niet allemaal van die idiote kapsoneslijers.

Willen degene die echt wat meer weet, dit bij de rest melden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-11-19T11:25:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.